Allen-Edmonds -jalkineen anatomia

2

May 20, 2009 by Ville Raivio

Allen-Edmondsin jalkineet ovat maailmankuuluja. Vuonna 1922 perustettu yhtiö on trendivihureista huolimatta pysynyt tukevasti USA:n maaperällä, ja yhä tänä päivänä valmistaa tuotteensa alusta loppuun käsityönä Wisconsinin tehtaassaan. AE on kiistatta korkealaatuinen, mutta yhtiö vaikuttaa olevan laadukas samalla tavoin kuin Mercedes-Benz on laadukas Ladan omistajille. Ulkomaisilla verkkofoorumeilla vallitsee asiasta jatkuva väittely, ja lukemani perusteella Allen-Edmondsin jalkineita vuosikymmeniä ostaneet ovat huomanneet laadun kääntyneen aikojen saatossa kehnompaan suuntaan. Kun on päässyt omistamaan ja käyttämään John Lobbin, Aldenin, Edward Greenin tai Crockett&Jonesin kaltaisten legendojen jalkineita, AE:n popot jäävät taka-alalle. Allen-Edmondsit ovat hyvät, mutta miksi tyytyä mersuun kun voi huristella Maseratilla? Koska kukaan tuskin koskaan pääsee käyttämään jokaikisen laatuvalmistajan jalkineita, toisten kertomukset ovat korkealla sijalla hankintoja pohdittaessa. AE-skismasta voi lukea vaikkapa tämän linkin takaa.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Zegna, tumma puku, koko 50

Allen-Edmondsit valmistetaan vasikannahkasta, joka on huolellisesti kiillotettu tehtaalla ennen pakkaamista. Ompeleet ovat huolelliset ja säännölliset. Kantakappi tarjoaa erittäin vahvan tuen, ja kantaosan ompeleet ovat esimerkilliset. Nahka-antura on tikattu vahvasti kiinni reunokseen. Brogue-koristellut nahkaosat ovat AE:n malleissa omaleimaisen paksut ja sahalaitaiset. 6-eyelet, eli kuusinkertainen nauharei’itys, poikkeaa suurimmasta osasta englantilaisvalmistajia, joilla reikiä on yleensä viidessä rivissä. Sisäpohja on omintakeisesti kokonaan musta lukuun ottamatta kullattuja malli- ja valmistajamerkintöjä. Sisäosa on siisti ja huolella viimeistelty. Kantapään oikealla puolella on mustekynällä merkattu koko ja valmistuserä, vasemmalla puolella AE-logo. Lestin muoto pääsee oikeuksiinsa suoraan edestäpäin katsottuna: jalkine myötäilee jalan luonnollista muotoa kuten kuuluukin. Keskellä jalkinetta on ommel, joka yhdistää oikean ja vasemman nahkakappaleen toisiinsa jämäkästi.

Piiloon jää vielä sisäpohjan ja anturan välissä oleva korkkitammesta valmistettu täyte, sekä Allen-Edmondsille ominainen lenkkiraudan uupuminen. Toisten mielestä lenkkiraudaton jalkine tarjoaa vähemmän tukea, toisten mielestä tällainen jalkine tuntuu kevyemmältä askeltaa. Oli mitä mieltä tahansa, AE tarjoaa tyydyttävän hinta-laatusuhteen omassa hintaluokassaan. Mikäli odotukset eivät ole turhan kovat, ei pety. Tasokkaampia valmistajia on silti runsaasti.


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Päiviä, Mr Salava.

    Kiitokset kattavasta raportista. Kantojen taipumus irtoamiseen on hyvin häiritsevä, eikä kerro hyvää AE:n jalkineista. Olettaen, että suomalainen herrasmies käyttää AE-pariinsa noin 300 euroa, summalla tulisi saada taatusti kestävät ja erinomaisesti rakennetut jalkineet. Nyt vaikuttaa siltä, että AE tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen vain ulkomailta ostettuna, eikä siltikään yllä jalkinevalmistajien parhaimmistoon.

    Mitä Church’siin, Aldeniin, ja Edward Greeniin tulee, kaikkien valmistajien jalkineita löytää toki käytettynä, mutta harvemmin kuin AE:n tuotteita. Gaziano&Girling sekä Lobb vaativat jo niin reilua investointia, että harva ostaja haluaa erota paristaan – varsinkin kun recrafting-palvelu toimii molemmilla erinomaisesti. Valmistajien parhaimmisto on halunnut nostaa ostamiskynnyksen korkeaksi, jotta eksklusiivinen maine säilyisi. AE puolestaan on pyrkinyt alentamaan kynnystä nopeammilla valmistusmenetelmillä ja tarjoamalla myös rentoja street-kenkiä.

  2. Kalle Salava says:

    Nyttemmin kahdeksan paria AE:n kenkiä ostaneena ajattelin esittää muutaman lisähuomion.

    AE:n kenkien eräs ominaispiirre on, että niiden sisäpohjan päältä puuttuu nahkainen, n. puoliväliin kenkää ulottuva lappu, joka valtaosassa kenkiä on. Arabian kauppakeskuksen Monofixin suutarin (joka muuten myy AE:n kenkiä) mukaan ratkaisu on harvinaislaatuinen. Tähän liittyy myös toinen AE:n erikoisuus, joka on myös laskettavissa heikkoudeksi: AE:ssa ei kengän kantoja ole kiinnitetty ylhäältä (kengän sisäpuolelta) päin lyödyillä nauloilla ollenkaan. Tästä johtuen nahkalappu kengän sisällä ei ole tarpeen, mutta seurauksena on myös, että kengän kanta voi lähteä irtoamaan. Olen kolmet AE:n kenkieni kannat joutunut liimauttamaan kiinni, joten uskallan pitää ongelmaa tyyppivikana. Monofixin suutari suositteli , että paras ratkaisu kestävyyden kannalta o laittaa naulat kengän sisäpuolelta kantaan, kuten muissakin latujalkineissa on tehtynä.

    Tästä huolimatta pidän AE:n kenkiä loistavina. Vertailukohtia tosin ei juuri ole, koska merkit joihin AE:n laatua verrataan maksavat niin tolkuttoman paljon enemmän. Ebaystä saa AE:n kegät uusina halvimmillaan n. 100 eurolla ilman älytöntä kärkkymistä (omat halvimmat parini maksoivat posteineen 50 euroa), käytettyinä vielä paljon halvemmalla. Vertailukohteiden, kuten Aldenin, Churchiin, Crocket & Jonesiin, Edward Greeniin, Lobbiin tai Gaziano & Girling – kengät lähtevät uusina yleensä 400-1000 eurolla ja käytettyinä niitä myydään hyvin vähän, johtuen harvinaisuudesta. Pakko tyytyä mersuun kun ei ole varaa Mazarattiin tahi Mybach:iin.

    Kengän sisäpohjan väri muuten vaihtelee kenkien tyylin / iän mukaan. Omissa mustisa brogueissani se on keskiruskea. Muistikuva kuitenkin väittää, että musta pohja saattaisi olla otettu käyttöön melko hiljattain yleisesti. Saattanet olla sikäli kyllä oikeassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.