Loake-jalkineen anatomia

7

March 30, 2012 by Ville Raivio

Loake tulee taatusti tutuksi jokaiselle laadukkaampaa jalkinetta etsivälle. Tämän valmistajan parit ovat todennäköisesti laajemmin tarjolla kuin minkään toisen englantilaisen kenkätehtaan – ja syytkin ovat selvät. Tehtaalla on tarjota pareja hyvin huokeasta keskihintaiseen ja näin se vetoaa laajempaan asiakaskuntaan kuin raskaaseen sarjaan hinnoitellut serkkunsa. Laadultaan lähimmäksi Loakea asettuvat Barker, Sanders sekä Grenson (joiden jalkineista ei vielä ole esittelyä Keikarissa), mutta yhdelläkään näistä ei ole kuninkaallisen hovinhankkijan sinettiä tai yhtä tehokkaasti toteutettua markkinointia, puhumattakaan yhtä laajasta jälleenmyyjien verkostosta. Verrattuna liimapohjaisiin, kromiparkitusta nahkasta ja tekokuiduista valmistettuihin kenkiin, joita valtaosa kaupoista on pullollaan, Loake on todennäköisesti lukijan ensimmäisen kosketus aidosti laadukkaisiin Goodyear welt -rakenteisiin popoihin ja ilman muuta pienen vertailun arvoinen.

Esimerkkiparina toimii Loaken malli Sloane, perinteinen musta-valkoinen kesäajan spectator-jalkine valmistajan tasokkaimmasta 1880-mallistosta. Kuten toivoa sopii, pari on kauttaaltaan nahkaa. Päällinen on melko voimakkaan tuoksuista vasikkaa, kantakuppi ja kärki sopivasti tuettuja. Lesti on mainion tyköistuva ja muotoiltu, kärki on hieman kaartuva ja pyöreä, reunosommel siisti. Pari aiheuttaa harmia sikäli, kun päällisen ommel on melko epäsiisti. Brogue-koristeet on isketty melkoisella kiireellä, joten osa rei’istä on jäänyt epätasaisiksi ja erityisesti kärjen medaljongin kohdalla tämä on suuri sääli. Sisäpohja vaikuttaa kovin heppoiselta ja liimaa tursuaa jonkin verran eri nahkakappaleiden välistä. Käytännössä nämä kosmeettiset virheet eivät näy satunnaiselle katsojalle asti, mutta tarkinta pukeutujaa ne taatusti harmittavat. Loaken oman sarjan lepolestit eivät ole kovin tarkasti muotoiltuja, mutta tuoksuvat miellyttävästi setripuulta ja istuvat pariin erinomaisesti.

Laadullisesti Loaken tasokkain sarja vastaa mielestäni Allen-Edmondsia. Tämän amerikkalaisen tehtaan parit kustantavat Atlantin toisella puolen noin 300 dollaria, joka nykyisellä kurssilla vastaa Loaken noin 200 punnan 1880-malliston pareja liki yksi yhteen. Suomeen eurooppalaisten jalkineiden tilaaminen ei tuo tulli- tai ALV-mätkyä. Lukijan iloksi muutama suomalainen yritys, kuten Tampereen oma Juhlagalleria, jo maahantuovat tämän tehtaan pareja järkihinnoilla. GW-rakenteen ja aidosti tasokkaiden materiaalien vuoksi jalkineet kestävät pidempään ja ovat huollettavissa, mitä ei voi sanoa markettien popotarjonnasta. Mikäli odotukset eivät ole turhan korkealla – mitä harmia tyylisivustojen lukeminen usein tuottaa – Loaken tasokkaimman malliston parit ovat kelpo valinta ensimmäisiksi kunnon jalkineiksi.


7 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Iltaa, Börje.

  Kyllä, juuri tuo materiaali on kemiallisesti käsiteltyä. Church’sin versio on nimeltään “polished binder” ja Crockett&Jonesin taas “cavalry calf”. Myös muut tehtaat käyttävät tätä kurjaa nahkaa.

 2. Börje T. says:

  Onkohan tuo Loaken joidenkin kenkien materiaaliksi mainitsema “polished leather” tätä kehnoksi todettua “corrected grain” -nahkaa?

  T: B.T.

 3. Ville Raivio says:

  Päiviä, Antti.

  Kyseessä on perinteinen kesäajan malli, joka ei virallisempiin tilaisuuksiin istu. Jos häät pidetään rennossa hengessä ja vapaalla asukoodilla, laita ilman muuta jalkaan – kuitenkin vain kesällä.

 4. Antti says:

  Sopiiko tällaiset kengät häävieraalle?
  Tykästyin juuri näihin kenkiin ja mietinkin minkälainen puku sopisi noiden kanssa?

 5. choir says:

  Minulla on kahdet Loaket, sarja 1880. Hienot kengät ilman muuta, mutta minun jalkaani lesti ei ole “mainion tyköistuva”. Toivoisin, että pohjan muotoilu olisi voimakkaampaa, että kengän pohja olisi kapeampi kapeimmasta kohtaa.

 6. Ville Raivio says:

  Greetings, GG.

  This pair is from Loake’s 1880 series, model Sloane.

 7. Nice spectators! Where did yours come from?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari