Konservatiivinen bisnesasu

8

August 10, 2015 by Ville Raivio

Konservatiivinen bisnesasu (Conservative Business Dress, CBD) on politiikan, edustustyön ja kaupankäynnin enimmäkseen kansainvälinen asukokonaisuus. Sanon enimmäkseen, sillä kaikissa maissa ja kulttuureissa on omat vivahteensa, jotka värittävät konservatiivista asua. Esimerkiksi Idässä karvahatut eivät herätä huomiota, mutta Lännessä niitä näkee kovin harvoin – ja tämän vuoksi niitä on turvallisempi siellä välttää. En siis kirjoita universaalista asusta, vaan keskityn länsimaiseen kokonaisuuteen. CBD-kokonaisuuden tavoitteena on välttää kaikkia pukineita, jotka voivat jäädä toisten mieleen hyvässä tai pahassa, eli pikemminkin karttaa niin sanottuja virheitä kuin pukeutua mahdollisimman hienosti. Tämän vuoksi CBD on tylsintä klassista pukeutumista, mutta samalla varmin valinta.

Asukoodin runkona on tuttu tumma puku kaikkine varusteineen, mutta äärimmilleen pelkistettynä. Yltään on siis paras jättää pois “hauskat” solmiot, moniväriset taskuliinat, hupisukat, ylen koristellut jalkineet ja korut. Konservatiivisen bisnesasun tavoitteena on edustava, siisti ja vakavasti otettava vaatetus, joka ei vedä katseita puoleensa. Näin kuulijoiden huomio keskittyy miehen mielipiteisiin, osaamiseen ja perusteluihin, jotka ovat useimmissa ammateissa olennaisin osa. CBD-vaatetus vain tukee sanomaa hyvin neutraalilla tavalla. Tämän vuoksi se on kaupankäynnin ja politiikan omin asu, jonka osaset haluan listata aloilla toimivien hyödyksi. Allaoleva listaus on äärimmilleen pelkistetty, sillä tämä on varmin valinta kenelle tahansa. Mitä paremmin tuntee yleisönsä, sitä helpompaa yksittäisiä palasia on keventää tai muokata tavoitteiden mukaan.

Puku on tummansininen tai -harmaa, mahdollisimman pelkistetystä kankaasta valmistettu. Kankaan kuvioista ohut liituraita tai pohjavärin ylle kudottu pieni kohokuvio ovat yleisimmät. Puku on kokonaisuuden näkyvin osa, joten sen yksityiskohtien tulee olla tylsänvarmoja: ei liian leveä tai kapea käänne, korkea tai matala napituspiste, roikkuva tai kireä leikkaus.

Kauluspaita on valkoinen, vaaleansininen, kermanvaalea tai näiden yhdistelmä. Kuviot ovat mahdollisimman pieniä, paidassa ei ole erottuvia yksityiskohtia, kalvosinnapit ovat tylsät ja varmat. Kaulusmalleista yleisin, terävä taittokaulus on varmin.

Solmio on koko lailla ainoa kohta, jolla ylen varmaa asuaan voi muokata. Miltei kaikki värit ovat passeleita, mutta tummat sävyt ovat juhlavampia ja varmempia. Pienet foulard-painokuviot ovat turvallisin valinta, sillä niiden abstraktit kuva-aiheet eivät ärsytä ketään. Myös kuvioton hopeinen tai tummansininen solmio on aina olennainen.

Taskuliina on valkoinen tai vaalea, mieluusti kuvioton ja hillitysti taiteltu.

Vyö tai olkaimet ovat pelkistettyjä ja niiden mieluiten sileä nahka on samaa väriä jalkineiden kanssa.

Rannekellon taulu on hillityn kokoinen, mieluiten litteä kuin paksu, ja sen ranneke on samaa väriä jalkineiden kanssa. Tilaisuudesta ja seurasta riippuen erityisen kalliita kelloja on varmempi välttää, sillä ne kyllä huomataan ja muistetaan.

Muut asusteet tai korut, esimerkiksi napinläpikukka, solmioneula, kaulusneula, rannekorut, suuret sormukset tai kaulakoru, on paras jättää yltä. Ne voivat herättää huomiota tai ärsyttää mahdollisia kauppakumppaneita taikka äänestäjiä.

Jalkineet ovat mustat tai äärimmäisen tummaa, liki mustaa toista väriä. Niissä ei ole mitään erottuvaa kohtaa ja lesti on pyöreäkärkinen. Sukat ovat koruttomat ja housujen tai jalkineen väriset.

Päällystakki on musta, tummansininen tai tummanharmaa, hillitystä kankaasta valmistettu ja pelkistetty. Muut päällysvaatteet seuraavat samaa linjaa. Kaikkia harvoin nähtyjä klassisia vaatteita, kuten lierihattuja tai monivärisiä laukkuja, on paras välttää. Konservatiivisen bisnespukeutumisen mukainen asu ei ole mieleenpainuva.


8 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Hei,

  tuo oxford-tyyppi on juuri sellainen kenkämalli. Siinä ei ole mitään silmiinpistävää, joten se on ihanteellinen edustamiseen.

 2. Willy says:

  Mitä tarkoittaa kengissä: “Niissä ei ole mitään erottuvaa kohtaa”. Käykö Cap Toe Oxfordit konservatiiviseen bisnesasuun?

 3. Ville Raivio says:

  Hei,

  kaipa kaksikin pinssiä menee läpi. Harvoin olen sellaista nähnyt toki.

 4. Willy says:

  Miten konservatiivisen bisnespuvun suhteen on pinssin käyttö, niin että on kaksi pinssiä? Jos edustaa molempia, esim. poliittinen puolue ja sen nuorisojärjestö. Entä jopa useampi pinssi? Niitäkin saattaa nähdä.

 5. Ville Raivio says:

  Hei vain,

  kyllä voi olla. Enemmän merkitystä on puvun kankaalla ja yksityiskohdilla.

 6. Willy says:

  Voiko konservatiivinen bisnesasu olla kaksirivisellä napituksella? Minulla on tummanharmaana neularaitapukuna Suitsupplyn Havanna Suit, jossa takin kauluksen käänteet ovat melko leveät.

 7. Ville Raivio says:

  Hei vaan, mielestäni se on oikein hyvä käytäntö, sillä pinssin avulla voi kätevästi ilmaista jäsenyytensä jossakin järjestössä. Riippuu täysin seurasta ja paikasta, onko tuollainen pinssi paikallaan. Monilla työpaikoilla kielletään työntekijöitä ilmaisemasta poliittisia kantoja työaikana.

 8. Willy says:

  Mitä mieltä olet siitä että monet poliitikot pitävät puolueensa pinssiä puvuntakin kauluksen käänteessä? Voiko konservatiiviseen bisnespukuun kuulua sellainen? Entä bisnespukuun?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari