Ivy League

1

February 10, 2012 by Ville Raivio

Ivy League on periamerikkalainen klassiseen painottuva pukeutusmistyyli, joka sai suurimman suosionsa 50-luvulla koillis-rannikon yksityisissä yliopistoissa, joihin viitataan kollektiivisesti Ivy League -nimikkeellä. Tähän harvojen ja etuoikeutettujen joukkoon lukeutuvat Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard, Princeton, University of Pennsylvania sekä Yale. Ivy League -tyyliä voisi luonnehtia rennoksi ja edustavaksi pukeutumiseksi, joka toimii luonnollisena siirtymänä yliopistosta työelämään. Suorat flat front -housut, madras-kankaat, klubitakit, 3-to-2 -kaulukset, käsintehdyt jalkineet, tweed-takit, nappikauluspaidat sekä periamerikkalainen sack suit -leikkaus ovat vain pieni, erottamaton osa Ivy Look -kaanonia. Oman jälkensä ovat myös jättäneet amerikkalaiset jazz-muusikot, joista erityisesti Miles Davis aloitti uransa hyvin tyylikkäänä Ivy-miehenä. Näin siis aikakaudella, jolloin miehet valitsivat puvun vapaaehtoisesti.

Vaatettajista erityisesti J. Press sekä Brooks Brothers ovat vaikuttaneet tyylisuunnan evoluutioon. Kaksi neljästä J. Pressin myymälästä on yhä Ivy League -yliopistojen lähialueella. Pukua suosineet opiskelijat valitsivat omansa Ivy-leikkauksella, jossa on luonnollinen hartialinja, yksirivinen 3-to-2 -miehusta, yksi takahalkio sekä väljä sack-mallinen istuvuus. Puvuntakin kauluksessa on tällöin kolme nappia, joista vain keskimmäinen kiinnitetään ja ylin asettuu kauluksen kohdalle. Sack-leikkauksessa takissa ei ole lainkaan kaventavia saumoja sisä- tai takapuolella. Tätä mallia markkinoi vahvasti Brooks Brothers, joka myi vuosina 1957 ja 1958 liki 70% puvuistaan Ivy-tyylisinä. J. Press puolestaan ei ole koskaan hylännyt tai suuresti muuttanut mallistoaan, joka säilyy ajattomana. Valmistaja myös luo usean Ivy League –yliopiston miesten vaatteet asianmukaisin värein sekä logoin.

50- ja 60-luvuilta on säilynyt loputtomasti mainoskuvia, vaatekaavoja sekä valokuvia joihin amerikkalaiset vaatevalmistajat palaavat mallisto toisensa perään. Erityisenä opuksena mainittakoon vuonna 1965 Japanissa ilmestynyt Take Ivy, joka sai Japanissa aikaan suunnattoman Ivy-kiinnostuksen. Teruyoshi Hayashidan valokuvat maineikkaiden yliopistojen silloisesta polvesta ovat arkipäiväisiä kuvia opiskelijoista jokapäiväisissä tilanteissa. Alkuperäiset painokset ovat yhä haluttuja keräilykappaleita maailman ympäri, mutta nuoremman Ivy-väen iloksi teoksesta on otettu uusi kansainvälinen painos vuonna 2010. Verkon tyylisivustoja säännöllisesti koluava on huomannut viime vuosina nousseen kiinnostuksen Ivy-tyyliä kohtaan – eikä syyttä. Ivy League on puhtaan amerikkalaista klassista tyyliä, joka tarjoaa rauhoittavan muuttumattoman ilmeen, vaikka yhteiskunnassa kuinka kuohuisi.

Osa Hayashidan kuvista GQ:n sivuilla: http://www.gq.com/style/wear-it-now/201008/take-ivy-best-prep-style-book-photos#slide=1

Huomattavasti enemmän Ivy-tyylistä osoitteessa http://www.ivy-style.com/.

 


1 comment »

  1. BrooksBrother says:

    Tää on mun juttu. Hyvä linkki tuo viimeinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari