Räätäliliike Hampaala

0

September 27, 2009 by Ville Raivio

Muutaman kivenheiton päässä kolmikulman puistosta sijaitsee Räätäliliike Hampaala. Tumman puuoven takaa löytyvän portaikon kipuava löytää tiensä kolmanteen kerrokseen, jossa sijaitsee pieni liike. Eteisen ja työtilan vasemmalla puolella sijaitsee suuri määrä kankaita, työtaso, sovituskoppi ja sen kiitettävästi valaistu peili, kunniakirja sekä seiniä koristavat taulut. Huomio kiinnittyy komeaan valkoiseen smokkitakkiin, jota piristää hienovarainen PoW-kudos. Sohvalle istahtaessa juttelutuokio voi alkaa.

Matti Hampaala, 50, valmistui ammattikoulusta vaatturiksi vuonna 1980 ja tämän jälkeen hän siirtyi saamaan lisäoppia räätäliliikkeeseen. Alalle hän ajautui sukuvikana: sekä isoisä että isoisän isä olivat räätälimestareita, Hampaalan äiti puolestaan on käsityön opettaja. Omaa liikettään räätälimestari on pyörittänyt vuodesta -92, vaatteita hän on valmistanut jo kolmen vuosikymmenen ajan. “Mitään erityistä house style -leikkausta Hampaalalla ei ole, liike valmistaa sitä, mitä tilataan.”

“Perusajatukseltaan työmme on muotoilua, jossa materiaalina vain on suhteellisen hieno kangas. Takkikin on kolmikerroksinen kokonaisuus, jossa on päällikangas, tukimateriaali sisällä sekä vuori. Tehdasvalmisteissa puvuista tukimateriaali liimataan, joten puku ei pysy kasassa yhtä luonnollisesti ja miellyttävästi kuin räätäliluomuksissa. Räätälintyötä on kaikki, missä suunnitellaan jotain, ja sitten ommellaan se — ihan farkkujen vetskarin vaihdosta lähtien. Mittatilausvaatteista en osaa sanoa, mutta se taitaa olla enemmän myyjän hommaa.”

Valkoinen tilaussmokki asiakkaan mitoilla

Hampaalan tyypillisimmät asiakkaat ovat päälle parikymppisiä ja asemansa työelämässä vakiinnuttaneita. He ovat tottuneet laatuun sekä saamaan sitä, mitä tilaavat. Kyse on molemminpuolisesta luottamuksesta: asiakkaat luottavat siihen, että räätäli pystyy luomaan sitä mitä haluavat, Hampaala luottaa asiakkaiden palaavan uudelleen. Mestari Hampaalan mielestä asiakkaan tulisi valita hänen liikkeensä, sillä se on paras. Valmisvaatteista on tarjolla ainoastaan pieni valikoima Dormeuilin solmioita. Liike on keskittynyt tilausvaatteisiin, mutta mittatilauksen mahdollisuus on myös tarjolla. Siirtyminen jälkimmäiseen vaihtoehtoon on pikkuhiljaa edessä, sillä tilausvaatteiden kysyntä on kovin pientä.

Suomen räätäliliiton jäseniä 1900-luvun alussa

Erikoisin Hampaalan saama toimeksianto: villit juontoasut, jotka tilattiin Marco Bjurströmille Bumtsibumia varten.

Esimerkkihinnastoa:

-käsityönä valmistettu tilauspuku alkaen 3200 euroa

-naisten tilausjakut alkaen 3200 euroa

-tilaushousut alkaen 700 euroa

-käsityönä valmistetut irtoliivit alkaen 700 euroa

-tilauspikkutakit alkaen 2500 euroa

-käsityönä valmistetut frakit alkaen 4200 euroa

-käsityönä valmistetut päällystakit alkaen 3200 euroa

-mittatilauspuvut alkaen 800 euroa

-käsityönä valmistetut smokit alkaen 3700 euroa

Hintoja selittää Suomen korkea ALV sekä käsityön suuri määrä sekä hitaus. Yhteen pukuun käytetään noin 40 työtuntia mittojen ottamisesta kaavan laatimiseen, kankaan leikkaamiseen, ompeluun ja usean sovituksen jälkeen tehtäviin muutoksiin. Liikkeen kautta onnistuvat myös kaikki vaatteiden muutos- ja huoltotyöt.

Räätäliliike Hampaala
Uudenmaankatu 6b, 3. kerros
09-66801625

http://www.raataliliike.com/

Kuvista suuri kiitos luottovalokuvaajalleni Masarazzille.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari