Lounaspuku

10

April 18, 2015 by Ville Raivio

Lounaspuvun lyhyt historia

Lounaspuku (engl. stroller, black lounge) on puolivirallinen miesten päiväasu. Se koostuu yksi- tai kaksirivisestä takista harmaana tai mustana, harmaista juovikkaista sakettihousuista, harmaasta tai hopeisesta solmiosta ja liivistä, jonka väri on harmaa, musta tai beige. Kokonaisuus on liki sama kuin saketilla, jonka mukaan se on syntynyt 1900-luvun alussa. Pitkän hännystakin sijaan lounaspuvun takki on lyhyempi, kaulassa on aina solmio ja paidassa on tavalliset kaulukset. Lounaspuku oli aikoinaan juuri sopiva asu miehelle, joka halusi pukeutua astetta hienommin mutta ei virallisesti sakettiin tai frakkiin.

Etiketti_lounaspuku

Lounaspukua käytettiin esimerkiksi laki- ja pankkialalla ennen kuin puku löi itsensä läpi miesten edustavana työasuna ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Suurin suosio lounaspuvulla oli 1920- ja 30-luvuilla, jolloin saketti oli jo katoamassa arkikäytöstä, mutta jolloin pelkkä puku koettiin turhan epämuodolliseksi. Suomessakin lounaspuku on ollut yleisessä käytössä muun Euroopan kanssa. Seuraava lainaus on peräisin Erkki Kivijärven nimimerkillä Bagheera kirjoittamasta teoksesta Luomakunnan herra (1927, Helsinki, Otava): “Lunch-coat: liivi samaa kuin takki (olen nähnyt harmaata paljon), juovikkaat housut, huopahattu, valkoinen paita, kaksinkertainen kaulus, kravatti neulalla.”

Etiketti_lounaspuku2

Tänä päivänä lounaspuku on miltei kadonnut kaikkialla länsimaissa, mutta sukupuuton syy on epäselvä. Yleensä kaikkein juhlavin asu katoaa, kun miehet joukolla haluavat jotakin rennompaa ja mukavampaa ylleen. Silti frakki, smokki ja saketti ovat yhä käytössä, mutta vähemmän virallinen lounaspuku ei. Brittein saarilla lounaspuku oli satunnainen näky virallisissa pörsseissä yhä 1960-luvulla, ja jotkin päiväsaikaan kokoontuvat vapaamuurarien loosit suosivat lounaspukua yhä tänä päivänä. Kenties viimeinen laajalti nähty lounaspukutilaisuus oli Ronald Reaganin virkaanastujaiset vuonna 1981. Reagan ei halunnut tilaisuudesta jäykkää, mutta ei myöskään kokenut tumman puvun sopivan harvinaiseen seremoniaan, joten lounaspuku oli luonnollinen valinta.

Musta takki, liivi, valkoinen kauluspaita, solmio, mustat kengät ja taskuliina ovat vielä käytössä, eikä kokonaisuudesta puutu kuin sakettihousut. Asu on myös puolivirallinen eli vähemmän jäykkä kuin saketti tai frakki, joten se toimisi hyvin seremoniallisissa ammateissa tai juhlissa ennen kello kuutta. Etikettikirjojen mukaan lounaspuku oli aikoinaan sopiva valinta edustavien ammattien arkiasuksi tai häiden, hautajaisten, kastajaisten, tanssiaisten ja muiden hienojen päivätilaisuuksien viettoon. Myös häävieraat valitsivat usein lounaspuvun, kun sulhon yllä oli hienompi saketti.

Etiketti_lounaspuku3

Puolivirallisessa häätilaisuudessa sulho pukeutuu tummanharmaaseen takkiin, vaaleanharmaaseen tai beigeen liiviin. Hautajaisissa surija valitsee täysmustan takin ja liivin. Euroopassa ja Kansainyhteisön maissa lounaspuku valittiin virallisissa päivätapahtumissa, joiden kuluessa asu vaihtuu kello 18 jälkeen smokkiin. Stroller-nimike on käytössä Amerikassa, Englannin puolella yleisempi nimi on black lounge. Toinen poikkeus ovat Englannin perinteisessä lainkäyössä barrister-toimessa olevat, jotka pukeutuvat satunnaisesti lounaspukuun. Saksassa asun nimike on Stresemann, kansleri Gustav Stresemannin mukaan, Japanissa puolestaan Director’s suit, termin Inside director mukaisesti. Tänä päivänä lounaspuvun käyttö on liki kadonnut.

Etiketti_lounaspuku7

Lounaspuvun anatomia

Lounaspuvuntakki on yksi- tai kaksirivinen ja väriltään musta tai tummanharmaa. Takissa on yleensä pysty- tai lovikäänteet. Se näyttää tavalliselta puvuntakilta, mutta takin taskut ovat aina juhlavinta kahden kantin mallia eli niissä ei ole läppää. Takkia käytetään vain osana lounaspukua. Pelkistetyimmässä mallissa ei ole takahalkiota. Takin käänteissä ja napeissa ei ole silkkipäällystä, napit valmistetaan naudansarvesta.

Lounaspuvun housut seuraavat sakettihousujen hienouksia ja sakettinsa housuja voi käyttää vapaasti. Housujen kuvio on juovikas, paksuraitainen, ruudukko tai pieni kukonaskel. Lounaspuku on puolivirallinen, joten housuissa voi olla erottuvampi kuvio kuin muodollisissa ilta-asuissa.

Etiketti_lounaspuku_Tampereen_Pukutehdas

Lounaspuvun paita on yleensä valkoinen pukupaita, jonka kaulus on mahdollisimman jäykkä ja siten edustava. Kalvosimet ovat ranskalaiset, ja ne suljetaan kalvosinnapeilla. Kaulus on samanlainen käännettävä malli kuin pukupaidoissa. Myös vaalea paita, kuten sininen tai kermanvärinen, on mahdollinen. Kaulus ja kalvosimet ovat tällöin valkoiset.

Lounaspuvun liivi on mieluiten kaksirivinen, sillä se on juhlavampi. Liivi on samaa kangasta kuin takki ja väriltään harmaa, musta tai beige. Se valmistetaan villasta ja leikataan käänteillä, joiden muoto on vapaa.
Solmio on harmaa tai hopeinen, mutta hienovarainen kuvio on ollut yleinen. Esimerkiksi macclesfield- ja spitalfields-kuviot ovat juuri sopivia juhlaviin hetkiin. Lounaspuvun taskuliina on valkoinen ja hillitysti taiteltu, mieluiten pellavaa tai puuvillaa.

Etiketti_lounaspuku5

Jalkineet ovat mustat, pelkistetyt ja vasikannahkaa. Syksyllä ja talvella musta balmoral-varrekas on luontainen valinta. Sukat ovat harmaat, pelkistetyt ja miljoonahousujen kuvioon sopivat. Puoleen sääreen ulottuva pituus takaa karvasäärten pysyvän peitossa. Värillinen sukka erittäin tummassa, miltei mustassa sävyssä tuo asuun vaihtelua.
Päällystakki on pelkistetty ja harmaa taikka musta. Juhlavimmat mallit ovat paras asun täydentäjä. Lounaspuvun luontaisin päähine on homburg tai fedora harmaana taikka mustana. Lounaspuvun käsineet ovat harmaat tai mustat ja nahkaa.

Etiketti_lounaspuku6

Summa summarum

Kokonaisuutena lounaspuku on siis smokin päiväajan vastine. Lounaspuku on myös oikein sopiva hääasu, mutta nykyisin tietoisuus siitä on liki kadonnut. Tämä on suuri sääli, koska tämä asu on etiketin puolesta yhä sopiva käyttöön esimerkiksi mitalia vastaanottaessa, häissä sekä valtiollisissa ja suurlähetystöllisissä tilaisuuksissa. Mielestäni lounaspuku voisi palata arkikäyttöön niissä ammateissa, joissa muodollisuus ja vakavuus yhdistyvät. Musta puvuntakki ja -liivit, valkoinen kauluspaita, solmio, mustat kengät ja taskuliina ovat jo käytössä, eikä pukeutujan tarvitsisi kuin vaihtaa mustat housunsa raidallisiin sakettihousuihin. Lounaspuku olisi erittäin passeli asu ministerille, korkeimman oikeuden tuomarille, pääministerille sekä presidentille – näin muutama ensin mieleen tuleva mainiten. Valitettavasti tyylin suhteen valta, voima ja kunnia ei ole minun käsissäni.

Etiketti_lounaspuku4

Kuvissa on Styleforumin jäsen Butlerin 2000-luvun versio perinteisestä lounaspuvusta, L. Fellowsin kuvituksia 30-luvulta, yksi vanha valokuva, Kotilieden artikkeli vuodelta 1938 sekä Tampereen Pukutehtaan katalogin sivu vuodelta 1935. Artikkelissa avusti Flanööri, josta suuri kiitos hänelle.


10 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Iltaa!
  Mielestäni yhdistelmä on kurja, sillä vaalea väri ei ole muodolliselle juhlavaatteelle sopivin väri. Tämä on vain yksi mielipide, tietysti.

 2. MrDapper says:

  Kekkonen piti jo 50-luvulla khakia päällystakkia ja mustaa homburgia, oliko hän aikansa tyylittömiä junttipoliitikkoja, kuten nyt pipoa päällystakin kanssa pitävät Vapaavuori ja vastaavat? Muitakin vaaleissa päällystakeissa ja homburgissa viihtyneitä 40-50-luvun poliitikkoja löytyy Suomen historian pikkujättiläisestäni, kuten Aarre Simonen, Emil Skog ja Uuno Takki.

 3. Ville Raivio says:

  Iltaa taas,

  homburg on muodollisin miesten päivähattu ja lounaspuku sekä saketti samaten. Näiden seuraan khaki päällysvaate ei yksinkertaisesti sovi.

  Tummansininen rain mac on siinä rajoilla, mutta en muista ulkoa, pidettiinkö näitä aiemmin juhlavaatteiden kera. Kuvahaulla löytynee verkon arkistosivustoilta esimerkkejä.

 4. MrDapper says:

  Nykyinen rain macini on tällainen http://cdn.gearpatrol.com/wp-content/uploads/2016/03/mac-gear-patrol-650.jpg mutta beigenä. Suomesta ei chesterfield coatin näköistä ns kevättakkia välttämåttä saa joten onko tuollainen tummansininen rain mac täysin pois laskuista? Puvun kanssahan tuollaisia pidetään yleisesti. Lisäksi, pitäisin niin navya kuin khakia ko.takkia mustan homburgini kanssa, joten yleisilme olisi varsin formaali.

 5. Ville Raivio says:

  Iltapäiviä!
  Lounaspuku ja saketti ovat juhlavaatteita, siis tummia ja muodollisia. Niille sopivin täydentäjä on tummanvärinen päällystakki. Kiveen hakattua “sääntöä” palttoon mallista tuskin löytyy, mutta mielestäni rain mac on bal-käänteiden ja raglanhihan vuoksi turhan epämuodollinen pari sille. Mieluiten chesterfieldin näköinen, mutta villan sijaan puuvillasta valmistettu päällystakki olisi niin sanotusti paras.

 6. MrDapper says:

  Kun käyttää lounaspukua/šakettia keväällä/kesällä/alkusyksyllä, voiko päällystakkina pitää beigeä piilonapitettua rain macia?

 7. Ville Raivio says:

  Päiviä taas!

  Ilman kuvia on vaikea sanoa näistä pukineista mitään. Kuitenkin kankaiden tulisi olla samat, jotta ne näyttävät ja laskeutuvat yhteensopivasti. Siispä eBay on kätevin, jos haluat etsiä ehtaa vintage-asua.

  Solmion sopivuudesta löydät parhaiten infoa hakemalla netistä “stroller tie color”.

 8. MrDapper says:

  Itselläni on Halosen musta yksirivinen Young Line -puku, jossa on peak lapel -kaulukset kuten lounaspuvun takissa, tosin nykytyyliin kapeat, ja koko puku on slim fit -mallia. Lisäksi minulla on musta yksirivinen kaulukseton irtoliivi myöskin Haloselta, kaikki tämän kevään mallistoa. Fidasta taasen löysin hiljattain mustan villakankaisen yksirivisen takin leveillä peak lapeleilla, valmistanut Pukimo Forss. Voisiko mielestäsi Halosen puvuntakkia ja liiviä käyttää lounaspuvussa, entä tuota Fidan vintage-takkia? Housujen löytyminen on muodostunut ongelmaksi. Uusia edullisia šakettihousuja halutessa pitäisi tilata Englannista Masonic Suits -sivustolta, käytetyt taas maksavat 105€ helsinkiläisessä vintage-liikkeessä ollen erittäin kulahtaneita ja siten epäsopivia hienoihin tilaisuuksiin. Sauvolaisesta vintage-liikkeestä taas en ole saanut vastausta, voiko housut ostaa erikseen, niiden koista ja hinnasta. Sopiiko lounaspuvun solmioksi musta ohuilla hopeisilla vaakaraidoilla, vaaleahkonsininen ohuilla valkeilla vaakaraidoilla, entä tummansininen pienillä valkoisilla pilkuilla? Kaikki silkkisiä.

 9. choir says:

  Ilmeisesti tätä samaa asukokonaisuutta tarkoittaen olen törmännyt ilmaisuun “short black coat”: raitahousut, liivi ja lyhyt tumma takki, solmio.

 10. choir says:

  Mulle yhdet raidalliset shakettihousut, kiitos! Kuka myisi kohtuuhintaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari