DAKS-vyötärö

0

January 17, 2016 by Ville Raivio

DAKS on englantilainen vaatevalmistaja, jonka muuan Simeon Simpson perusti vuonna 1894 Lontoossa. Alun perin S. Simpson -yhtiö toimi räätäliliikkeenä, mutta teollistumisen voimistuessa Simpson päätti nopeuttaa valmistusta uusien koneiden voimalla, ja vaihtaa suuntaa valmisvaatteiden pariin. Kilpailijoista puoti tahtoi erottautua laadulla määrän tai hinnan sijaan. Tavoite kantoi ja DAKS laajensi ympäri Brittein saaria. Valmistajan suurin anti miehille on niin sanottu DAKS-vyötärö, jonka keksi Alexander Simpson, Simeonin toinen poika, vuonna 1934. Hän oli urheilumiehiä, mutta aikakaudella niin yleiset olkaimet eivät taipuneet mukavasti golfissa tai vahvassa harponnassa, ja vyö taas puristi vatsaa, joten uudelainen ratkaisu housujen ylläpitoon oli tarpeen.

DAKS-vyötärö_Keikarissa

A. Simpson päätti lisätä kumiset lätkät DAKS-housujen vyötärön sisäpuolelle, jotta paita pysyisi paikallaan niitä vasten ja housut taas paikallaan vatsaa vasten. Tämä yksin ei riittänyt, joten vyötärönauhan sisälle leikattiin tunneli, jonka sisällä kulki kuminen nauha, joka kiinnitettiin nappeihin. DAKS-vyötärö oli syntynyt, eikä olkaimille tai vöille ollut enää pakkoa, vaikka laihtuisi tai lihoisi. Simpsoi uskoi iskeneensä, tai pikemminkin ommelleensa, kultasuoneen, joten hän päätti myös korkean hinnan uudenlaisille housuilleen, joiden nimeksi tuli DAKS, yhdistelmä sanoista dad ja slacks, siis iskälle omistetut housut. Olihan Alec Simeonin poika ja perheen yrityksen jatkaja.

DAKS-vyötärö_Keikarissa2

Erään James Bondin vyötärömalli filmissä Elä ja anna toisten kuolla

DAKS-vyötärö oli suosionsa huipulla 1930-luvulla ja saapui myös otolliseen aikaan, sillä Toisen maailmansodan seurauksena miehet kyllästyivät joukolla olkaimiin ja valitsivat vyötärölleen vyön, joka oli myös osa univormua. Jos vyökään ei innostanut, uusi nauhavyötärö oli paras ratkaisu. Sittemmin DAKS-malli on muuttunut harvinaiseksi. Kaiketi vöiden monipuolinen ulkomuoto, jota voi vaihdella tilanteen mukaan, on vedonnut enemmän kuin hyvin pelkistetty DAKS. Kumisen vyötärönauhan ansiosta se pysyy kuitenkin mainiosti paikallaan, eikä purista niin kuin vyö tai olkaimet. Useimmiten housujen vyötärön ulkopuolella on kaksi tai kolme nappia, joihin nauhan pään voi kiinnittää. Näin ylläpito jatkuu, vaikka mies laihtuisi tai lihoisi monia kiloja. Nappien paikkaa voi myös siirtää tarvittaessa, joten DAKS-malli on ilman muuta paras ratkaisu hänelle, joka haluaa mukavuutta yli kaiken.

DAKS-vyötärö_Keikarissa3

Bondin ensimmäinen housumalli ensimmäisessä elokuvassa Salainen agentti 007 ja Tohtori No


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari