Valkoinen t-paita

0

June 9, 2013 by Ville Raivio

Valkoisen t-paidan synnylle on useita versioita. Yleisin näistä kertoo ensimmäisen mallin syntyneen vuonna 1913 Yhdysvaltain laivaston alusvaatteeksi. Väri oli valkoinen, kaula-aukko pyöreä, hihat lyhyet ja materiaali puuvillaa. Paidan päätarkoituksena oli piilottaa sotilaiden epäilyttävät rintakarvat ja toimia hygieenisenä, helposti pestävänä kerroksena. Nimensä paitamalli sai t-kirjainta muistuttavan leikkauksen vuoksi, ja sana ilmestyi Merriam-Websterin sanakirjoihin 1920-luvun aikana. Toinen versio kertoo syntypaikaksi Iso-Britannian ja käyttökohteeksi paikallisen laivaston. Hihojen avulla haluttiin piilottaa sotilaiden tatuoinnit ja kainalokarvat. Oli laita miten tahansa, t-paita oli aikakaudella yleinen työmiesten vaate halvan hinnan, kätevyyden ja helpon puhdistuksen vuoksi.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

1930-luvulla University of Southern California (USC) otti amerikkalaisen jalkapallon pelaajiensa käyttöön valkoiset t-paidat, jotka pehmensivät miehiä hartiasuojien hankaukselta. Paidat saivat nopeasti niin suuren suosion, että USC:n opiskelijat ryöväsivät niitä omaan käyttöönsä. Vastareaktiona yliopisto päätti painattaa paitoihin tekstin “Property of USC”. Ensimmäiset printtipaidat olivat syntyneet. Vuonna 1934 ilmestyi Clark Gablen tähdittämä komedia “Tapahtui eräänä yönä”, jonka aikanaan rohkeassa kohtauksessa Gable riisuu kauluspaitansa yöpuulle painuessa. Katsoja ei näekään tuolloin yleistä t-paitaa, vaan paljaan miehisen rintakehän. Urbaanin legendan mukaan kohtaus laski t-paitojen myyntiä kautta Amerikan ja vavisutti naisia. 1930-luvun lopulla useampi amerikkalainen valmistaja tarjosi puhtaanvalkeita t-paitoja: Hanes, Fruit of the Loom sekä Sears, Roebuck & Co.

Toisen maailmansodan saapuessa sekä USA:n laivasto että maajoukot käyttivät t-paitoja alusvaatteina. Sotaan kuuluvan huonon käytöksen loputtua siviiliin palanneet toivat mukanaan t-paitansa, joita pidettiin yleisessä käytössä.
Amerikkalaisen Smithsonian institute -museon kokoelmissa maailman vanhin painettu t-paita on vuodelta 1948. Paita on silloisen New Yorkin kuvernööri Thomas Deweyn presidentinkampanjasta, ja sen rintaa koristaa heittolause “Dew-it with Dewey”. Vuonna 1951 kuitenkin räjähti. Marlon Brandon vahvistama “Viettelyksen vaunu” saapui elokuvateattereihin, ja tarjosi miljoonille katsojille suoran näkymän Brandon kehoon. Hänen yllään on hyvin ohut, valkoinen t-paita, joka pullistelee tähden rintalihasten ja hauisten yllä. Yhdessä kehon ja Brandon esittämän macho-hahmo Stanley Kowalskin kanssa valkoisen t-paidan suosio saavutti huippunsa — myös päällysvaatteena. Neljä vuotta myöhemmin ilmestyi James Deanin “Nuori kapinallinen”, jossa nöyrä valkoinen t-paita on jälleen keskiössä. Elvis Presleyn monet elokuvaroolit seurasivat mallia.

Vuonna 1959 keksittiin Plastisol, venytettävä muste, joka mahdollisti hyvin kestävien paitapainatusten luomisen. Valkoinen t-paita ei ole sittemmin saavuttanut asemaa, jonka se vuosikymmenet säilytti. 1960-luvulla t-paita sai uusia muotoja. Tällöin syntyi hihaton ja suurella kaula-aukolla leikattu tankkitoppi, v-aukkoinen t-paita sekä bändipaidat. Pop- ja rock-yhtyeet saivat faneiltaan toiveita paidoista, joilla saattoi osoittaa tukensa. Pelkkä yhtyeen nimi ja kuva painattamalla saatiin suuria voittoja. Vuonna 1961 sntyivät surffauspaidat, kun californialainen Floyd Smith painatti surffilautayhtiönsä logon valkoisiin t-paitoihin. Myös Che Guevaran kasvot ilmestyivät t-paitoihin. Vuonna 1969 järjestetyssä Woodstockin konsertissa esiintyjille jaettiin solmuvärjättyjä t-paitoja, joiden villit kuviot sekä värit vetosivat hippiaatteen kannattajiin. Woodstockin televisiolähetysten myötä solmuvärjättyjen t-paitojen suosion lähti käsistä.

Tänä päivänä t-paita on taatusti laajimmin levinnyt ja yleisimmin käytetty vaate farkkujen ohella. Silti vitivalkoinen t-paita on erilainen. Siitä puuttuu valmistajan logo, kuvapainatus tai printti, joten käyttäjä nousee pääosaan. Valkoinen väri näyttää pienimmänkin lian herkästi ja paljastaa kehon kaaret selvemmin kuin muut värit. Siispä valkoinen t-paita on armoton: ylipaino, ryhdin puute, miehiset nisät tai yleinen symmetrian puute näkyvät. Alkuperäisessä käytössään valkoinen t-paita on silti ylittämätön. Alusvaatteena se tuo ylimääräisen kerroksen talvella, suojaa kauluspaitaa hieman hieltä sekä deodorantilta ja peittää rintakarvat häneltä, joka syystä tai toisesta haluaa ne piiloon. Väri myös käy yksiin minkä tahansa toisen värin kanssa, vaikka aluspaidan kaulusta hieman vilkkuisi. Vaikka käyttäjät eivät olisi samoja, valkoinen t-paita on kaikille sama.

Kuva: © Zimmerli


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.