Irtoliivi

2

February 8, 2015 by Ville Raivio

Niin kauan kuin on käytetty liivipukuja, on myös ollut irtoliivejä. Kolmiosaisen puvun liivi nimittäin toimii myös muiden asujen kanssa, jolloin siitä saa yhden vaatekerroksen lisää väriä ja kuviota. Harmillisesti liivit saivat kovan kolauksen, kun maailmansotien aikaan kankaita säännösteltiin, eikä liivipukuja saanut valmistaa. Näiden sotien lisäksi ilmeni välikolaus, kun Windsorin herttua kovin mielistyi kaksirivisiin pukuihin 1920-luvulla. Niiden kanssa liivi on tarpeeton, joten suosio laski tyyli-ikonin esimerkin myötä. Käyttökelpoisia liivejä ovat ainakin vaaleat villaliivit, kaikki flanelliliivit ja ruskea samettiliivi, jotka kaikki sopivat hyvin monien muiden kankaiden seuraan. Erottuvin irtoliivi on Tattersall-kuvioitu malli, joka on perua brittiläisistä ratsastusvaatteista. Sen kookas ja monivärinen ruudukko kerman tai keltaisen päävärin yllä on aiemmin ollut muodikas näky yhdistelmäasuissa. Valokuvien perusteella irtoliiviä on yleensä käytetty ja suosittu ainakin sävyn vaaleampana kuin pukua, siis vaikkapa kerman värinen liivi ruskean puvun alla, tai vaaleansininen tummansinisen alla. Kankaiden on hyvä olla yhteensopivat: sileä ja ohut pukuliivi harvemmin näyttää luonnolliselta farkkujen yllä, kun taas tuhti vakosamettiliivi on turhan maaseudullinen puvun alla.

Irtoliivi_Keikarissa_L._Fellows_1934

Irtoliivin esimerkkiä vuodelta 1934: Tattersall-liivi tummanharmaan tvillikuvioisen puvun kera, vaaleansininen nappikauluspaita, kapea ja punainen rykmenttiraitasolmio, hiekanvärinen trilby-hattu, valkoinen taskuliina, tummanruskeat brogue-kengät.

Vuoden 2014 esimerkki löytyy YMT:n sivuilta.


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Hei,

    tuo riippuu täysin irtoliivin väristä ja kankaasta. Useimmilla työpaikoilla irtoliivejä ei näe muutenkaan.

  2. Willy says:

    Kun tumman puvun ja bisnespuvun liivin tulee olla samaa kangasta kuin muu puku, niin mihin tilanteisiin sopii tummanharmaa tai tummansininen puku irtoliivillä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari