Ermenegildo Zegna

0

January 5, 2009 by Ville Raivio

1800-luvun puolivälissä Angelo Zegna (lausutaan dze?a), joka oli saanut kellonrakentajan koulutuksen, vaihtoi alaa ja perusti villaverstaan. Hänen kymmenestä lapsestaan viimeinen, vuonna 1892 syntynyt Ermenegildo, otti johdettavakseen yhden Italian ikonisimmista perheyrityksistä. Lanificio Zegna (Zegnan villakutomo) perustettiin vuonna 1910 Triveroon lähelle Biellaa. Ermenegildo oli kunnianhimoinen visionääri, – hieman hullunakin häntä pidettiin – joka halusi omistautua vain korkeimman laadun tavoitteluun. Hän myös aktiivisesti ja tietoisesti rakensi yhtiönsä kuvaa mainoskampanjoilla, ja Zegna oli ensimmäinen yhtiö joka mainosti Italian junissa. Tärkein syy menestykseen oli uudenlainen ajattelu: missä muut suosivat Italiaa, Ermenegildo osti villansa ulkomailta; missä muut luottivat kotimaan insinööreihin, herra E. osti kutomokoneensa Englannista; missä muut vielä arkailivat, Zegna käytti jo aikansa uusinta teknologiaa yhteydenpitoon alihankkijoidensa kanssa. 30-luvun lopulle saavuttaessa yhtiöllä oli yli 1000 palkollista, ja se oli tuonut pieneen, eristyksissä sijaitsevaan Triveron kylään suunnattomia summia.

Herra Z. kehitti rakasta kyläänsä: kirjasto, urheiluhalli, elokuvateatteri, uimahalli ja terveyskeskus rakennettiin nopsasti. Myös valtaisia istutuksia pystytettiin hänen visionsa mukaisesti, koska luonnon hyvinvointi takasi hänen mielestään myös ihmisten hyvinvoinnin. Vienti alkoi 1938 USA:han, jossa sinne muuttaneet italialaisräätälit luottivat Zegnaan kuin hullut puuroonsa. 60-lukuun mennessä Ermenegildon pojat Angelo ja Aldo olivat ottaneet firman johdettavakseen, oltuaan toki ensin opissa ja nähtyään kuinka homma toimi. Juuri he päättivät aloittaa myös miesten vaatteiden valmistamisen, ja tuotannon laajentamisen. Aiemmin Zegna kun oli valmistanut ainoastaan vaatekankaita. -68 avattiin uusi tehdas ja ensimmäinen miesten housumallisto esiteltiin. Menestys oli valtaisa, eninnä korkealaatuisten materiaalien vuoksi. Myös asusteet ja urheiluvaatteet astuivat kuvioihin, vuonna 1972 myös mittatilaustoiminta. Tällä hetkellä Angelo johtaa yhä firmaa, mutta neljäs sukupolvi on aktiivisesti mukana toiminnassa.

2000-luvun aikana yhtiö on laajentanut toimintaansa huomattavasti, ja ostanut lukuisia pienempiä yhtiöitä omistukseensa ja osaksi Zegnan imperiumia. Zegna valmistaa alihankkijana vaatteita myös Guccin, YSL:n ja Tom Fordin kaltaisille muotimokomille, ja yhtiö on yksi suurimmista korkealaatuisten vaatekankaiden tuottajista.

Mallistoja:

  • Ermenegildo Zegna, joka on perinteikäs ja klassinen herrasmiehen linjasto
  • Couture, joka on järisyttävän laadukas ja korkeinta eleganssia tarjoava käsityön riemuvoitto
  • Made to measure eli mittatilauspalvelu
  • Z by Zegna, joka on nuorekas, muodinmukainen ja huoleton
  • Underwear eli alusvaatemallisto
  • Zegna Sport, joka vaatettaa liikkuvan miehen

Näiden lisäksi tuoksuja, aurinkolaseja sekä asusteita. Kokemukseni perusteella Zegnan puvut ja villakangastakit ovat ehdottoman laadukkaita, mutta kauluspaidat ja solmiot eivät ole korkean hintansa arvoisia – alesta kuitenkin ehdottomasti mukaan otettavia. Kuten kaikkien liian suureksi paisuvien vaatefirmojen kanssa usein käy, myös Zegna on levittänyt lonkeroitaan liian moneen suuntaan. Silmälasimallisto teetetään alihankkijalla, tuoksut ovat puhtaasti imagolla ratsastavia, urheilu- ja alusvaatteet ovat aivan samanlaisia kuin muutkin markkinoilla olevat. Tämä kaikki ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että tämä perinteikäs perheyritys on yksi korkealaatuisimmista kangasvalmistajista maailmassa – vieläpä yli 150 vuoden kokemuksella.

http://www.zegna.com/


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari