2000-luvun tyköistuvat puvut

5

June 26, 2015 by Ville Raivio

Räätäli Hannu Kuitunen ei ole mielissään. 1960-luvulla uransa aloittanut käsityöläinen on nähnyt leikkausten tulevan ja menevän, eikä hänellä ole kehuvaa sanaa sanottavana 2000-luvun versiosta. Mainion kattava Ylen haastattelu kertoo eläköityvän Kuitusen tarinan, jakaa videon ja kertoo myös, miksi miesten tilausvaatteiden tulevaisuus näyttää Suomessa kehnolta.

“Puku on pilattu – miehet näyttävät madoilta.”

http://yle.fi/uutiset/puku_on_pilattu__miehet_nayttavat_madoilta/8037634


5 comments »

 1. Teemu says:

  Hei , Italialaissa puvuissa istuvuus on ollut aina tiukka ja vartaloa myötäilevä. Tälläisen puvun käyttäminen vaatii tietenkin myös omista linjoista huolehtimista, jotta sitä ylimääräistä lihaa ei painuisi nappia vasten. Liian pieni koko on tietenkin eri asia kuin istuva puku ja näitä ei pitäisi sekoittaa. Niukkalinjaisen puvun voisi siis sanoa olevan klassinen malli ja telttamaiset löysät puvut ovat enemmänkin Pohjois-Eurooppalainen “oikku”.
  Pukeutuminen on kuitenkin jokaisen oma vallinta joten jokainen tavallaan. Henkilökohtaisesti koen kuitenkin istuvat puvut miesvartaloa imartelevana ja pukevana. :)

 2. Ville Raivio says:

  Hei vain,

  kyllä-kyllä: hyvin hoikka leikkaus on ollut “muodissa” jo 1920-luvulla USA:ssa. Esimerkkikuvia löytää haulla 1920s jazz suits tai sitten linkin takaa: http://www.thefedoralounge.com/showthread.php?6684-The-1920-JAZZ-SUIT/page11

  Esquiren laaja Encyclopedia of 20th Century Men’s Fashions kuitenkin muistuttaa lukijaa siitä, ettei jazz-puku ollut laaja ilmiö, vaan pikemminkin nuorten kaupunkilaismiesten pienen piirin juttu.

  Samoin äärihoikan linjan paluu kai alkoi 2000-luvun paikkeilla Thom Brownen mallistoista, joissa klassisen puvun mittasuhteet lyhennettiin pikkupojan asuksi: http://www.highsnobiety.com/2014/12/11/thom-browne-spring-2015-lookbook

  Tämä kireys on nyt johtanut suoriin housuihin, joiden kangas rypistyy istuessa tuhannelle kurtulle reiden kohdalta, ja takkeihin, joiden kiinnitysnapin ympärille ilmestyy ryppyjä lihan painuessa niukkaa kangasta vasten. Tämä voi olla “muodikasta”, mutta siistiä tai klassista se ei ole.

 3. Teemu says:

  Olen täysin eri mieltä. Tiukaksi leikattu puku on ainoa oikea malli. Ei ole mitään kamalampaa kuin laatikkomainen takki yhdistettynä lepattaviin housuihin. Eihän sellaiseen pukuun edes tarvitse räätäliä, sillä moisen teltan voi hankkia suoraan kaupanhyllystä. Kiitos siis 2000-luku, joka toi oikeasti räätälöidyt puvut takaisin. Kertoo räätälin esteettisen silmän puutteesta jos tätä ei ymmärrä. Lisäksi kertoo myös huonosta miestenpukeutumisen historiantuntemuksesta, sillä hyvin istuvia tiukkoja pukuja on ollut aiemminkin.
  Puvun ei ole tarkoitus olla “mukava” jumppapuku haarahyppyjä varten. En koskaan ottaisi räätälin neuvoja mallista pukua teettäessäni— räätäli valmistaa taitavasti puvun, mutta ei ole suunnittelija.

 4. Ville Raivio says:

  Päiviä, Kilroy!

  Olen samaa mieltä, sillä turhan suuri osa kaupoista löytyvistä puvuista leikataan tällä hetkellä hyvin kireiksi. Tietysti joukossa on poikkeuksia, sillä jotkin valmistajat pitävät kiinni perinteisistä kaavoistaan, eivätkä lanseeraa uusia, tiukkoja mallistoja. Niukat leikkaukset ovat olleet käytössä 2000-luvun alusta asti, joten on nyt vain ajan kysymys, milloin tehtaat joukolla “löytävät” taas väljemmät kaavat.

  Leikkauksen väljyys takaa mukavuuden, sillä kukaan meistä ei seiso robotin lailla tanassa koko päivän. Järkevä vaate on siis leikattu liikettä ja elämistä varten, siinä on riittävästi löysää, jotta raajojen liikeradat ovat laajat, eikä lahje purista istuessa tai hiha kättä koukistaessa.

 5. Kilroy says:

  Oletko räätälin kanssa samaa mieltä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari