Vaatekemikaalit

0

October 29, 2011 by Ville Raivio

Viimeisin Silminnäkijä menikin jo ohitse, mutta onneksemme ohjelma löytyy myös YLE-areenasta.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Ohjelman kuvaus:

“Vaate voi vaarantaa terveytesi. Muotivaatteisiin tulee uusia kemikaaleja nopeammin kuin niiden myrkyllisyyttä ehditään testaamaan.

Vaatteiden ja kenkien kemikaalijäämät eivät ole sinänsä uusi ilmiö. Uutta on se, että edes kiristynyt valvonta länsimaissa ei auta. Vaatteet ja kengät valmistetaan pääosin muualla. Kohujen jälkeen tuotteita vedetään pois, mutta uusia tulee tilalle.

Hyvä esimerkki on muutaman vuoden takainen kohu farkkujen hiekkapesusta. Tuolloin kävi ilmi, että Turkissa käytetään EU:ssa kiellettyä hiekkapuhallusmenetelmää valmistettaessa EU:n alueelle tulevia farkkuja. Työntekijät olivat hengittäneet hiekkapölyä, ja tuhansia oli sairastunut ja kymmeniä kuollut.

Kohun jälkeen Turkki kielsi hiekkapuhalluksen ja vaateketjut julistivat eettisyyttään. Hiekkapuhallus kuitenkin jatkuu nyt Bangladeshissa. Ohjelman toimittaja Inge Altemeier vierailee ostajaksi naamioituneena bangladeshilaisessa tehtaassa todistamassa asiaa.

Vaatteiden tuottajamaiden työntekijöiden altistuminen kemikaaleille on tiedetty jo kauan. Silti länsimaisen ostajan huono omatunto kestää vain lyhyen aikaa. Perusshoppailija alkaa huolestua vasta sitten, kun oma iho reagoi.

Muotitrendejä seuraava Rita Lemoine sai oppitunnin kielletyistä kemikaaleista ostettuaan hienot uudet kengät:

– Toisella käyttökerralla ihoni ärsyyntyi. Kolmannen kerran jälkeen jalat turposivat. Ne kutisivat niin pahasti, etten pystynyt nukkumaan.

Kesti aikansa ennen kuin selvisi, että kengät olivat myrkkysaappaat. Niissä oli kiellettyä homeenestoainetta dimetyylifumaraattia, joka pakataan pieneen valkoiseen pussiin kenkäpakkaukseen. Aine on kielletty EU:n alueella, mutta edelleen sitä löytyy.

Myös vaatekaupan työntekijät altistuvat, mutta yhteyttä tekstiilin ja oireiden välillä on vaikea osoittaa. Vaatekaupassa työskennellyt Frauke Driessen sai hengenahdistusta silittäessään farkkuja myyntikuntoon. Ilma tuntui pistävältä, ja mittauksissa löytyikin metyleenikloridia, joka voi vaurioittaa keuhkoja. Tarkkaa määrää ei kuitenkaan tarvinnut mitata, joten yhteys oireiden työperäisyyteen jäi todistamatta.

Siinä kun länsimainen kuluttaja voi saada allergisia oireita, kiinalainen, intialainen tai bangladeshilainen työntekijä kahlaa myrkkysammioissa vuodesta toiseen.

Kiinnostus vaatteiden ja kenkien eettisyyttä kohtaan on kuitenkin kasvanut. Luonnonmukaisesti tuotettu puuvilla on suorastaan trendituote. Se myy niin hyvin, että sitä jopa myydään enemmän kuin tuotetaan.

Ohjelmassa näytetään kuinka tämä tilastoihme tehdään. Toimittaja käy intialaisella värjäämöllä, jossa on röykkiöittäin tavallista puuvillaa ja luomupuuvillaa. Toimittaja kysyy, miten he voivat varmistua, että luomuerät ja tavallinen puuvilla eivät mene sekaisin. Tehtaan edustaja alkaa nauraa ja sanoo lopuksi: “This is India, tämä on Intia”.

Viime aikoina muutamat tunnetut vaatemerkit ovat halunneet profiloitua sillä, että he vetävät pois myrkyllisiä kemikaaleja sisältäviä vaate-eriä. Itse prosesseihin ei vielä ole kuitenkaan puututtu, uusia haitallisia kemikaaleja tulee. Jos koko ketju olisi kemikaaliton, tekstiilien hinta olisi aivan toista luokkaa kuin nykyään.”

Toimittaja: Inge Altemeier
Alkuperäismateriaali: Altemeier & Hornung Produktion, Saksa
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.