Heinrich Dinkelacker -jalkineiden anatomia

0

July 18, 2010 by Ville Raivio

Parisen vuotta sitten törmäsin verkon tyylifoorumeilla ensi kerran mainintaan Heinrich Dinkelackerista, joka on yhä kehnosti tunnettu kenkätehdas saksankielisen Euroopan ulkopuolella. Luonnollisesti kaikki lupaava, melko salaperäinen herättää mielenkiintoa eikä HD ollut poikkeus. Olikin jo aika tutustua paremmin unkarilaiseen suutaritaitoon, joka on omaleimaista ja puhtaasti käsityön määrällä mitaten laadukkaampaa kuin englantilainen ja amerikkalainen serkkunsa.

Heinrich Dinkelackerin jalkineet ovat yhdellä termillä mainiten jykeviä. Luonnollinen vertailukohde on Englantilainen Tricker’s, joka valmistaa luonnon rasitteita hylkiviä jalkineita jykevin lestein. Samoin on laita HD:n, jonka kaikki mallit ovat vähintään tuplanahkapohjalla varustettuja. Lestit eivät missään nimessä ole elegantteja, eivätkä jalkineet oikein sovi ohuiden kankaiden kera yhteen, mutta eipä Dinkelacker sirouteen pyrikään. Esimerkkiparina ja tarkastelun alaisena on valmistajan malli London Cap Toe Classic. Ominaisuuksina mainittakoon tammiparkitut tuplanahkapohjat, äärimmäisen tummanpunainen shell cordovan -päällinen, 84 koristeellista käsin iskettyä messinkinaulaa, 360 asteen reunos,  pyöreävarpainen London-lesti, käsin ommeltu Goodyear-pohjaus, käsinlestaus sekä myrskyreunos — ja noin 30 valmistukseen käytettyä käsityötuntia.

Vaikka London-lesti on Dinkelackerin pyörein ja omaan silmääni luonnollisin, tästä huolimatta se jää jalkapöydän kohdalla oudon korkeaksi. Sen sijaan voimakkaasti sisäänpäin kaartuvan kantapään kohdalla lestin muotoilu ja kantapään saama tuki ovat upeat. Tuplanahkapohja on liki sentin paksuinen ja mukavasti askelta pehmentävä, mutta suurin harmi on valtava korko. Tämä 2,6-senttinen monsteri on paitsi tarpeettoman korkea, myös aivan liian leveä ja pitkä. Yhdessä leveä reunos ja jättikorko tekevät jalkineesta liian jykevän ohuiden kankaiden kera, mutta samalla pelkistetty derby-rakenne on turhan virallinen vapaa-ajan housujen kera. Tämä on sääli, sillä pienemmän pohjauksen kera jalkine olisi oikein passeli minkä tahansa suorien housujen kera. Laadullisesti HD:llä ei ole hävettävää, sillä käsityötä on runsaasti vaikkei se jalkineen ulkoasusta kovin näykään.

Heinrich Dinkelackerit ovat passelit pukukengiksi kookasjalkaisille tai muutoin kookkaille herrasmiehille sekä vapaa-ajan popoiksi erittäin kestäviä ja laadukkaita jalkineita arvostaville. Mikäli valmistaja jatkossa tarjoaisi mallejaan myös pienemmin pohjauksin ja siroimmin lestein, lähin vertailukohde olisi unkarilainen László Vass, jonka jalkineet ovat suuressa arvossa tyylituntijoiden parissa. Parin mukana tulivat kammottavan paksut kengännauhat, jotka ovat samaa kaliiberia kuin Church’sin tarjoamat. Yksistään vaihtamalla ne siroihin nauhoihin popojen ulkoasu keveni huomattavasti. Unkarilainen suutaritaito on korkeatasoista, mutta lestien vuoksi Dinkelackeria voi suositella ainoastaan vapaa-ajan jalkineisiin.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari