Karlskrona Lampfabrik

1

November 20, 2018 by Ville Raivio

Vuonna 1884 perustettu Karlskrona Lampfabrik on Ruotsin vanhin lampputehdas. Tämä Skantzen perheen yritys toimii nyt viidennen sukupolven hallussa. Kun tehdas perustettiin, teollista öljyvalaisinten valmistusta tapahtui ainoastaan Saksassa. Sieltä tuotiinkin ensimmäiset koneet ja työntekijät Ruotsiin, jossa uudet osaajat koulutettiin jatkamaan. Osa koneista on yhä käytössä, joten sijoitus niihin on todennäköisesti ollut kannattava.

1900-luvun parhaina vuosina Karlskronassa valmistettiin vuosittain noin puoli miljoonaa valaisinta, mutta muutokset valaisussa Toisen maailmansodan jälkeen eivät olleet hempeitä öljylampuille. Edessä oli siis konkurssi vuonna 1975 ja K.L. joutui myymään rakennuksensa. Toiminta kuitenkin jatkui vuokralaisena neljän vuosikymmenen ajan, kunnes vuonna 2015 valmistaja osti tehtaansa takaisin.

Tänä päivänä Karlskrona Lampfabrik valmistaa yhä öljyvalaisimia ja -lyhtyjä niin kuin aikanaan, mutta niiden lisäksi valikoimassa on myös sähkölamppuja. Näiden ohella tehdas tarjoaa kynttilänjalkoja sekä lasikupuja, varaosia, varjostimia ja kiinnikkeitä ennen kaikkea omiin malleihinsa. Materiaalit ovat vanhalle toimijalle passeleita: messinki, kupari, nikkeli, lasi ja punotut sähköjohdot edustavat tyyliä, joka on säilynyt. Lamppujen sekä kiinnikkeiden muotoilu on läpeensä klassista, ja onpa usea malli ollut tuotannossa yli sadan vuoden ajan.

Yleinen koriste lasikuvuissa on akantinlehti, myös jugend-henkisiä muotoja löytyy. Valmistus tapahtuu 18 hengen käsityönä. Ei sentään vasaralla muotteja paukuttaen vaan painosorvaamalla, stanssaamalla, syvävedolla ja vastaavilla tekniikoilla, joilla messinki saadaan tottelemaan tekijän taitoa. Suurin osa lasikuvuista puhalletaan, jos nyt ei sentään käsi-, niin ainakin suutyönä. Lattia-, seinä-, katto- ja pöytälamppujen lisäksi Karlskronassa syntyy myös märkätiloihin sopivia malleja.

Esimerkkivalaisin on Karlskronan lampputehtaan pisaran muotoinen plafondi, jonka kuvussa on hiottu koristekuvio. Meillä mallia tarjoaa Klassinen Kylpyhuone, joka on yksi harvoista Karlskronan tehtaan jälleenmyyjistä Suomessa.

EFN:n sivuilla voi vilkaista videota Karlskronan tehtaalta.

www.lampfabriken.com


1 comment »

  1. Tomi says:

    Jos työpöytä kaipaa ajatonta tyylikkyytä huokuvaa lamppua, niin kannattaa tutustua Kaiser Idell mallistoon. Mallistosta löytyy myös lattia ja kattovalaisin. Original Kaiser Idell lamput suunnitteli saksalainen Christian Dell 1920-luvulla. Nykyään brändin ja tuotannon omistaa tanskalainen firma Fritz Hansen. Jos vanha lamppu kaipaa kunnostusta, näihin löytyy myös varaosia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari