Turnbull&Asser -paidan anatomia

1

October 30, 2012 by Ville Raivio

Englantilainen Turnbull&Asser ylpeilee 126-vuotisella historialla, jonka aikana paitamaakari on vaatettanut valtaisan joukon nimekkäitä kulkijoita. Valmisvaatteiden sekä -asusteiden ja räätälipalvelujen ohella T&A on erikoistunut ennen kaikkea kauluspaitojen valmistukseen. Yhtiö on saavuttanut maineen, josta nuoremman polven paitapuodit voivat vain unelmoida. Vaikka omistus on vuosien kuluessa vaihtunut useamman kertaa, T&A ei ole lähtenyt mukaan hintakikkailuun tai -kilpailuun, joka on painanut Jermyn Streetin hintatasoa alemmas ja nakertanut englantilaisen paidan mainetta. Nykyisin kadun varrella on useita valmistajia, jotka ratsastavat toisten luomalla maineella ja myyvät polkuhintaan paitoja, jotka valmistetaan hyvin kaukana saarivaltion kamarasta. Turnbull&Asser veloittaa Englannin puolella 145 puntaa kauluspaidoistaan. Samalla summalla moni valmistaja tarjoaa monta paitaa, jotka mainoslehdyköiden perusteella eivät juuri häviä laadussa. On siis aika tarkastella T&A:n kauluspaitaa ja selvittää, onko tuote hintansa arvoinen.

T&A:n kauluspaidat tunnetaan erityisesti raidoistaan. Kymmenien tuhansien kankaiden arkisto ulottuu ajassa taaksepäin kuin paraskin historiikki ja valmistaja on päässyt myös kirjallisuuteen. Fitzgeraldin teoksessa “The Great Gatsby” muuan Jay Gatsbyn rakastama Daisy puhkeaa kyyneliin heitellessään Gatsbyn kymmeniä T&A-kauluspaitoja ilmaan, huudahtaen “They’re such beautiful shirts…It makes me sad because I’ve never seen such beautiful shirts before!” Kohtauksessa todennäköisesti suurempi vaikutus on Gatsbyn herättämillä muistoilla kuin pelkillä paidoilla, mutta kirjailijan luomuksessa teot ja tunteet yhdistyvät voimakkaasti materiaan. Esimerkkikappaleena arviossa toimii siis ilman muuta raitapaita, tällä kertaa nappikalvosimilla ja suoralla kauluksella. T&A:n kauluspaitojen kankaat ovat elämys. Värit ovat kirkkaat, kangas erittäin sileää ja pehmeää sekä mukavasti rapisevaa. Nämä materiaalit kudotaan Italiassa, ja pikkulintuni maailmalla kertoo ainakin Exclusive-malliston kankaiden olevan peräisin maineikkaan Albinin kutomosta. Saumat ovat suoria, ompeleet tiuhoja ja mitoitus hieman keskivertoa tyköistuvampi. Valitettavasti kankaan kuvioita ei ole kohdistettu kuin selkäkaarrokkeessa, joten kehityksen varaa löytyy.

Paita on koneellisesti valmistettu, mutta kaulus ja kalvosimet on rakennettu sekä napit ommeltu käsityönä. T&A ei toimita lisänappeja, sillä valmistajan mukaan heidän paidoistaan eivät napit irtoa. Kummasti vain oli omasta paidastani yksi nappi irti jo kolmen pesun jälkeen. Helmiäisnapit ovat yleistä lajia; eivät kovin paksuja, mutteivät myöskään kovin ohuita. Helma on selvästi tavallista pidempi ja pysyy mainiosti housuissa. T&A:n erikoisuuksia on kolmella napilla kiinnitettävät kalvosimet, jotka toimivat pirteänä poikkeuksena tavallisesta. Hihan ylimääräinen kangas on koottu yli kymmenelle pienelle laskokselle kalvosimeen, kun yleensä näitä laskoksia löytyy kolmesta viiteen. Viimeisenä huomio kaulukseen. Turnbull&Asserin paidassa ne ovat selkeästi jämäkämmät kuin yleensä, ainoastaan Emma Willisin kauluspaidoissa on vahvempi rakenne. Tämä vahvuus vetoaa minuun suuresti ja T&A-kaulusten näyttävyyttä lisää entisestään neljän sentin korkeus. Yksi valmistajan tavaramerkki on koveran muotoinen kaulusmalli, joka kulkee nimellä “Classic collar”. Tätä ei raitapaidassa ole, mutta esimerkkinä olen kuvannut toisen paitani josta tämä malli löytyy. Kyseinen kaulusmalli kaartuu erittäin kauniisti kaulusten kärjistä aina niskaan saakka, eikä todennäköisesti välity kuvista hyvin. Sen erikoisuus selviää paljon paremmin omin silmin omassa kaulassa nähtynä. Raitapaidassa on tylsempi suora kaulusmalli, joka ei silti häviä rakenteessa.

Kokonaisuutena Turnbull&Asserin kauluspaita on ilman muuta hintansa arvoinen. Erityinen kehu on annettava vahvasta kauluksesta, joka rakennetaan täysin liimatta. Valmistajan sivustolla on lisäinfoa ominaisuuksista. Valitettavasti tehdas harjoittaa yleistä englantilaista typeryyttä, eikä valmista paitojaan kuin puolen tuuman välein. Jos lukijan koko on siis euronumeroissa 40, T&A:n koko 15½ on todennäköisesti liian pieni ja koko 16 liian suuri. Tämä selviää vain sovittamalla, tosin ylin nappi avoinna kaulusnumerolla ei niin väliä ole. Materiaalit, viimeistely, mitoitus ja ennen kaikkea esimerkillinen kauluksen rakenne tekevät valmistajan tuotteesta parhaan englantilaisen valmispaidan. Olen kokeillut kaikkien Jermyn Streetin valmistajien paitoja, joten uskallan julistaa T&A:n parhaaksi.1 comment »

  1. Quijote says:

    Kaikista omistamistani paidoista, ellei jopa vaatekappaleista, ehdoton suosikkini on kermanvärinen Turnbull & Asserin juhlapaita ranskalaisin kalvosimin. Hankin sen eBaysta kolmellakymmenellä punnalla ylioppilasjuhliini. Koko 14.5 istuu täydellisesti ja T&A:lle tunnusomainen huolettomasti koottu hihakangas ja ranskalainen kalvosin, jossa napinreiät ovat tavallista lähempänä hihansuuta, hivelevät silmääni. Kauluksen kulmiin ilmestyneet rispaantumat kielivät valitettavasti siitä, että se ei kestä ikuisesti, mutta kun siitä aika jättää, teetän siitä täydellisen kopion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari