Mittatilauspuvun ja tilauspuvun eroista

2

November 14, 2008 by Ville Raivio

On aika korjata virhekäsityksiä, jotka ovat aivan liian tavanomaisia sanaston suhteen. Mittatilauspuku valmistetaan alusta loppuun tehtaalla, josta se saapuu liikkeeseen ja mahdollisesti tarvittavia korjauksia tehdään asiakkaan toiveesta. Ensimmäisen tapaamisen yhteydessä asiakas kokeilee yleensä sovituspukua, jonka mittoja muuttamalla oma versio tehdään. Toinen sovitus on edessä, kun tilaus on saapunut. Räätäli- tai tilauspuvun hankkiessaan asiakas tapaa räätälin, joka ottaa hänestä mitat. Tämän jälkeen valitaan kangas ja puvun malli, jonka jälkeen taitaja ryhtyy käsityöprosessiin. Kun ensimmäinen keskeneräinen pukuluonnos on valmis, asiakas saapuu sovitukselle. Tämän jälkeen mahdolliset muutokset laitetaan toimeen ja asiakas saapuu sovittamaan yhä valmiimpaa pukua vielä toisen kerran, mahdollisesti jopa kolmannen tai neljännen. Työtä puvun parissa räätälille kertyy alkaen 40 tuntia – tietenkin rakenteesta, yksityiskohdista ja mallista riippuen. Missä mittatilauspuku on kompromissi, jolla ylleen saa jotakin mainiosti istuvaa ja melko lailla oman maun mukaista, tilauspuku on käsityöläisen luomaa taidetta, jonka suhteen kompromisseja ei tarvitse tehdä. Rajoituksia ei ole – pukuunsa saa vaikkapa taskun savukerasialle, linkkuveitselle tai savukoneelle.


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Parahin kiinnostunut,

    myös koneella ommeltu sauma lasketaan käsityöksi, sillä jokaisen neuloksen ompeleminen käsin veisi aikaa tautisesti. Suurin ero tulee siitä, että tilauspuvun hankkivalle herrasmiehelle kangas leikataan käsin vain ja ainoastaan hänen kehoaan varten. Myös sovituksia on vähintään kolme, jotta puvusta saadaan niin istuva kuin mahdollista. Ulkomailla asioidessa hinta kertonee eniten: aasiassa teetetty tilauspuku vaatii valmistusaikaa vähintään kolme viikkoa, kolme sovitusta ja maksaa vähintään 400 euroa. Kaikki räätälit käyttävät nykyään ompelukoneita. Tilauspuku on taidetta, mittatilausversio vain kompromissi.

  2. kiinnostunut says:

    PukuStudion sivulta luin mittatilauspuvun ja tilauspuvun eroksi käsityön, eli räätälinpuku on käsityötä kokonaan. Onko se näin ja aina? Lasketaanko käsityöksi koneella ommeltu sauma, jos sen tekee räätäli itse? Jos ulkomainen räätäli väittää pukujen olevan tilauspukuja ts. räätälinpukuja, mutta sisäpuolen yksityiskohdat on kuitenkin koneella saumattuja, onko räätäli huijari ja puku todellisuudessa mittatilauspuku?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari