Nuori fogey

4

November 9, 2008 by Ville Raivio

Tunnistatko itsessäsi seuraavat piirteet?

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50
  • 15 – 40-vuotias
  • rakastaa tweediä ja kolmi-neliosaisia pukuja
  • tavoittelee älyllisiä, sivistäviä, konservatiivisia ja kulttuurisia harrastuksia
  • nauttii laatuviineistä ja ihailee piippuja
  • seuraa käytöstapoja, jotka olivat normi kymmeniä vuosia sitten
  • pyrkii huolelliseen artikulointiin ja ilmaisuun
  • ei samaistu ikäisiinsä ja pitää itseään parempana kuin montaa muuta
  • yliopisto-opiskelija/yliopistosta valmistunut

Mikäli valtaosa osuu kohdallesi, olet todennäköisesti nuori fogey. Käsitteen young fogey loi poliittinen kolumnisti Alan Watkins The Spectator -lehdessä vuonna 1984. Hän viittasi sillä maansa nuoremman sukupolven kirjoittajiin ja journalisteihin, kuten Charles Mooreen ja A. N. Wilsoniin. Termiä käytetään yhä kuvaamaan nuoria miehiä, jotka ovat kuin eläviä edustajia menneiltä vuosikymmeniltä. Monet heistä suosivat vintage-vaatetusta 1920-1950 -luvuilta ja pukeutuvat kuin Brideshead Revisited -elokuvan roolihahmot. Vanhoja, hieman nukkavieruja vaatteita suositaan, eikä pari reikää menoa haittaa. Nuoria fogey-miehiä oli paljon 80-luvun puolivälissä, mutta nyttemmin heitä löytyy vain satunnaisesti. Suurin keskittymä on Oxford-Cambridge -akselilla (erityisesti Trinity College), sekä muissa satavuotisissa yliopistoissa. Myös antiikki- ja taidealan, sekä arkkitehtuurin parista fogey-uroita löytyy.

Vaikka yhtäläisyyksiä amerikkalaiseen Ivy League -tyyliin löytyy, fogeyt ovat enimmäkseen Iso-Britannian alueelle rajoittuva ryhmä, vaikka ulkomaisia anglofiileja fogeyismi houkuttaakin. The Chap -lehti on saanut aikaan pienimuotoisen renessanssin fogeyille, joskin kieli-poskella -tyyliin. Joka tapauksessa syvä rakkaus menneiden aikojen herrasmiehiä, tyyliä ja käytöstapoja kohtaan on vakio.


4 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Onnittelut! Tämä vaikuttaa täyttävän nuoren uusvanhan määritteen hyvin!

  2. MrDapper says:

    Olenko young fogey, kun noudatan klassista pukeutumista silloin kun on mahdollisuus pukeutua formaalimmin, liivipukuineen, lounaspukuineen ja homburg -hattuineen, mutta opiskelen amk:ssa, en juo viiniä enkä oikein muitakaan alkoholijuomia, polttele piippua tai muitakaan tupakkatuotteita, enkä käy kulttuuritapahtumissa? Tweed-vaatteita en myöskään käytä. Arvokonservatiivi olen kyllä,ja harrastan historiaa, politiikkaa, teologiaa ym.älyllistä. En samaistu ikäisiini, ihailen 1920-50-lukujen pukeutumista ja olen asenteiltani menneestä maailmasta monilta, mutten suinkaan kaikilta osin.

  3. Ville Raivio says:

    Tere, tweedster.

    YLE:n Elävästä arkistosta löytyy vanhoja tv-haastatteluja Keiteleestä, ja City-lehden arkistossa on yksi pidempi henkilöhaastattelu. Ajatusmaailman, preferenssien, tyylin ja vuorovaikutustapojen perusteella pidän Keitelettä aitona dandynä. Fogeyksi hän on liian hienostunut hahmo. On sääli, että hän on sittemmin päättänyt vetäytyä mediasta ja keskusteluista.

  4. tweedster says:

    Muistan, kuinka joskus 90-luvun alussa Jukka Keitelettä pidettiin Suomen ehkä parhaiten pukeutuvana miehenä. Tuohon aikaan serkkuni kysyi, onko hän minun esikuvani, enkä oikein tarkkaan tiennyt, kenestä edes on kysymys. Jälkeenpäin olen nähnyt satunnaisia viitteitä Keiteleen pukeutumistyyliin, kuten kävelykeppiin, ym.

    Wikipedia-artikkelin luonnehdintaan vertaamalla hän lienee ollut aito fogey:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Young_fogey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.