Herrainpukimo: valmis mittapuku

4

October 4, 2020 by Ville Raivio

Herrainpukimon uusin mittapukuni valmistui ajallaan. Tämä yhteistyössä syntynyt luomus ei ollut ensimmäinen asu heiltä, joten kaavaani oli jo muokattu useamman kerran kohti suurinta mukavuutta. Pieni mullistus oli toki edessä, sillä peruskaava, jota Romianiassa toimiva tehdas käyttää kaikille, oli uudistettu sitten viime asun. Toisin kuin Suitsupplyn kaltaiset modernit vaatettajat, minä en nauti hyvin tyköistuvista vaatteista, enkä pidä niitä tyylikkäinä. Tiukalla asulla toki saa esille treenatun somevartalon hyvin, mutta se ei ole käytössä mukava. Esimerkiksi housujen haarukassa, arkisesti sanottuna nivusissa, täytyy olla ylimääräistä kangasta. Muuten vaate ei jousta istuessa, jalkaa nostaessa, näin edelleen – ja seurauksena housut puristavat kallisarvoista nivustoa tuskaisasti. Samoin ylimääräinen kangas tuo mukavuutta rintakehään, hihoihin, kaikkialle. Haaste kuuluu: missä pisteessä mukavuus ja istuvuus ovat suurimmillaan?

Kolmiosainen puku on Black Watch -tartaanista, koska tietyn pisteen jälkeen pelkät tummansiniset tai harmaat puvut kyllästyttävät. Voimakkaan kuvion avulla puvun jokainen osa toimii myös irtokäytössä, vaikkapa irtotakkina, mutta ennen kaikkea kangas muodostaa enigman. Liivipuku on muodollisimpia miehen asuista, mutta jos sen kangas onkin epämuodollinen, millainen puku on kyseessä? Kirjahyllyssäni olevat vanhan ajan tyylioppaat puhuvat arkipuvusta: siis puku siinä missä juhlapukukin, mutta kangas tai yksityiskohdat erottavat sen edustusvaatteesta. Vastaavia esimerkkejä ovat vaikkapa vakosamettipuku, violetti puku, samettipuku tai tweedpuku. Ei moisia poliitikkojen yllä näe, niitä ei äkkää yhtiökokouksista, eikä niitä usein kaupoista löydä. Siispä ne sopivat erinomaisesti uniikkeihin vaatteisiin, joita Herrainpukimon kaltaiset valmistajat tarjoavat. Mitä istuvuuteen ja mukavuuteen tulee, olen kovin tyytyväinen.

HP-pukuun otin korkean vyötärön, hitusen väljän lahkeen, tyköistuvan nilkan.

Vyötäröllä on DAKS-mallinen joustonauha, pidennetty vyötärönauha ja tasku taskukellolleni.

Vyötärön takana on V-mallinen lovi, jotta kangas joustaa paremmin, sekä pyöristetyt läppätaskut.

Liivissä on lovikäänteet sekä kahden kantin taskut.

Solmion kuviosta löytyy kirja, joka sopii ihan passelisti teoksen kirjoittaneelle.

Liivin selkämyksessä on pelkkä vuorikangas, jotta se on yllä viileämpi.

Puvussa on harvinainen yhden napin miehusta pystykäänteiden kera, lisänä kahden kantin taskut.

Villa laskeutuu aina siistimmin kuin puuvilla tai pellava, joten takin hihan pystyi jättämään väljemmäksi eli mukavammaksi.

Takin harteilla on lievä toppaus, joka tuo ryhtiä muutoin ryhdittömään elämään.

Takissa on vuoraus vain kyljissä ja harteilla, jotta se on viileämpi. Kukonaskelkuvioinen vuorikangas on sopivaa sävyä kankaan kanssa.


4 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Hei,

  minulla on kello mukana ketjun kanssa, tuon ketjun kiinnitän joko housujen vyölenkkiin tai liivin napinreikään.

 2. Maikkeli says:

  Pidätkö taskukelloa kellotaskussa ilman ketjua vai jnkl kiinnitys ketjulle?

 3. Tapani says:

  Arkipuku on erinomaisen toimiva toimistounivormu, riittävän muodollinen esiintymistilaisuuksiin ja asiakastapaamisiin, mutta samalla sen verran rento, ettei se herätä pönötysmielikuvia useimmissa ihmisissä. Hyvä vaihtoehto business casual standardille, eli blazer-chinot yhdistelmälle.

  Suomessa arkipukuja on hankalampi ostaa kivijalkakaupoista, koska meillä puku mielletään vahvasti muodollisiin juhlatilaisuuksiin kuuluvaksi ja tarjonta on kysynnän mukaista. Toisaalta hyvällä tuurilla poistoräkistä voi tehdä löytöjä.

 4. Pöpli says:

  Vaikuttava! Hieno istuvuus, hienot valinnat yksityiskohtiin, hieno kokonaisuus! Hyvä istuvuus housuissakin. Takapuolen istuvuus tapaa jäädä suurimmalla osalla mittavaatetuottajistakin aivan hirveäksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari