Mokkasiinit

0

May 18, 2014 by Ville Raivio

Mokkasiinit (eng. moccasins) ovat nauhattomien jalkineiden kantamuoto, jossa reunat ja päällinen ommellaan kokoon yhdestä suuresta nahkapalasta. Ulkopohja voi olla samaa ohutta nahkaa kuin päällinen, mutta erillinen ja kovetettu nahkapohja on kestävämpi. Hirvennahka, vapiti, puhveli sekä pehmeät, parkitut nahkatyypit ovat olleet suosituimpia helpon muokattavuuden ja ompelun vuoksi. Varhaisimmat säilyneet museomokkasiinit ovat peräisin Amerikan ja Kanadan intiaaniheimoilta, ja niiden perusrakenne on pysynyt samana vuosisatoja. Se on yksi helpoimmista valmistaa yhä tänä päivänä. Samanlaisia keveitä jalkineita on käytetty ympäri maailman, mutta leppeissä ilmastoissa jalkineet olivat enemmän koriste kuin tarpeellinen suoja elementeiltä. Aikoinaan nahkapalat ommeltiin kiinni jänteillä ja valmis mokkasiini käännettiin ympäri, nykyisin jänteen tilalla on vahva lanka. Rakenne oli miltei sama kaikkialla, mutta koristelussa jokainen heimo erottautui.

Puhvelinnahkaiset, käsin ommellut amerikkalaiset mokkasiinit

Vaikka mokkasiini muistuttaa kovasti tohvelia tai muuta sisäkenkää, alkuperäiskansat ovat aina valmistaneet ne ulkokäyttöön. Päällinen on useimmiten koristeltu helmillä ja heimojen kuva-aiheilla, nilkan lämmikkeenä oli tarvittaessa erillinen nahka- tai turkiskappale. Pohjoiset heimot käyttivät kaniinivuoria koko kengän mitalla. Antura on hyvin ohut ja joustava, joten maan muoto tuntuu selvästi jalassa, mutta kivikkoiseen tai epätasaiseen maastoon mokkasiini ei sovi. Siispä Amerikassa kenkämalli on ollut itäisten metsäheimojen omaleimainen pukine. Nimensä se on saanut intiaanikielten sanoista, joista valtaosa on enemmän tai vähemmän muodossa makasin, kenkä.

Pehmeän rakenteensa vuoksi mokkasiini mukautuu käyttäjän jalkaan paremmin kuin mikään muu jalkine. Ohuen nahkan läpi hiki haihtuu vilkkaasti, nurmi tuntuu pohjan läpi selvästi ja kevyen rakenteen ansiosta mokkasiini on myös halvemmasta päästä jalkineita. Käytetty nahkatyyppi ja käsin ompelun siisteys vaikuttavat loppuhintaan selvästi. Vanhaa muotoa seuraavissa mokkasiineissa ulkopohja on hyvin ohut, eikä tällainen malli ole mukava kaupungissa. Moderni versio luodaan ohuella kumipohjalla, joka tarjoaa perinteisen kevyen askeleen, mutta myös sopivan kestävyyden. Ohut ja mukava mokkasiini on parhaimmillaan kaikkein kevyimpien vaatekankaiden seurassa ja kirkkaissa väreissä kesän leppeään keliin. Ooppera-avokkaiden rinnalla mokkasiini on vanhimpia yhä käytössä olevia jalkineita, jonka kepeä mukavuus on ainakin 500 vuoden takaama.

Ohuen ohut ulkopohja samasta nahkasta kuin päällinen

Kuvat: Wassookeag Moccasins


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari