Pukukooditaulukko

2

January 22, 2016 by Ville Raivio

Erkki Kivijärven mainio Luomakunnan herra – Miehisen pukeutumisen laki- ja ohjekirja (1927) on jälleen kääntyillyt näpeissäni. Tällä kerralla uusi löytö oli pukukooditaulukko, jolla on tietysti vähän arvoa tänä päivänä, mutta se onnistui kiinnostamaan ja huvittamaan, joten laitan tämän eteenpäin. Taulukko on 20-luvulta ja kertoo, kuinka tarkka porvarillinen kaupunkilaiskulttuuri oli näissä asioissa myös Suomessa. Kaiketi arjessa joustettiin tämän tästä, mutta säätyläisten työpaikoilla ja juhlissa tarkkuus oli hyve. Yleinen elintaso oli matalampi, joten vaatekaapit olivat pienempiä ja asuja käytettiin kauemmin. Smokit ja muut juhlavaatteet olivat silti yleisempiä kuin tänään, sillä aikoinaan juhla erotettiin tarkemmin arjesta myös vaatetuksen kautta. Luomakunnan herran, jonka Kivijärvi kynäili taiteilijanimellä Bagheera, voi löytää yhä antikvariaateista ja se toimii mainiosti erikoisena dokumenttina Suomesta, joka on kadonnut.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Suomalainen_pukukooditaulukko_vuodelta_1927

Suomalainen_pukukooditaulukko_vuodelta_1927b


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Iltaa, J-D!

    Kirjan sivulla 64 kerrotaan juhla- ja vierailuvaatteista. Alaotsikko kertoo shaketista, mutta alkaa sanalla cut-away, joten nämä ovat sama asu. Cut-away on arkaainen englanninkielinen muoto ja viittaa tuohon takin leikkaukseen, jossa kangasta on ikään kuin leikattu pois napitusnapin ala- ja yläpuolilta.

  2. Jay-Dee says:

    Mitenköhän tässä yhteydessä cut-away ja shaketti eroavat toisistaan? Olen ajatellut niiden olevan sama asia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.