Mokkanahka

0

July 14, 2013 by Ville Raivio

Mokka on mattapintainen nahkamateriaali, joka valmistetaan vuodan lihapuolesta. Englanninkielinen nimi suede kantautui kieleen Ranskasta, jossa termi gants de Suède tarkoitti alun perin Ruotsista tuotuja mokkakäsineitä. Toisin kuin vuodan sileässä ulkopuolessa, lihapuolessa ei näy karvatuppia ja se hiotaan tasaisen pinnan saavuttamiseksi. Jos pintapuoli hiotaan mokkanahkaksi, syntyy nupukkia. Mokkanahka valmistetaan useimmiten vasikasta, siasta, naudasta, peurasta, vuohesta tai lampaasta. Paksut nautaeläinten vuodat halkaistaan, jolloin muodostuu pintanahkaa ja haljasnahkaa. Mokkavaatteet ja jalkineet voidaan jakaa siis pinta- tai haljasmokkaan, joista edellinen on kestävämpi ja laadukkaampi materiaali.

Pintamokkaa on vaikea erottaa haljasmokasta ulkonäön perusteella, joten lukemattomat valmistajat käyttävät surutta halvempaa materiaalia hinnoista riippumatta. Tästä on joskus hyötyä ostajalle: halvat mokkajalkineet eivät näytä yhtä kurjilta kuin halvat nahkajalkineet, sillä mattapinnassa nahkan luontainen kuluma ei näy niin selvästi kuin sileässä. Mokkanahka arvotetaan sen pintakuitujen yhtenäisyyden mukaan: laatumokassa kuidut ovat samanpituiset ja kasautuneet tiiviisti yhteen. Näin pintaan ei jää helposti sormenjälkiä tai likaa. Nupukkinahka on laadukkaampaa kuin lihapuolesta luotu mokkanahka, ja nuorista eläimistä saadut vuodat ovat samoin laadukkaampia kuin vanhojen eläinten vuodat. Parkinnan haasteena on harjata nukka ylös ja näin luoda pehmeää mokkanahkaa, mutta säilyttää nukan yhteneväisyys.

Tänä päivänä mokkanahkaa käytetään jalkineissa, laukuissa, verhoilussa, vaatteissa, asusteissa sekä vuorimateriaalina. Materiaalin pinta on nyppyinen ja huokoinen, joten mokka likaantuu herkemmin kuin sileä nahka, mikäli sitä ei ole suojattu. Mokkavuodat käsitellään suoja-aineilla parkinnan jälkeen, mutta lisäsuojasta on hyötyä jos mokkavaatettaan aikoo käyttää talvella tai muutoin kosteassa ilmastossa. Mokkanahkan maine herkkänä tai huonosti kestävänä materiaalina on perätön. Mokka on yhtä kestävää kuin sen vuota, parkinta ja huolto suovat. Taiten parkittu ja huollettu vasikan pintamokka kestää jalkinekäytössä yli vuosikymmenen, eikä se vaadi yhtä suurta huoltoa kuin sileä nahka. Suoja-aine, harjaus, satunnainen kosteutus ja tarvittaessa puhdistus mokanpesuaineella riittävät.

Kuvat: © Berg&Berg


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari