Gurkha-shortsit

2

August 16, 2015 by Ville Raivio

Gurkha-shortsit ovat noin polvipituinen kuuman ilmaston pukine, joka suunniteltiin alun perin Brittiläisen imperiumin nepalilaisille sotilaille. Nykyisen Nepalin alueen soturit tekivät suuren vaikutuksen Britteihin Gurkha-sodissa vuodesta 1814 alkaen, joten rauhan jälkeen heitä päätettiin värvätä. Gurkhat olivat maineeltaan erittäin luotettavia ja rohkeita sekä rintamalla että siviilissä, ja gurkha-shortsit olivat heille ilmava, siisti, kestävä univormu Aasian kuumissa ilmastoissa. Shortsit valmistettiin perinteisesti paksusta hiekanvärisestä puuvillasta hyvin korkealla vyötäröllä. Toimikaskudos takasi kestävyyden, puuvilla pestävyyden.

Gurkha-shortsit_Keikarissa

Samoin gurkhien shortsien lahkeet olivat pitkät, mutta lyhyemmät sotilaat käärivät ne sopivaan mittaan. Selvimmin shortsit erottuvat kahdella soljilla suljettavalla nauhalla, jotka kiristetään vyötärön molemmille puolille. Näin vyötärön kokoa saattoi nopeasti säätää, kun sotilas lihoi palveluksen ulkopuolella tai laihtui rintamalla. Vyötä pukineen kanssa ei pidetty, leikkaus oli väljä. Lisäksi gurkha-shortseissa oli taskut, laskokset vyötärön alla, napit sepaluksessa ja usein myös takataskut. Polvisukat olivat yleinen asuste, paraatikäyttöön shortsit tärkättiin. Brittiarmeija totesi shortsit erinomaisen käteviksi, joten niitä käyttivät myöhemmin myös Nepalin ulkopuoliset joukot.

Gurkha-shortsit_Keikarissa2

Toisen maailmansodan jälkeen brittiarmeijalle jäi suuri varanto ylimääräisiä shortseja, joita myytiin poistoliikkeissä huokein hinnoin. Gurkhat nousivatkin sotien jälkeen suosioon myös safari- ja metsästyskäytössä. Lisäksi 1980-luvulla pukine ilmestyi kaupunkikuvaan, kun yhä useampi amerikkalainen vaatefirma otti sen omakseen, mutta muokkasi kaavoja muodikkaaseen suuntaan. Militariakaupat ovat kuitenkin teettäneet tarkkoja kopioita vanhoista univormuista. Nykyisin gurkhat ovat satunnainen näky USA:n ja Euroopan kaduilla, sillä niiden suurin suosio jäi 80-luvun puolelle, kun pukine oli vielä niin sanotusti uusi näky. Shortsien korkea vyötärö ja omintakeiset nauhat erottavat mallin yhä edukseen, eikä sotaisesta maineesta kaiketi haittaa ole. Gurkhat ovat siis passeli vaihtoehto erilaisia shortseja etsivälle, vaikka nepalilaisia sukujuuria ei löytyisi. Shortsien saralla malli on uniikki.


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Terveeks,

    huonostihan näitä löytyy yhtään mistään, mutta kärsivällisesti etsimällä löysin kyllä useita lähteitä ihan vain hakutermillä gurkha shorts. Valokuvissa olevat shortsit ovat niin kehnoa tekoa, etten voi ainakaan WPG/Onlinemilitaria -verkkokaupan mallia suositella. Tuurilla vintage-verkkokaupoista voi löytyä aitoja armeijakäyttöön valmistettuja.

  2. Snurhen says:

    Mistä näitä voisi nykyään ostaa? Intervebin ihmeellinen maailma löysi vain yhden e-kaupan, jossa gurkhia oli myytävänä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari