Bally-jalkineen anatomia

4

April 15, 2012 by Ville Raivio

Sveitsin oma Bally on saksankielisen Euroopan ulkopuolella turhan huonosti tunnettu, täysin syyttä. Erityisesti tehtaan tasokkain Scribe-mallisto ei suinkaan kalpene englantilaisten jalkineiden rinnalla. Esimerkkiparina valmistajan tuotoksista on malli Acanto, solkikenkä yhdelle soljella ja butterfly-tyylisellä pyöristetyllä kaavalla. Hyvin vaalea vasikannahka on pehmeää ja sopivan laadukas valinta mallistoon. Lesti on erittäin tyköistuva, joskaan ei kovin voimakkaasti kaartuva: poikkeus muodossa löytyy kantakupista, joka istuu lähempänä kuin useimmissa sovittamissani pareissa. Harmillisesti kärki on ruman pullea, mutta tämä seikka häiritsee vain pakko-oireisinta tarkastelijaa. Pään korkeudelta tarkastellessa lestin kärki on vain ja ainoastaan pyöreä. Itse solki, jokaisen solkikengän tärkein koriste, on jostakin suunnittelun oikusta turhan neliskanttinen, terästä ja valmistajan logolla varustettu. Tämä mokoma menee vaihtoon ja tilalle valitsen pyöristetyn messinkisoljen, jota logo ei rumenna ja joka saa ajan myötä kauniin patinan.

Pukimo Raivion tuotteita

Latini, hevosennahkatakki, koko 50
Aspinal, olkalaukku, vasikannahkaa

Scribe-malliston jalkineet ovat järjestään melko erikoisia, esimerkiksi useissa brogue-pareissa on päälliseen ommeltu tikkaus, ja useimmiten mallista joko pitää tai sitä inhoaa. Acantossakin kesäisen vaalea päällinen on yhdistetty tuplanahkapohjaan ja melko jykevään kaksitasoiseen reunokseen, jolle kaiketi on jokin oma nimikin jota en päähäni saa. Mallin suunnittelijan viimeisenä lisänä on punainen koristereunus iltissä ja tummanruskea nilkan ympärillä. Bally on hinnoitellut Scribensä sveitsiläisellä itseluottamuksella: halvimmat parit ovat noin 400 euroa, hintavimmat kuusi sataa. Näin ne sijoittuvat samalle tasolle kuin täysihintaiset englantilaiset jalkineet ja hinta-laatusuhde on koko lailla sama kuin vaikkapa Church’sin tai Tricker’sin pareissa. Ballyn valttina on erikoinen suunnittelu ja valikoima, joka poikkeaa suuresti brittiserkkujen tarjonnasta. Hyvässä tai pahassa, katsojasta riippuen.


4 comments »

  1. Salaryman says:

    1980-luvulla Ballya pidettiin Suomessa huippukenkänä ja niitä oli myös kohtuu hyvin tarjolla. Halpoja ne eivät olleet mutta eivät myöskään kohtuuttoman kalliita.

    Tein juuri kevätkiillotuksen muistaakseni 1992 aleksanterinkadulta aleksi 13:sta ostamilleni ruskeille cap toe oxfordeille ja hienosti kengät ovat kestäneet kaksikymmentä vuotta säännöllistä käyttöä. Laatukengät.

    Bally jäi varmaan 80-luvulla useimmille aikalaisille mieleen oivaltavasta mainoksesta jossa maahan ulottuvan kaavun alta pilkottavia kengänkärkiä esittävän kuvan tekstinä oli: “Paavillakin on Ballyt”

  2. AE says:

    Nuohan ovat lähes McNasty-henkiset! Upean härski pari, jos muhkua kärkeä ei lasketa.

  3. Ville Raivio says:

    Iltaa, Mct.

    En osaa sanoa tähän mitään, en ole koskaan nähnyt Ballya Suomessa.

  4. Mct358 says:

    Muistanko väärin vai saiko Ballya aikoinaan huomattavasti edullisemmin, Lloyds’n hinta-luokassa? ja vielä suomesta? Missä kohtaa tuonti lopetettiin ja miksi hinnat nousivat kattoon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *









Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.