ASKET ja pelkistetyt laatuvaatteet

0

November 17, 2020 by Ville Raivio

ASKET on vuonna 2015 perustettu ruotsalainen miesten vaatettaja, jolla on omintakeinen ote alaansa. Nimensä se on saanut ruotsin kielen sanasta, joka tarkoittaa askeettia, ja yhtiön tavoitteena onkin pienempi, monipuolisempi ja toimivampi vaatekaappi. Yrityksen sotahuutona toimii meaningful essentials, jolla viitataan hyvin suunniteltuihin, valmistettuihin, toimiviin perusvaatteisiin. ASKETilla ei ole vaihtuvia mallistoja, joissa seurattaisiin uusimpia tuulia tai yritettäisiin keksiä T-paita uusiksi. Suuret linjat ovat säilyneet vuosia.

Yritys nimittäin kauppaa vaatekaapin peruskiviä, kuten sinisiä farkkuja, ohuita villaneuleita sekä boksereita, joiden materiaalit ovat laadukasta lankaa, ne valmistaneet tehtaat tunnetaan, ja eri osasten alkuperä voidaan jäljittää mahdollisimman tarkoin. Firmalla ei ole jälleenmyyjiä, vaan se myy suoraan verkkokaupastaan asiakkaalle, ja alennusmyynneillä kikkailua ei ole tarjolla. Postimaksu löytyy, mutta palautukset toimijan varastolle Saksaan ovat ilmaisia. Kokomerkintöjä on 15, sillä useimmista vaatteista on peruskokojen XS-XL ohella myös lyhyt ja pitkä leikkaus. Erikoista kyllä, ASKET kertoo sivustollaan, kuinka paljon vaatteen valmistus on yritykselle maksanut. Näin asiakas näkee itse, mistä hinta muodostuu, ja kuinka paljon firma tavoittelee voittoa.

Valmistaja lähetti Keikarin tarkasteluun neuletakin sekä pitkähihaisen T-paidan. Ennestään minulla oli heiltä T-paita sekä boksereita. Neuletakin lanka on extra fine -tasoista merinovillaa Australiasta, 2-kierteistä ja painoltaan raskasta. Sen mitoitus on tyköistuva ja mittataulukon mukainen. Lanka tuntuu sileältä ja hienolta, sen neulos on yhtäläistä, vahvasti joustavaa. Vaatteen lätkässä on tarkka kuvaus raaka-aineiden alkuperästä, yllättävästi myös käsittelymaista: esimerkiksi villa keritään Australiassa, puhdistetaan Kiinassa, kehrätään langaksi Puolassa sekä viimeistellään Italiassa. Herää kysymys, onko tällaisessa materiaalin kuljettelussa ympäri maailman järkeä. Yhtiön tavoitteena on valistaa asiakasta vaatevalmistuksen alkuperistä, jotka typistyvät olemattomiin, jos lätkässä valmistusmaaksi kerrotaan vain yksi valtio.

Painon ansiosta neule laskeutuu hyvin siististi ja lämmittää, mutta väljähkön neuloksen vuoksi se ei ole hiostava. Neuletakin resorit ovat vahvat ja joustavat, korkea 7.5-senttinen kaulus vähemmän. Harmipuolena kauluksen mitoitus on pienempi kuin muun neuleen, joten se kuristaa vetoketju ylhäällä. Tämä todennäköisesti korjaantuu, kun kastelen kauluksen ja venytän sitä. Tämä on villan parhaita puolia. Saumat ovat suorat ja vahvat, viimeistely siistiä. Näkyviä logoja ei ole. ASKETin sivustolla neuletakin kaikkien osien alkuperä on tiedossa ja valmistuksen kulut eritellään. Vaatteessa yhtiön tavoite on saavutettu: se on pelkistetty ja toimiva perusvaate, jonka raaka-aineet ovat laadukkaita. Näin asiakas ei maksa suurten mainoskampanjoiden kuluja, vaan mieluummin materiaaleista.

Tavanomaisiin T-paitoihin tottuneelle ASKETin malli on erikoinen. Pääsyy on paino, sillä vaatteen kangas painaa 200-grammaa per neliömetri, kun peruspaidoissa materiaali on useimmiten 120-150 grammaa. Pitkähihainen siis tuntuu käsissä raskaalta, vaikka yllä ollessa asiaa ei tunne. Todennäköisesti vahva teepaita kestää käyttöä kauemmin kuin ohut. Lanka on lisäksi kammattu mekaanisesti, jolloin epäpuhtaudet katoavat, ja lisäksi se on kudottu tiiviisti. Näin kangas on saanut vahvuutta. Puuvilla on hyvin pehmeää ja mukavaa, mitoitus hoikka. Paksu jersey-puuvilla ei veny yhtä paljon kuin ohuemmat, sen pinta on yhtenäinen ja siististi neulottu. Muuta erityistä ei ole, sillä paidasta uupuu logo tai kuviointi tai muu erottuva. Näin sekin edustaa firman eetosta: monipuolinen perusvaate, joka on valmistettu kunnon materiaalista. ASKETilla on eetos, joka erottuu muista tuntemistani miesten vaatettajista. Lukijan kontolle jää päättää, ovatko yrityksen ideologia sekä vaatteiden laatu tukemisen arvoisia.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari