Heinrich Dinkelacker

2

July 10, 2010 by Ville Raivio

Vuonna 1879 suutarimestari Heinrich Dinkelacker perusti nimeään kantavan suutariverstaan Stutgartiin. Jo tällöin yhtiö erikoistui käsintehtyihin Budapest-tyylisiin miesten jalkineisiin. Korkea laatu ja käsityö ovat kantaneet yhtiön pitkälle, mutta korkeiden tuotantokustannusten vuoksi tehdas siirrettiin Unkariin 70-luvulla. Unkarilaisesta alkuperästään huolimatta HD:n tuotteet ovat tyylipuhtaita saksalaisjalkineita. Valmistus ja omistus säilyi suvussa aina vuoteen 2005 asti, jolloin Porsche-pomo Wendelin Wiedeking osti  yhdessä Norbert Lehmannin ja Anton Hungerin kanssa Dinkelackerin itselleen. Tänä päivänä Dinkelacker on Laszlo Vassin ohella ainoa autenttisia käsintehtyjä Budapest-jalkineita tarjoava yhtiö. Tarkemman esittelyn yhtiöstä voi lukea Porschen sivuilta.

HD erottuu edukseen äärimmäisen pikkutarkan viimeistelyn ja ensiluokkaisten materiaalien ansiosta. Jalkineiden tuotantoerät ovat hyvin pieniä, ja päivittäin verstaalta lähtee maailmalla vain noin 40 paria ensiluokkaisia jalkineita. Suutarimestareita yhtiön palveluksessa on 35, lestejä 15 ja erilaisia malleja peräti 150 kappaletta. Miellyttävästi myös shell cordovan -jalkineita on tarjolla valmismallistoissa. Useimmissa malleissa on paksut nahkapohjat ja yhtiö pitää norminaan kaksinkertaista tammiparkittua nahkapohjaa. Joissain malleissa on peräti kolminkertaiset pohjat, ja eräissä lisäksi metalliset kärki- ja korkoraudat. Erikoisena yksityiskohtana mainittakoon noin 80 pohjaan naulattua messinkinaulaa, jotka suojaavat pohjan kärkeä sekä reunoja kulumalta. Myös mittatilaaminen luonnistuu. Käsityön määrästä kertoo jotakin se, että vain vähän koneita käytetään yli 300 työvaihetta ja 40 käsityöntuntia vaativien parien valmistuksessa – jopa lestaus ja reunospohjaus tapahtuvat käsityönä.

Valmisjalkineiden hinnat alkavat 400 eurosta, ja cordovan-mallit irtoavat noin 600 eurolla. Heinrich Dinkelackerin jalkineet ovat parhaimmillaan taidetta.

http://www.heinrich-dinkelacker.de

http://www.budapester.de/handmade_shoes_heinrich_dinkelacker_usa/4bb215f32f397d475b3bce5d84daafc2,0,0,0,0,0.html


2 comments »

  1. Ville Raivio says:

    Tere, Aake.

    Budapest-tyylisistä jalkineista kirjoitan artikkelin lähiaikoina. Keikarin seuraaminen palkitaan.

  2. Aake says:

    Mihinkähän on Budapest-tyylin alkuperä? Liittyykö se jotenkin juuri Saksaan? Oli kerran kiusallinen tilanne kun tapasin muutamaa budapestilaista ja kysyin kuuluisista paikallisista kengäntekijöistä ja he tuntuivat olevan sitä mieltä, ettei Budapestissa ole mitään kenkäperinnettä…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari