Kauluspaidan monogrammeista

5

January 3, 2009 by Ville Raivio

Kuomani tiedusteli kantaani nimikirjainten lisäämisestä kauluspaitaan. Totean lyhykäisesti: mikäpä siinä, kunhan kirjaimet eivät ole näkyvällä paikalla. Nimikirjailu sai tarinan mukaan syntynsä, jotta pesulan väki osaisi erottaa kauluspaidat toisistaan helpommin – menneinä aikoina kun liki kaikki paidat olivat valkoisia ja yksityiskohdiltaan melko identtisiä. Nimikirjaimien lisääminen oli mahdollista vain paitansa teettäneille, joten niissä on yhä pientä prestiisiä. Oletan kuitenkin, että mies tunnistaa kotosalla oman paitansa sen nähdessään, eikä tarvitse ylimääräistä merkintää mihinkään kohdin. Pesulaan vietäessä – jos paidan sinne ylipäätään vie – merkinnästä on apua, mutta muutoin monogrammille ei ole tarvetta. Jos monogrammin lisää näkyvälle paikalle, siitä tulee kuin osa brändihelvettiä, joka vallitsee vaatemarkkinoita. Tämä teko on aika lailla elosteleva. Omistaja haluaa selvästi toitottaa: “katsokaahan, minulla on ylläni jotakin erikoista, jotakin hieman kalliimpaa ja parempaa kuin teillä muilla, sillä tässä on nimikirjaimet ja kaikki.” Paras paikka on siis sellainen, joka ei katsojille näy. Yleisiä tällaisia ovat kaulusten sisäpuoli tai kohta, johon rintataskun alaosa ulottuisi (pukupaidassahan taskua ei koskaan ole), taikka paidan helma.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

5 comments »

  1. tweedster says:

    Pitäisin parempana käyttää kalvosinnappeja, joihin on kaiverrettu monogrammi, kuin antaa kirjailla monogrammin kalvosimeen. Itse pidän ehdottomasti ainoana paikkana monogrammille nappilistaa paidan helmassa.

    Monogrammit ovat edelleen käytännöllisiä, esim perheessä isän ja veljien paitojen ja alusvaatteiden erottamiseen toisistaan. Ompelimon tai valmistajan ei tarvitse kirjailla monogrammia, sen voi ommella myös oma vaimo. Kyse ei ole hinnasta. Oma monogrammi on paidassa herrasmiehelle tärkeämpi kuin vaikka Bossin merkki. Herrasmies käyttää aina omaa paitaansa, oli hänen hovihankkijansa kuka tahansa, vaikka sitten Turnbull & Asser tai Tarjoustalo. Herrasmies ei käytä “tietyn valmistajan paitaa” vaan omaa paitaansa, eikä anna käyttämiensä vaatteiden kalleuden määritellä itseään.

  2. Anonymous says:

    Mikäli miehellä on vaikeuksia muistaa oma nimensä niin kaipa sen monogramin voi kauluspaitaansa pistää. Mutta mikäli muisti vielä pelaa hyvin niin monogrami kannattaa jättää pois.

  3. alfie says:

    itse teetin ompelijalla hihojen lyhennyksen yhteydessä. aivan pienellä vasemman kalvosinnapin alla – omasta mielestä toimii, tosin ns. douchebag-riski on tosiasia.

  4. Ville says:

    Terveeks, E.

    Riippuu täysin paitakankaan valkoisuudesta ja ompelulangan sävystä. Voisi toimiakin, tiedä häntä.

    -V.-

  5. Elenkhos says:

    Samaa mieltä ehdottomasti. Mieltäni on kuitenkin jollain tavalla hykerryttänyt ajatus valkoisen paidan tilaamisesta kalvosinmonogrammilla, joka olisi ommeltu valkoisella langalla. Näin se ei näkyisi kuin läheltä todella tarkkaavaisen katsojan silmin. Mitä mieltä Ville?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.