Nahkan ominaisuudet

0

July 26, 2015 by Ville Raivio

Nahka on tunnetusti jonkin elikon irrotettu, käsitelty ja parkittu vuota, jota käytetään vaatteiden, jalkineiden ja tykötarpeiden valmistukseen. Karkeimmillaan vuota vain liotetaan lipeässä, siitä kaavitaan pois rasva sekä lihakset, ja tämän jälkeen venytetään muutaman kepin välille auringon kuivattavaksi. Näin saatava raakavuotanahka on jäykkää, huonosti kestävää, mutta helppo valmistaa. Tämä tapa on yksinkertaisin ja historian saatossa varhaisin keino nahkan luomiseksi.

Historian kulkiessa ihminen huomasi joidenkin ainesten hidastavan vuotien pilaantumista, ja otti nämä tanniineja sisältävät kasvit käyttöönsä parkinnassa. Esimerkiksi muinaisen Indus-alueen Mehrgarhista on löytynyt jäännöksiä vuotien parkinnasta jopa vuoden 3000 eaa. tienoilta. Ainakin tammen, mangroven, kastanjan, hemlokin ja akaasian kaarnasta irtoavat tanniinit sitoutuvat vuotien kollageeniin ja päällystävät ne. Näin nahka kestää vahvasti bakteereja, likaa sekä kosteutta, ja samalla muuttuu joustavaksi.

Nahka on erinomainen materiaali lukemattomiin käyttökohteisiin monien ominaisuuksiensa vuoksi. Nahkan suosioon syitä on lukuisia. Ensimmäisenä nahkaa on kätevästi saatavilla, sillä suurin osa meistä haluaa syödä lihaa. Ammoin ainakin nautoja jalostettiin mahdollisimman laadukkaan nahkan saamiseksi, mutta tänä päivänä nautavuodat, vaatenahkojen oletusmateriaali, ovat lihateollisuuden sivutuotteita. Toisena naudan vuodilla on parhaimmillaan kaikista joustavista luonnonmateriaaleista laajin pinta-ala.

Näin yhdestä tuotantoeläimestä riittää materiaalia monenlaiseen käyttöön, eikä kookkaita tykötarpeita, kuten tuoleja, tarvitse aina kursia kokoon useasta palasesta. Saumakohdat nimittäin kuluvat nahkaa nopeammin ja monisaumainen nahkaesine näyttää karkeammalta. Nahka on hyvin elastinen materiaali, joka taipumisen jälkeen palautuu muotoonsa nopeasti. Se on myös mainion plastinen eli muokattava raaka-aine, jonka voi taivuttaa pysyvästi monituisiin muotoihin. Näiden kahden syyn vuoksi nahka on jalkineiden paras pari.

Nahka on parkinnan jälkeen vahvempaa kuin moni vaatekuitu, kuten puuvilla tai pellava, ja kestää hyvin hoidettuna vuosikymmenten rasituksen. Samalla nahkan vetolujuus on korkea eli se kestää useaan suuntaan kohdistuvaa venymistä. Lisäksi kosteutuksen jälkeen nahka venyy hyvin, joten sen voi venyttää kenkälestin tai nahkarasian muotoon kätevästi. Kerran muodon saatuaan nahka säilyttää sen verrattomasti. Nahka on hyvin taipuisa materiaali, joka ei murru yhtä herkästi taittokohdista kuin kasvikuidut. Tämän lisäksi nahkan voi parkita hyvin jäykäksi ja vahvaksi, kuten nahkakengänpohjille tehdään, tai sitten sen voi jättää pehmeäksi niin kuin käsineiden siloiset materiaalit.

Nahkan läpäisevyys on verratonta. Keho on lämmin ja viilenee hien avulla, mutta samalla ulkoilma voi olla hyvin kosteaa, kuivaa, kuumaa tai kylmää. Läpäisevyyden ansiosta hiki pääsee haihtumaan nahkavaatteen rakenteen läpi ja viileä ilma kulkee samoin lävitse kehoa viilentämään. Myös jalan alle jäävä nahkainen pinkopohja imee itseensä hikeä, joten nahkakenkä ei tunnu päivän lopulla yhtä nihkeältä kuin muovi- tai kumiverroke. Tästä syystä täysnahkainen jalkine tai luonnonkuidulla vuorattu nahkavaate on mukavin yllä. Jos nahkan alla tai yllä on kerros läpäisemätöntä tekokuitua, nahkan mukavuus tuhoutuu hetkessä.

Nahkan lämmönjohtavuus on erinomainen, joten talvella kehon lämpö varastoituu nahkan huokoisen rakenteen sisälle. Lisäksi nahka kestää hankausta mainiosti, vaikka väriaine irtoaakin herkästi sen pinnasta. Valtaosan hankaumista voi peittää värillisellä nahkavoiteella, joka samalla kosteuttaa kuivunutta materiaalia. Karkeasti kuvioidun nahkan pinnalla hankausjäljet näkyvät heikommin, joten grain- eli martionahka on ollut vapaa-ajan jalkineiden vakiovalinta jo kovin kauan.

Nahkan pinta on kuin tyhjä kangas, jota voi muokata miltei loputtomiin. Sen voi parkita kiiltäväksi tai mataksi, sileäksi tai nukkaiseksi, nahkan voi värjätä ja uudelleenvärjätä tehokkaasti, sen pintaan voi kaivertaa tai painaa kuvioita, ja eri eläimistä saatavat nahkat lisäävät valinnanvaraa entisestään. Yhä nahkaa on helppo työstää, sillä se kestää ompelukoneen neulaa ja lankojen rasitusta mallikkaasti. Kollageenin kuidut muistuttavat pienen pientä verkkoa, joka mukautuu moneen. Muokattavuuden ansiosta nahkavaatteita voi korjata vuosikymmenien käytön jälkeen, vaikka vakituinen hoito takaakin arvokkaimman ikääntymisen.

Ikään kuin huipennuksena nahka venyy, muotoutuu ja myötäilee jalan muotoa käytön myötä. Näin nahkaiseen pinkopohjaan painuu kävelijän jalkapohjan muoto, joka tukee käyntiä kuin mittatilauspohjallinen. Samalla päällisnahka venyy jalkapöydän ympärille ja nahkainen kantakupin vahvike tukee jalkaa, joka kannattelee koko kehon painoa. Lopulta nahkan tärkein hyöty on sen huomattava yhdistelmä lukuisia, yllä lueteltuja hyötyjä. Toistaiseksi emme ole löytäneet yhtään keino- tai luonnonmateriaalia, jolla olisi sama sekoitus hyödyllisiä ominaisuuksia, jonka muokattavuus olisi yhtä verraton, ja joka kestäisi yhtä monessa käyttökohteessa yhtä hyvin. Jos nahkaa ei jo olisi, se täytyisi keksiä.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari