Canada Goose -takin anatomia

5

February 5, 2019 by Ville Raivio

Canada Goose on toiminnallisten vapaa-ajan päällystakkien maineikas taitaja. CG:sta on kirjoitettu paljon ja laajasti, aina varauksettoman kehuviin dokumentteihin asti, joten en vaivaa lukijaa taas yhdellä yrityshistorialla. Kiintoisampaa on tarttua härkää tai takkia sarvista ja katsoa, millaisia rakenteita vaatteessa on, miten se on mitoitettu, mikä erottaa sen muista. Toisin sanoen — onko takki hintansa arvoinen? Esimerkkitakki on tehtaan lyhyt Macmillan, joka on yksi sen myydyimpiä malleja. Se saapui Keikarin lainaan Care of Carlin valikoimasta ja tarjosi samalla mahdollisuuden uuden kameran kokeiluun. Kyllä vain: 10 vuoden jälkeen on aika panostaa myös sivuston kuvien laatuun.

Ensimmäisenä takissa huomaa kankaan. Se on mattapintainen ja jämäkän oloinen sekoite, jossa on 85% polyesteria ja 15% puuvillaa. Käytännössä puuvilla ei kuitenkaan tunnu käteen tai näytä silmään erottuvalta. Kun roiskin takin päälle vettä, kämmenellinen vettä hajosi tipoiksi kangasta vasten ja valui suoraan lattialle. Kankaassa on siis maaginen Arctic Tech -pinnoite, joka suojaa käyttäjää talven oikuilta. Toinen huomion kohde on huppu. Macmillanissa se on huomattavan syvä ja peittää koko päänupin, mutta hupun reunan voi taittaa taaksepäin. Näin se ei rajoita näköä yhtä paljon kuin taittamattomana. Hupun istuvuutta voi säätää remmillä ja sen kärki on vahvistettu sisältä. Näin huppuun muodostuu lippa, joka suojaa kasvoja auringolta. En ole koskaan tavannut yhtä suojaavaa tai toiminnallista huppua takissa. Kun se on yllä ja kokonaan suljettu, päähinettä tai kaulaliinaa ei tarvitse.

Takin miehustassa on paksu muovinen vetoketju, jonka lisäksi se suljetaan neppareilla. Näin saumat peittyvät kokonaan ja käyttäjä on paremmin suojattu. Taskuissa on myös paksut vetoketjut ja niiden vuori on paksua fleeceä. Takin ompelussa on käytetty katesaumoja kauttaaltaan. Ne ovat hitaampi ja siistimpi ratkaisu. Hihansuiden sisäpuolella on hyvin vahva resori, jonka ansiosta tuuli tai kylmä tai kosteus eivät pääse sisään. Lisäksi hihansuun reuna on päällystetty vahvalla tereellä, jonka ansiosta se ei rispaannu yhtä nopeasti. Takki on takaa pidempi kuin edestä, jotta se jälleen suojaa paremmin käyttäjäänsä. Helman sivuilla on ompeleella vahvistettu lovi, jonka ansiosta Macmillan joustaa paremmin. Kaulaa vasten oleva sisäkangas on päällystetty fleecellä, jotta se olisi iholle mukavampi ja lämpimämpi. Povitaskuja on vain yksi ja se on valmistettu ohuesta kankaasta.

Luonnollisesti takin täytteenä on 80% untuvaa ja 20% höyheniä, se on valmistettu Kanadassa ja vasemmassa hihassa on valmistajan räikeän värinen logo. Sertifikaatin mukaan untuvaa tai höyheniä ei ole kerätty eläviltä hanhilta. M-koon perusteella väitän takin mitoitusta hoikaksi, mutta en naurettavan hoikaksi. Kädentiet on leikattu poikkeuksellisen korkealle, joten takissa on erinomainen liikerata. Käsiä voi liikuttaa joka suuntaan helposti. Hiha on yllättävän tyköistuva rannetta päin. Erikoista kyllä, hihat ovat tavallista pidemmät, vaikka länsimaista ainoastaan hollantilaiset ovat tavallista pidempää kansaa. Hihan sisällä olevan resorin vuoksi lyhentäminen ei vaikuta toimivalta idealta, joten lyhytkätisen on kätevämpi etsiä Aasian markkinoille valmistettuja mitoituksia. Jo 10 minuutin käyttö sisätiloissa toi hien pintaan, joten uskallan sanoa takin olevan kovin lämmin.

Tiivistäen uskon, että Canada Goosen untuvatakki on yksi tehokkaimmista ja parhaiten suunnitelluista päällystakeista, joita olen kokeillut. Moni rakenne on ainoastaan tuomassa kestävyyttä tai suojaa, kuten päällysvaattessa on hyvä. Takki on enemmän toiminnallinen kuin tyylikäs, mutta harva käyttää näitä metsälenkeillä tai työvaatteina, todennäköisesti hinnan vuoksi. Lisäksi hämmästelen suomalaisia Goose-faneja kaupungin kaduilla, sillä he yleensä kulkevat takki auki. Pk-seudun talvi kun on yleensä verraten lämmin ja untuva yllä tulee kuuma, joten takki pysyy auki, jotta se ei läkähdytä. Miksi hankkia susitalven takki keväiseen säähän? Todelliseen Kanadan tai Suomen talveen takki on erinomainen. Kaappiini se ei silti jää, koska takin logo on suunnattoman kokoinen, eikä tehtaalta löydy villakankaasta valmistettua mallia. Jos jotakin CG:n puolesta muuttaisin, niin vetoketjut vaihtaisin metalliin, joka kestää kauemmin. Samoin fleecen tilalle molskipuuvillaa ja päälliskankaaksi villaa, lisää taskuja vuoriin. Näin toiminnallisuus ja tyyli löisivät lopullisesti kättä.

Klassisemman tyylikkäitä päällystakkeja CoC:n puolella ovat esimerkiksi tikkitakin ja villakangastakin hybridi, paksusta villasta leikattu kipparitakki tai ajaton crombie-mallinen edustustakki.


5 comments »

 1. J says:

  Näin 2 canada goose takin pitkäaikaisena omistajana voin sanoa, että untuvat pysyy hyvin kyllä sisällä. Semmoinen takki taitaa olla aika vaikea valmistaa mistä ei yhtään niitä läpi tulisi ja mielestäni canada goose mainostaa käyttävänsä jotain sisävuorta mistä niiden ei pitäisi tulla niin helposti läpi.

 2. Ville Raivio says:

  Iltaa vain!

  Tällaisia esittelyjä on luvassa lisää, tosin nyt taitaa olla paksujen takkien aika pian päättymässä. Maililla voi laittaa ehdotuksia, mitä vaatekappaleita olisi minun hyvä analysoida. Pääkriteeri on niin sanottu klassinen ulkomuoto.

 3. Ville Raivio says:

  Hyvää iltaa!

  En osaa sanoa, sillä tämä takki oli minulla vain lainassa. Päälliskangas ainakin tuntui vahvalta, mutta eri asia on, miten se suhtautuu vaikkapa oksiin tai kiveä vasten hiertyessä.

 4. Satunnainen lukija says:

  Miten hyvin takin untuva pysyy vuorin sisällä? On kokemusta muutamasta untuvatakista, joista on saanut hyvän untuvapeitteen sisävaatteisiin.

 5. Sami Mahilainen says:

  Morjens,

  Hyvä ja asiantunteva postaus tuttuun Keikari tyyliin. Olisi hienoa saada arvioita myös muista laaduikkaiden päällystakkien valmistajista kuten Moorer ja Woolrich.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari