Isaia-paidan anatomia

0

July 28, 2012 by Ville Raivio

Isaia kuuluu tunnetusti tuhlailevaa käsityötä tarjoavien italialaisten vaatemestareiden joukkoon. Borrellin, Kitonin, Attolinin ja muiden kymmenien napolilaisten tavoin tehdas tarjoaa myös käsintehtyjä kauluspaitoja, joten pakkohan valmistaja oli ottaa osaksi tarkastelua.

Esimerkkipaidan perusteella Isaian näkemys kauluspaidasta on pehmeä. Tämä näkyy ennen kaikkea kauluksessa ja kalvosimissa, joista kumpaakaan ei ole liioilla tukikankailla pilattu. Molemmat taipuvat helposti, eikä muotokieli ole kärjistetty. Leikkauksen puolesta Isaia asettuu jonnekin englantilaisen telttamallin ja tyköistuvamman istuvuuden välimaastoon. Tilaa on, muttei mahdottomasti. Kaulukset kaartuvat mukavasti niskasta kärkeen asti, kuten toivoa sopii. Valmistaja tarjoaa paitansa mukana lappusen, jossa tyhmällekin tehdään selväksi napolilaisen käsityön anti: hihat, napinreiät, etu- ja takaosan väliin sijoitettu vahvike, napit sekä ranteen nappilistat on käsin ommeltu. Materiaali on miellyttävän pehmeää ja sileää popliinia, ompeleet suorat ja tiuhat. Ompelimon tavaramerkkinä on Napolin seudulla kasvava kirkkaanpunainen koralli, joka on sijoitettu valmistajan “mouchen” kuva-aiheeksi. Myös alimman napin lanka on samaista punaisen sävyä.

Ompeleet napinrei’issä sekä hihoissa ovat siistejä ja tiuhoja, mutta parin pesun jälkeen yksi napeista on liki irti. Samaten ihmetyttää Isaian viimeistely: käsintehdyssä kauluspaidassa olettaisi kankaan kuvioiden olevan tasattu, mutta näin on ainoastaan ranteen nappilistan kohdalla. Hartioiden kohdalla hihojen liitoskohdassa raidat sojottavat eri suuntiin, joten hämmästelen nappilistojen kanssa nähtyä vaivaa, jota ei ole toistettu. Samat ongelmat toistuivat toisessa valmistajan raitapaidassa. Koska Isaia pyytää euroopassa kauluspaidoistaan noin 200 euroa, asiakkaan tulisi saada pikkutarkkaa viimeistelyä. Tämä ei toteudu, vaikka yritys on kova. Jos nämä muutama harmipuolta saataisiin korjattua, Isaian kauluspaidat olisivat ilman muuta hintansa arvoisia.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari