Irtotakkien lyhyt historia

0

October 5, 2014 by Ville Raivio

Aiemmin julkaistussa puvun lyhyessä historiassa mainitsin, kuinka nykypuvun varhaisin muoto syntyi 1800-luvun lopulla. Nyt aiheena on irtotakki, jolla tarkoitetaan sellaista takkia, joka ei ole osa pukua vaan luotu erillisestä kankaasta, yleensä vähemmän muodollisin yksityiskohdin ja suunniteltu yhdistelmäasuihin. Toki myös puvuntakkeja voi käyttää irtotakkien tavoin, jos niiden ulkoasu tähän käyttöön luonnistuu. Irtotakki (eng. sports jacket, sport coat) ehätti historiassa puvun edelle, sillä Rowing Blazers -tietokirjailija Jack Carlson kertoo tämän pukineen ilmaantuneen jo 1800-luvun alussa bleiserin muodosssa. Se valmistettiin alun perin kirkkaista kankaista urheiluvaatteeksi ja nopean suosion jälkeen myös klubiasuksi, jolla ryhmä miehiä osoitti jäsenyytensä jossain järjestössä tai ryhmässä.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Vuosisadan puolivälissä syntyi laivastobleiseri, jonka tummansininen väri heijasti merimiesten ominta, merellistä elementtiä, ja metalliset napit toivat univormuissa hillittyä koristeellisuutta. Seuraavana vuorossa olivat tupakkatakki ja Norfolk-takki. Ensimmäinen luotiin sametista, joka imi itseensä tupakan savun, jota ei haluttu tuoda daamien herkkien nenien luo, ja toinen luotiin aikakauden urheilumateriaali tweedistä, joka piti tuulta ja sadetta metsällä. Molemmat voitiin yhdistää vapaasti erillisten housujen kanssa ja yksityiskohdat olivat vapaammat kuin tummissa puvuissa. Nämä olivat irrallisia, mutta eivät aivan vastanneet nykypäivän mielikuvaa irtotakista.

1900-luvun alussa länsimainen herrasmies ei juuri odottanut mukavuutta vaatteiltaan, eikä edustavia irtotakkeja vielä valmistettu. Esimerkiksi bleiseri oli urheiluvaate, Norfolk metsästysvaate ja tupakkatakki taas erikoisvaate, jonka tilalle vaihdettiin smokkitakki tupakalta poistuessa. Yleinen yhdistelmäasu vuosisadan alussa saatiin suorista valkoisista flanellihousuista ja tummansinisen puvun takista. Housut olivat todennäköisesti osa pukua ja takki samaten, sillä nykymuotoisia irtotakkeja ei vielä valmistettu tai käytetty. Tämä käytäntö jatkui aina 1920-luvulle asti, jolloin alkoi irtotakkien juhla. Takin etuna pukuun verrattaessa on kevyempi, mutta edustava ilme, sekä suuremmat mahdollisuudet värien, kuvioiden ja yksityiskohtien käytössä.

Ensimmäisessä maailmansodassa kärsineet miehet halusivat tehdä selvän eron isiensä menneeseen maailmaan ja sen moniin jäykkiin vaatteisiin, jotka ahdistivat univormuissa vuosia viettäneitä. Seurauksena takkien sisärakenteet sekä toppaukset pehmenivät, ja värikäs yhdistelmäasu yleistyi. Irtotakeissa oli tällöin yleinen ikään kuin puolikasta vyötä muistuttava tamppi, joka korosti takin selkäpuolella vyötäröä. Myös rypytetyt saumat olivat koristeellinen, vapaa-ajan käyttöä korostava yksityiskohta. Jälleen kerran mainitsen Windsorin herttuan, aikansa seuratuimman miehen, jonka käyttämänä irtotakki sai suuren hyväksynnän ja suosion 1920-luvulta alkaen.

Irtotakki oli mainio alusta 1900-luvun moninaisille asun vaihteluille. Milloin lyhyempi, milloin kapeampi, milloin raskaampi, kapeammilla tai leveillä käänteillä, muutamalla tai monella napilla, irtotakki on kulkenut harteilla tasaisesti. Yksityiskohtien muuntelulla on rajansa, joka on koko lailla saavutettu, joten haluan uskoa juuri 2000-luvun olevan irtotakin kulta-aikaa. Raaka-aineiden käsittely ja kudontateknologian kehitys ovat nimittäin kehittyneet suunnattomasti viimeisen 50 vuoden aikana, ja juuri kankaiden avulla irtotakit tekevät suurimman eronsa puvuntakkeihin. Puku on säilynyt työasuna, mutta toimistojen pukukoodit ovat keventyneet ja harva mies pukeutuu vapaa-ajallaan omaehtoisesti pukuun. Irtotakki on kuitenkin eri asia ja. Kankaasta ja yksityiskohdista riippuen asun voi luoda hyvin epävirallisesta oikein edustavaan, mutta se on aina rennompi kuin puku. Näin se vetoaa myös mieheen, joka ei puvuista perusta lainkaan eikä moista työssään tarvitse. Takilla irrottelu tekee hyvää.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.