Plimsoll-kengät

0

July 6, 2014 by Ville Raivio

Plimsoll-kenkä on kevyt vapaa-ajan tennarin kantamuoto, jossa on paksuhko kuminen pohja sekä päällinen purjekankaasta. Ilman muuta tunnetuin Plimsoll-versio on Conversen valmistama All Star, joka syntyi vuonna 1917, tosin vuotta aiemmin oman The Champion -mallinsa ehti esitellä Keds. Englanninkielisen nimensä kenkämalli on saanut laivojen lastiviivamerkistä, jota myös Plimsoll-merkiksi kutsutaan, sen puolesta kampanjoineen poliitikko Samuel Plimsollin mukaan. Tennarin paksu kumipohja liimataan yläosastaan kiinni päälliseen, ja tämä liitos muodostaa suoran viivan kengän sivuille, ikään kuin lastiviivan. Liitoskohta on myös merkki siitä, kuinka syvään lammikkoon tennareilla voi astua jalkojen kastumatta. Joissakin malleissa kuminen kärjys peittää varpaankynnet, jotka muuten voisivat hangata päällisen rikki.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Ensimmäisen kumipohjaisen Plimsoll-kengän kehitti 1830-luvulla The Liverpool Rubber Company, joka loi mallinsa hiekkarantakäyttöön. Päällinen oli kestävää, joustavaa, kevyttä ja nopeasti kuivuvaa purjekangasta, pohja kuminen ja näiden vulkanisoidun liitoskohdan peitti erillinen kuminen nauha. Alun perin popon nimenä toimi sand shoe, mutta Plimsollin menestyksekkäästi puolustamama lastiviiva toi 1800-luvun lopulla mallille suositun lempinimen. Rantakäytön lisäksi tennari lanseerattiin pakolliseksi liikuntatuntien jalkineeksi Iso-Britannian kouluissa, ja malli on saanut monia muita lempinimiä eri puolella saaristovaltoja sekä Kansainyhteisöä. Näistä esimerkkeinä yleisimmät: Keds, tennis shoes, All-Stars, Chucks, sneakers, gutties, sannies, daps, dappers, pumps. Ennen nykyaikaisten juoksutennareiden aikakautta Plimsollit olivat jokamiehen, -naisen ja -lapsen perusvalinta kaikkeen urheiluun. Myös lukuisat valtiot ostivat valtaisia määriä Plimsolleja armeijoiden urheilukäyttöön.

Plimsoll on säilynyt koko lailla entisellään viimeisen vajaan 200 vuoden ajan, joten huoletta luen sen osaksi klassikoiden kaanonia. Purjekangaspäällinen tuppaa kyllä likaantumaan, mutta tennarit voi pestä pesukoneen herkällä pesuohjelmalla. Plimsollien paksumpi pohja myös kestää kauemmin kuin ohuet, ja valtaosa näistä tennareista on halpoja. Valitettavasti kenkätyyppi ei ole kovin kestävä, eikä pohjaa voi vaihtaa sen kerran kuluttua loppuun. Päällisen voi toki suojata mokkasuihkeen kaltaisella aineella, joka estää lian tarttumista ja sateen tuhoja. Kummoista tukea tennari ei vieläkään jaloille suo, mutta päällinen on ilmava ja pohja mukava. Jalkavaivaisille tukevammat kengät ovat silti paikallaan. Parhaimmillaan mikä tahansa Plimsoll-tennari on kätevänä ja kevyenä vapaa-ajan tossuna huolettomien housukankaiden seurassa. Myös hiekkarannoilla.

Kuva: Joonas Tanskanen


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.