Ivy League

1

February 10, 2012 by Ville Raivio

Ivy League on periamerikkalainen klassiseen painottuva pukeutusmistyyli, joka sai suurimman suosionsa 50-luvulla koillis-rannikon yksityisissä yliopistoissa, joihin viitataan kollektiivisesti Ivy League -nimikkeellä. Tähän harvojen ja etuoikeutettujen joukkoon lukeutuvat Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard, Princeton, University of Pennsylvania sekä Yale. Ivy League -tyyliä voisi luonnehtia rennoksi ja edustavaksi pukeutumiseksi, joka toimii luonnollisena siirtymänä yliopistosta työelämään. Suorat flat front -housut, madras-kankaat, klubitakit, 3-to-2 -kaulukset, käsintehdyt jalkineet, tweed-takit, nappikauluspaidat sekä periamerikkalainen sack suit -leikkaus ovat vain pieni, erottamaton osa Ivy Look -kaanonia. Oman jälkensä ovat myös jättäneet amerikkalaiset jazz-muusikot, joista erityisesti Miles Davis aloitti uransa hyvin tyylikkäänä Ivy-miehenä. Näin siis aikakaudella, jolloin miehet valitsivat puvun vapaaehtoisesti.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Vaatettajista erityisesti J. Press sekä Brooks Brothers ovat vaikuttaneet tyylisuunnan evoluutioon. Kaksi neljästä J. Pressin myymälästä on yhä Ivy League -yliopistojen lähialueella. Pukua suosineet opiskelijat valitsivat omansa Ivy-leikkauksella, jossa on luonnollinen hartialinja, yksirivinen 3-to-2 -miehusta, yksi takahalkio sekä väljä sack-mallinen istuvuus. Puvuntakin kauluksessa on tällöin kolme nappia, joista vain keskimmäinen kiinnitetään ja ylin asettuu kauluksen kohdalle. Sack-leikkauksessa takissa ei ole lainkaan kaventavia saumoja sisä- tai takapuolella. Tätä mallia markkinoi vahvasti Brooks Brothers, joka myi vuosina 1957 ja 1958 liki 70% puvuistaan Ivy-tyylisinä. J. Press puolestaan ei ole koskaan hylännyt tai suuresti muuttanut mallistoaan, joka säilyy ajattomana. Valmistaja myös luo usean Ivy League –yliopiston miesten vaatteet asianmukaisin värein sekä logoin.

50- ja 60-luvuilta on säilynyt loputtomasti mainoskuvia, vaatekaavoja sekä valokuvia joihin amerikkalaiset vaatevalmistajat palaavat mallisto toisensa perään. Erityisenä opuksena mainittakoon vuonna 1965 Japanissa ilmestynyt Take Ivy, joka sai Japanissa aikaan suunnattoman Ivy-kiinnostuksen. Teruyoshi Hayashidan valokuvat maineikkaiden yliopistojen silloisesta polvesta ovat arkipäiväisiä kuvia opiskelijoista jokapäiväisissä tilanteissa. Alkuperäiset painokset ovat yhä haluttuja keräilykappaleita maailman ympäri, mutta nuoremman Ivy-väen iloksi teoksesta on otettu uusi kansainvälinen painos vuonna 2010. Verkon tyylisivustoja säännöllisesti koluava on huomannut viime vuosina nousseen kiinnostuksen Ivy-tyyliä kohtaan – eikä syyttä. Ivy League on puhtaan amerikkalaista klassista tyyliä, joka tarjoaa rauhoittavan muuttumattoman ilmeen, vaikka yhteiskunnassa kuinka kuohuisi.

Osa Hayashidan kuvista GQ:n sivuilla: http://www.gq.com/style/wear-it-now/201008/take-ivy-best-prep-style-book-photos#slide=1

Huomattavasti enemmän Ivy-tyylistä osoitteessa http://www.ivy-style.com/.

 


1 comment »

  1. BrooksBrother says:

    Tää on mun juttu. Hyvä linkki tuo viimeinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.