Finamore-paidan anatomia

0

July 1, 2019 by Ville Raivio

Finamore on italialainen, vuonna 1925 perustettu, Napolissa toimiva artesaanitehdas, joka on erikoistunut aidosti käsin ommeltuihin kauluspaitoihin. Niiden lisäksi valikoima on sittemmin laajentunut asusteisiin ja muihin vaatteisiin, mutta paidat ovat yhä tunnetuin anti. Yritys alkoi verstaana, jonka muuan Caroline Finamore perusti Napolin keskustaan, ja se on kulkeutunut suvussa kolmannen polven pyöritykseen. Korkeasta iästä huolimatta valmistajan historiasta on saatavilla hyvin vähän informaatiota, joten tämän kummempia en osaa kertoa.

Finamore on yksi Italian vanhimmista kauluspaitoihin erikoistuneista tehtaista, jonka perusanti jakautuu kahtia. Edustuspaidat ovat pääosin valkoisia tai sinisiä, vapaa-ajan kauluspaidoissa vain mielikuvitus on rajana. Riippuen mallista, käsin ompelua on suurenmoisesti tai sitten hyvin vähän, joten on parempi tietää haluamansa etukäteen. Kaulusmallit ovat tuttua levitettyä eli cutaway-mallia tai sitten hieman terävämpiä eli point-mallia, kalvosimet ovat pääosin napitettuja, muodoltaan pyöristettyjä tai lovillisia. Paperilla kaikki on siis samanlaista kuin muilla Napolin paitamaakareilla, joten on hyvä selvittää, miten Finamore tahtoo erottua muista.

Esimerkkipaita saapuu Keikarin hypisteltäväksi Care of Carlin valikoimasta. Mukana seuraa vahva, kookas paitalaatikko suojaa sekä tunnelmaa tuomassa. Paita on kesän ja lämmön kunniaksi huokoista pellavan ja puuvillan sekoitetta, sillä näin yhdistyy kankaiden parhaat puolet. Pellava takaa keveyden ja huolettomat rypyt, puuvilla vähentää rypistymisen siistimmäksi ja tekee kankaasta vähemmän läpikuultavan. Näin paita säilyy edustavampana, eivätkä nisät paista läpi. Minä en erota puuvillaa mallissa, vaikka sitä on 30% kankaasta, niin pellavaiselta malli näyttää sekä tuntuu. Kankaan pinta on hyvin huokoinen ja pellavalle ominaiset laikut erottuvat kudoksessa. Kangas tuntuu hyvin viileältä ja miellyttävältä.

Napit ovat kookkaita, mutta eivät erityisen paksuja, ja niissä on valmistajan nimi pienellä, kaiketi laserilla kaiverrettuna. Niin kuin Napolin maineikkailla tekijöillä on tapana, myös Finamore tuhlailee käsityötä, ompelijan jälki on kaikkialla. Suurin osa paidan hinnasta muodostuu siis käsityöstä, joka hidastaa valmistusta selvästi – esimerkiksi pelkkä napinreikä vie yli 5 minuuttia, kun koneella sen surraisi valmiiksi sekunneissa. Napinreiät ovat tiuhat ja siistit, nappien kiinnitys myös vahvaa. Helman sivuvahvikkeen lisäksi, ja poikkevasti, myös kauluksen alaosa ja hartiasauma on ommeltu käsin. Hartiassa on silkkilankaa, joka muodostaa helmen näköisen koristeen pinnalle.

Ranskalaiset saumat ovat tiheät ja siistit, hihan sauma kaartuu, ja miehustan sivusauma jää kainalon alle piiloon. Näin paita näyttää edestäpäin kuin sulautuvan kehoon. Leikkaus on hoikka, hihat selvästi kapeat kyynärpäistä alaspäin, kuten on hyvä, ja kädentiet on kaavoitettu aidosti pieninä. Näin käsiä voi kohottaa tai laskea reippaasti, eikä hiha kiristä. Silti kalvosimen ympärysmitta on kovin leveä, hihat 67-senttisinä tavallista pidemmät. Hartiamitta on kapeampi kuin 40-kokoisessa paidassa yleensä. Kankaan kuviot on siististi tasattu kalvosimien kohdalla, mutta harteilla ne ovat hölmösti vinossa. Kaulus on tavanomainen levitetty malli, mutta takaa 4,5 senttiä korkea eli näyttävämpi kuin tavanomaiset. Harmillisesti sen tasapaino on epäonnistunut, koska kaulusten kärjet nousevat miehustasta ylös nappi auki pidettäessä. Solmiotilaa tuntuu olevan riittävästi, kaulusvahvikkeiden alla oleva tila on hienosti rakennettu kontrastikankaasta.

Kokonaisuutena Finamoren kauluspaita on erittäin siististi valmistettu, miellyttävä ja laadukas, mutta ainakin tämä kappale kärsii viimeistelyn mokista, joita ei soisi näin hintavassa paidassa. On siis parempi olla tarkkana, jos kaupassa valmistajan paitoja hypistelee. Mitä virtuaaliseen etsintään tulee, ainakin CoC:n valikoimassa Barba tarjoaa melko samaa laatua hieman halvemmalla, ja Englannin ylpeys Turnbull&Asser valmistaa koneellista verrokkia.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari