Krokotiilinnahkakengät

0

May 31, 2012 by Ville Raivio

Eksoottiset nahkalaadut jakavat voimakkaasti mielipiteitä. Krokotiili, lisko, strutsi, elefantinkorva, härkäsammakko ja ankerias ovat vain pieni otanta mahdollisista jalkinemateriaaleista. Nämä kaikki ovat tekstuuriltaan jotakin vallan muuta kuin sileitä, joten kaikkein muodollisimpiin ympäristöihin ne harvemmin sopivat. Näissä hienoissa tilanteissa on paikallaan ensiluokkainen vasikka, juhla-asujen kera myös kiiltonahka. Muutoin etiketti on melko salliva, jos siitä vaivautuu välittämään.

Erityisesti krokotiili jakaa mielipiteitä: se koetaan joko liian räikeäksi ja pröystäileväksi, taikka krokon ystävien joukossa äärimmäisen kauniiksi, kestäväksi ja uniikiksi. Materiaali on hyvin kallista ja työläämmin työstettävissä kuin vasikka, joten krokotiilipopot ovat aina rankalla kädellä hinnoiteltuja. Kroko taipuu kuitenkin reunoskengiksi siinä missä muutkin nahkamateriaalit, joten mallien suhteen rajoituksia ei ole. Jopa ratsastussaappaat saa soiden asukkaan selkänahasta luotuna, mutta tällöin hintalappu kohoaa kestämättömälle tasolle. Kauneimmillaan kroko on aina wholecut-mallissa, jonka saumaton olomuoto tuo nahkan esille parhaiten. Heti toisena perässä tulee mahdollisimman harvasta palasta luotu pyöreäkärkinen oxford-malli.

En näe rajoituksia krokotiilijalkineiden käyttöön maassamme, kunhan muistaa välttää niiden tuomista muodollisiin ympäristöihin. Krokoissa tepasteleva hautausyhtiön johtaja, pankkiiri tai asianajaja ei ole kovin luonteva näky – ainakaan Suomessa. Vapaa-ajallaan kukin valitkoon jalkineensa kuten mielii. Krokotiilinahkan voi värjätä miten tahansa, mutta valmisjalkineissa on miltei poikkeuksetta tarjolla joko mustaa tai ruskeaa. Kumpikin väri luontuu mainiosti ympärivuotiseen käyttöön, mutta munakas krokotiilimateriaali on aina enemmän kotonaan auringon paahtamilla kaduilla kuin loskan keskellä. Harmia tuo kunnollisten parien saatavuus. Valtaosa valmistajista käyttää vuodasta kaikki pienimmätkin palaset ja suurin osa tarjolla olevista pareista on usean pienen palasen sekavia mosaiikkeja. Suuri määrä saumoja näyttää rumalta missä tahansa jalkineissa, mutta erityisesti krokotiilipareissa ne pilaavat materiaalin kauniin pinnan.

Useamman vuoden eBay-hakujen perusteella vähäeleisiä krokotiilijalkineita ei ole kovin usein tarjolla, ainakaan järkihintaan. Hakusessani on ollut keskiruskea oxford-pari mahdollisimman hillityssä muodossa, jonka mallin alun perin äkkäsin L. Fellows’n vanhoista 20- ja 30-lukujen kuvituksista. Tällöin krokojalkineet näyttivät olleen melkoisen suosittuja erityisesti kesäaikana miltei ajankohdasta tai tilanteesta riippumatta. Esimerkkipariksi haaviini päätyi lopulta Church’sin malli Consul keskiruskeasta krokosta lestissä 100. Kyseinen lesti ei enää ole tehtaan käytössä, joten parilla on ikää arviolta kymmenen vuotta. Kulumaa päällisestä löytyy hyvin vähän, mutta kaunista patinaa sitäkin enemmän.

 


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari