Silvano Lattanzi -jalkineiden anatomia

0

February 23, 2010 by Ville Raivio

Italialainen Silvano Lattanzi on laatujalkinevalmistajien joukossa poikkeus. Yhtiö ei käytä valmistuksessa lainkaan teollisia koneita, joten käsityön henki on täysin sama kuin satoja vuosia sitten. Vuosittain pareja valmistuu vain 4000 kappaletta, joista jokainen on syntyäkseen vaatinut 30-40 tuntia käsityötä. Materiaalit ovat luonnollisesti laadukkaimpia mahdollisia, ja yksin lestaaminen vie aikaa kaksi viikkoa. Laadulla ja harvinaisuudella on hintansa: Lattanzi-parit kustantavat päälle 3000 eurosta ylöspäin ja niitä saa vain valmistajan omista myymälöistä. Tästä huolimatta yhtiöllä on kirjanpidossaan kymmeniä asiakkaita, jotka omistavat vähintään kymmenen paria SL-jalkineita – ja heistä addiktoituneimmat jopa 70. Kuukausien ahkera eBay-väijyminen tuotti tulosta, sillä löysin upouuden parin pilkkahinnalla Saksan puolelta. Pari oli yllätyksiä täynnä.

Esimerkkipari on Silvano Lattanzin malli Singapore, shell cordovan -nahkainen norvegese-reunoksinen norjalaistyyppinen jalkine. Kuten kaikissa norvegese-popoissa, myöskään tässä parissa anturaa ei ole ommeltu lainkaan läpi kuten goodyear- tai blake-jalkineissa. Sen sijaan se on kiinnitetty kahdella koristeellisella ompeleella, joilla on myös koristeellinen funktio. Nahkapohja on puolitoista- tai kaksinkertainen, korko peräti kolme senttiä korkea. Pohjat ovat kookkaat ja levenevät jalkineen alta näkyviin liki puolen sentin verran. Näiden ominaisuuksien vuoksi pari sopii vain paksumpien kankaiden pariksi. Hurjan hintaisessa jalkineessa kuvittelisi olevan bespoke-henkinen lesti, mutta Lattanzin pareissa lestit vaikuttavat olevan melko kolhoja. Jalan luonnollisia kaaria toki myötäillään, mutta paljon ympäripyöreämmin kuin suotavaa olisi. Kantapää saa luonnollisesti vahvan tuen, mutta takaosassa ei ole askelta pehmentävää alustaa lainkaan.

Lattanzin jalkineissa miellyttävästi koristellun kenkälaatikon sisälle kätkeytyy muutakin kuin pelkkä popopari. Mukana tulee laminoitu kuvallinen esittely valmistajasta; kuuden sivun selostus parin oikeaoppisesta käyttöönotosta, huollosta ja yksilöllisyydestä; tarvittaessa vaihdettavat kumiset puolipohjat; flanellipuuvillaiset nahkakoristellut kenkäpussit sekä kaiken kruununa tammiparkitut korkolaput, jotka pidentävät parin ikää esteettisellä tavalla.

Paksut nahkapohjat on tammiparkittu, mutta ne ovat täysin koristelemattomat lukuun ottamatta kärjessä olevaa kolmen naulan sarjaa. Kauniina yksityiskohtana pohjien reunat on koverrettu. Ompeleet on kautta jalkineen erittäin tiuhat ja säännölliset, käsin ommeltu norjalaistyyppinen kärkiosa on huolella toteutettu. Kengännauhat ovat riittävän hyvää laatua, jalkineiden takaosa kaartuu kantapään ympärillä voimakkaasti sisäänpäin. Myös sisäpohja vaikuttaisi olevan tammiparkittua nahkaa, ja ainoastaan omistajaa ilahduttavana yksityiskohtana norvegese-ompeleet näkyvät sen molemmin reunoin. Jalkineissa käytetty kasvisparkittu nahka tuoksuu huumaavan hyvältä, ja käytetty Horweenin cordovan-nahka on erittäin laadukasta. Päällisnahan pinnalla näyttäisi olevan jälkiä ompelukoneesta, joten epäilen vahvasti että SL-jalkineet eivät ole alusta loppuun käsin tehty.

Näistä ominaisuuksista huolimatta Lattanzi-jalkineet ovat suuresti ylihinnoiteltuja. Päälle 3000 eurolla saa bespoke-tilauksen jokaiselta arvostetulta valmistajalta, ja näissä istuvuus ja yksilöllisyys on täydellinen. Lattanzilla on tarjota vain pieniä eriä ja korkeaa laatua, joka on hinnoiteltu ilmavasti. Tästä ei kuitenkaan voi syyttä markkinointi- tai brändikuluja, sillä SL:n popot myyvät itse itsensä. Uskoakseni hinnoittelu on osa yrityksen myymää aineetonta käsitystä laadusta, arvokkuudesta ja statuksesta – siitä huolimatta, ettei SL:n logo näy jalkineissa. Lattanzi on kiistatta laadukas, mutta en näe mitään syytä miksi kenenkään tulisi hankkia valmistajan jalkineita täydellä hinnalla. Hurjimmillaan niitä kun myydään jopa 18 000 dollarin hintalapulla varustettuna. Ostajia ilmeisesti riittää.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari