Fedora-hattu

10

October 12, 2014 by Ville Raivio

Fedora on pehmeä huopahattu, jossa on leveä lieri, syvä lovi keskellä kupua ja pienemmät painaumat kuvun etuosan molemmin puolin. Lieri kiertää hatun ympäri, koristenauha taas lierin yläpuolella, ja laadukkaimmissa hatuissa on mukana nauha, jonka voi kiinnittää takin napinläpeen. Näin hattu ei lennähdä katuun, jos vahva puhuri piiskaa ulkosalla. Yksilöllistä ilmettä mielivä voi taittaa lierin vinoon tai muokata kuvun muotoa mielensä mukaan. Fedora on saanut nimensä vuonna 1882 ilmestyneen Fédora-näytelmän mukaan. Ranskalainen dramaturgi Victorien Sardou kirjoitti näytelmänsä USA:n-version varta vasten legendaariselle Sarah Bernhardtille, jonka osana oli Fédoran prinsessan rooli.

Fedora-hattu_Keikarissa

Näytelmässä hänen päässään oli kuin olikin pehmeä huopahattu, jonka kuvussa oli vahva lovi sekä lieri vahvasti ylös käännetty, ja tähän yleisö mieltyi. Bernhardt oli muutenkin tunnettu miesten vaatteiden kantaja – kauan ennen Marlene Dietrichin kaltaisia kopioijia. Vahvan Bernhardtin inspiroimat suffragetit ottivat fedoran omakseen ja kantoivat päähinettä molemmin puolin Atlanttia 1800-luvun lopulta alkaen. Tätä sukupuolittunutta iloa kesti muutaman vuosikymmenen, kunnes miehet ottivat joukolla ja voimalla fedoran omakseen. Aiemmat hattutyylit menettivät suosionsa uudemman, pehmeämmän tieltä.

Ammoin suosittuun siliteriin verrattuna fedora oli huokea ja lämmin päähine, jonka pystyi taittamaan kätevästi pieneen tilaan, ja matalampana se myös soveltui paremmin autoiluun. Näin se syrjäytti viimeistään 20-luvulla silinterin sekä kovan Homburgin ja kivikovan knallin. Fedora erottuu kovin saman oloisesta Trilby-hatusta leveämmän lierinsä ansiosta, ja samasta syystä se sopii paremmin vain leveäkasvoiselle miehelle. Hienoimmat mallit valmistettiin muinoin turkiksista taikka majavan- tai kaninkarvahuovasta, huokeammat lampaan villahuovasta. Karvahuopa on yhä laadukkaampaa, sillä se joustaa paremmin, on lämpimämpi yllä ja säilyttää muotonsa myös kosteana.

Fedora-hattu_Keikarissa2

Lukijalle fedora on kaiketi parhaiten tunnettu lukemattomista elokuvista 1950-luvulle asti. Seuraavalla vuosikymmenellä alkoi Suuri Rentoutuminen eli virallisen pukeutumiskulttuurin hylkääminen, jonka myötä fedora vaihtui suureen kampaukseen tai mihin tahansa toiseen päähineeseen, joka ei haissut menneeltä. Tämä hattu on kuitenkin säilynyt osittain elossa näyttelijöiden, muusikoiden, kaljujen miesten ja Hollywoodin ansiosta. Se suojaa päätä hyvin ja erottaa kantajansa suuresta pipojen merestä, eikä esimerkiksi Indiana Jonesia voi kuvitella missään muussa pukineessa. Myös ilman fedoraa mafiaelokuvat olisivat vain kalpea kuvajainen.

Huopahattu on lämpimin päähine, jonka mies voi valita. Päästä haihtuva lämpö varastoituu kupuun, ja luonnonkarva eristää hyvin sekä lämmittää kuuppaa entisestään. Toki korvat jäävät paljaiksi huopahatussa, mutta harvapa on omansa tuulelle tai pakkaselle menettänyt. Fedora on hyvin pehmeä ja joustava päähine, joten sen voi kätevästi taitella vaikkapa laukkuun sisälle astuessa. Karvahuopamalli myös palautuu muotoonsa, kun taitellun hatun nostaa taas päähänsä. Päähineiden semantiikassa fedora on aina ollut pukuasuste ja selvästi virallisempi kuin lätsä, mutta pehmeyden vuoksi Homburg-mallin takana kakkossijalla.

Knalli ja silinteri ovat asioita erikseen, sillä edellinen on liki kadonnut kaikkialta ja jälkimmäinen on juhlapukine. Fedoran käyttöä pohtiva joutuu tuumaamaan kahden kerran, sillä pukineesta on tullut Suomessa hyvin harvinainen näky – ja kaiken harvoin nähdyn tavoin se näyttää erikoiselta. Jos silti päätyy hatun puolelle, uskollinen fedora pitää kyllä suojelijansa lämpimänä ja tyylikkäänä vuodesta toiseen.


10 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä, mini.

  Fedorapilkkaus on verkossa yleinen meemi, joka johtuu päähineen semantiikan väärinymmärryksestä. Fedorahan on pukuasuste, joita harmillisesti näkee tänä päivänä löysien farkkujen tai roikkuvien pukujen kanssa. Samoin niitä näkee teinipoikien päässä, kun nämä haluavat osoittaa herrasmieheytensä ja erinomaisuutensa toisille. Näiden viestittämiseen on parempiakin keinoja, kuten kaikkien kohtelu ihan vaan ihmisinä, jotka eivät olisi yhtä näkyviä tai erikoisuudentavoittelulta haiskahtavia. Jopa porkpie-mallinen hattu olisi parempi, sillä sen lieri on pieni ja ulkomuoto vähemmän juhlava, ja piirashattua voisi pitää takaraivolla niin kuin rennot jazz-muusikot aikoinaan tekivät. Kaiketi autistihatun leima on syntynyt, kun nuorison mielestä näitä päähineitä käyttävät eivät tajua ikäluokkaansa tai (mikä pahempaa) eivät halua edes kuulua heihin. Ulkopuoliselle tämä siis näyttäytyy tunneälyn puutteena, jota on aina helppo pilkata, mutta helpompi olisi vain kysyä, miksi teinin päässä on fedora. Vastaus voi yllättää.

 2. minikeikari says:

  Fedora on kyllä kerännyt todella paljon huonoa mainetta, kun wannabe #menswear-sällit pitävät näitä ja keikaroivat aivan liian suurieleisesti kiinalaisissa mittatilausvaatteissa, vaikka vaatteet ostettu opintotuella tai uusnousukkaassa it-työssä. Nuoriso kutsuu vähän pilkkaavasti fedoraa autistihatuksi.

 3. Kari Repo says:

  Kari Repo

  Tehdäänpä niin.
  Kiitoksia.

 4. Ville Raivio says:

  Iltaa, Kari.

  Helpommin saat vastauksen, jos jaksat rekisteröityä Keikarin foorumille ja kysyä siellä. Lähteitä on nimittäin valtavasti.

 5. Kari Repo says:

  Tervehdys

  Voiko joku vinkata mistä fedora lierihattuja olisi saatavana.

 6. Åberg.P says:

  Entä tumma puku,täydennettynä laadukkain cowboy dressbootsein ja päässä aito Stetsonin tai Resistolin cowboy hat? Tälläistä tyyliä tapaa usein Yhdysvalloissa ja varsinkin sen eteläisissä osavaltioissa että Meksikossa.
  Ylipäätään laadukas Huopahattu tai Panama viimeistelee asun kun asun tosin saaden aikaan muodollisemman sävyn.ja ei aina mitään pukua siihen tarvita,hattu asuun sopivaksi

 7. Ville Raivio says:

  Iltoja, Jani.

  Mikä tahansa huopahattu on luontevin puvun tai irtotakin kanssa, mutta päällystakkiahan ne eivät vaadi.

 8. jani says:

  Miten on, voiko tällaistä käyttää kesällä ihan pelkästään puvun kanssa, vai vaatiiko hatun käyttö myös päällistakin?

 9. Lauri Hirvisalo says:

  Itselläni on vaarilleni aiemmin kuulunut, Borsalinon valmistama ruskea fedora. Saa tilanteesta riippuen näyttämään joko mafiosolta tai Indiana Jonesilta.

 10. Anonymous says:

  Kyllä se niin on että hattu miehen tekee. Itselläni ei ole montakaan hattua, mutta ryhdikäs musta leveälierinen huopahattuni (ei stetsoni) herättää kyllä ansaittua huomiota kulkiessani. Ja kyllä, ei korvia tarvitse peittää jos ei nyt kyseessä ole jokin liikunta tahi muu aktiviteetti ulkona.

  /Jukka

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari