“Suomalaiset kulkevat lumpuissa”

2

August 29, 2022 by Ville Raivio

Otsikko on peräisin Suomen kuvalehdestä, joka on laadukkaimpia lehtiä tässä maassa. 25 vuotta sitten lehti kertoi surullisen uutisen lamasta nousseesta maastamme: “Suomessa kulutetaan tekstiileihin ja vaatteisiin vähemmän rahaa kuin missään muussa Euroopan maassa. Kulutus on vähäisintä sekä suhteellisesti että markkamäärissä mitattuna.”

Paljon on vettä virrannut joissamme noista ajoista. Maa on keskimäärin vauraampi ja hyvinvointi keskimäärin korkeampi kuin suurimmassa osassa Eurooppaa. Silti jotakin on meillä kurjemmin. Eurostatin tilastojen mukaan vaatteet ovat Suomessa yhä EU-alueen kalleimpien joukossa. Lisäksi uusien vaatteiden hankinnassa on helppo säästää, joten tulevana talvena, kun pohjoisten tönöjen nurkissa viihtyvät inflaatio sekä hurjan hintainen sähkö, vaatekauppiaat tuskin riemuitsevat. Ratkaisuksi ehdotan vanhojen vaatteiden muokkaamista sekä korjaamista, ja laadukkaampien vaatteiden ostamista käytettynä.

https://suomenkuvalehti.fi/kotimaa/sk-25-vuotta-sitten-suomalaiset-olivat-eun-huonoimpia-pukeutujia/?shared=1231123-36d79ae8-4

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Comparative_price_levels_of_consumer_goods_and_services#Price_levels_for_food.2C_beverages.2C_tobacco.2C_clothing_and_footwear


2 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Hyvää päivää!

  Minulla on hyviä uutisia. Helsingissä muutaman vuoden toimineen Caine-vaateliikkeen suosio sekä jatkuvasti kasvanut myynti todistavat, että kysyntää löytyy paljon enemmän kuin luulin. Oletettavasti suurimpien kaupunkiemme ulkopuolella eletään toisenlaisessa kuplassa.

  Käytettyä laatuvaatetta löytää kyllä Torin sivustolta, kun vain hakee vaatetehtaan nimellä, ja on kärsivällinen.

 2. JO says:

  Suomessa ei valitettavasti ole juuri saatavilla laadukkaita vaatteita käytettynä. Niitä ei löydä kirppikseltä eikä omasta vaatekaapistakaan. Vaikka netistä noita löytääkin, se ei valitettavasti erityisen relevantti vaihtoehto ole.

  Tämä alleviivaa oikeastaan sitä, mikä koko asiassa on ongelmana. Kansamme kulttuurinen pääoma tyylin ja vaatetuksen suhteen on pyöreä nolla. Juuri kellään ei ole harmainta aavistusta siitä, millaisia vaatteita pitäisi käyttää tai ostaa. Teknisiä ulkoiluvaatteita osataan ehkä ostaa teknisten ominaisuuksien puitteissa, mutta edes niissä ei isossa kuvassa huomioida kulttuurisia arvoja.

  Kun tyylisilmä näkee yhtä kirkkaasti kuin Platonin luolan vangit, on mahdotonta odottaa, että vaatteisiin käytettäisiin rahaa. Tällä saralla työtä piisaa.

  Täysin toisena teemana, ainakin omalla kohdallani huonot ajat ovat saaneet investoimaan kestävään laatuun. Vakiintuneen, joskaan en tiedä kuinka paikkansa pitävän, käsityksen mukaan huonoina aikoina panostetaan hillittyyn tyyliin. Klassinen, hillitty tyyli yhdistettynä kestävään laatuun on huononakin aikana hyvä investointi, joten sikäli tällä viestillä saattaisi olla nyt paremmin kaikupohjaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari