Pariisilaiskäänteet

0

January 25, 2014 by Ville Raivio

Pariisilaiskäänteet (ransk. le cran tailleur, le cran Parisien, cran Necker) ovat uniikki ranskalainen yksityiskohta, jossa takin tai päällystakin kauluslovi leikataan syvemmäksi kuin yleensä. Loven muoto on miltei horisontaalinen ja sen kärjet levitetään laajalle. Näin se on ikään kuin yhdistelmä pysty- ja lovikäänteitä, mutta riittävän omintakeinen ollakseen oma mallinsa. Tämä leikkaus on yleisin ranskalaisten räätäleiden, suunnittelijoiden sekä valmisvaatefirmojen luomuksissa, vaikka myös italialaisilla on sille oma nimensä, boca di lupo, suden kita. Pariisilaiskäänteet syntyivät Pariisissa toimivan Camps de Lucan räätälipuodin verstaassa 1950-luvulla, kun toinen omistajista, Joseph Camps, pyrki luomaan alkuperäisen ilmeen kaikille CdL:n vaatteille ja erottamaan yrityksen brittiläisistä ja italialaisista kilpailijoista. Kulma, jossa CdL:n takkien käänne kohtaa kauluksen, on 30-asteinen, ja muodostaa syvän, terävän sekä levitetyn loven. Tämä muoto oli ensimmäinen, mutta heti perässä seurasi Francesco Smalton ateljee, sillä hän sai räätälioppinsa Camps de Lucan huomassa ja toimi liikkeen pääleikkaajana ennen oman puodin perustamista. Smalton mallissa on leveämpi kaulus ja käänne, jotka yhdessä luovat terävän ja erottuvasti leveämmän loven.

Pariisilaiskäänteet_Keikarissa
Cifonellin versio

Arvuuteltavaksi jää, täyttääkö Cifonellin terävä ja kulmikas lovi pariisilaiskäänteen määritelmän, sillä heidän lovensa ei ole yhtä syvä tai erottuva niin kuin muilla Pariisin räätäleistä. Samassa kaupungissa toimiva suunnittelija Marc Guyot on myös suosinut käännettä valmisvaatteissa sekä mittatilauksissaan, joskin hänen takeissaan kärjet ovat yhä lyhyemmät. Ammoin toiminut ja erikoinen Arnys leikkasi ylöspäin muotoiltuja, lyhyitä lovia takkeihinsa. Lisäksi yhä työskentelevät André Guillerme-Guilson, David Diagne sekä Marc di Fiore ovat mallin suojelijoita. Wicket on varteenotettava vaihtoehto valmisvaatteiden saralla. Virallisella mittarilla pariisilaiskäänteet asettuvat jonnekin pysty- ja lovikäänteiden keskelle. Se tuskin on parhaimmillaan vuosisataisen muotonsa säilyttäneessä smokissa tai frakissa, mutta tummissa puvuissa se palvelee yhtä hyvin kuin muut.

Pariisilaiskäänteet_Keikarissa2
CdL-ilme

Missä lovi-, pysty- ja shaalikäänteitä näkyy enemmän tai vähemmän filmeissä, mainoksissa ja mediassa, Pariisin oma käänne on harvinainen näky Ranskan ulkopuolella. Pääkaupungin räätäleillä on toki asiakkaita ympäri maailman ja kerran mallista luettuaan sen myös todennäköisesti tunnistaa ympäri maailman. En ole koskaan nähnyt pariisilaiskäänteitä ei-ranskalaisen valmistajan takeissa, joten frankofiili saa yksityiskohdasta erinomaisen lisän vaatekaappiinsa. Malli on yhä yhtä kaunis ja erikoinen kuin se oli 50-luvulla, joten sen voi huoletta lukea klassikoksi.

Pariisilaiskäänteet_Keikarissa3
Guyot-muotoilua

Jutussa avustivat Julien de Luca ja Julien Scavini.

Valokuvat: Marc Guyot, Cifonelli, Camps de Luca


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari