Will Boehlke

4

September 2, 2009 by Ville Raivio

Asuitablewardrobe on yksi USA:n vaikutusvaltaisimmista klassiseen miesten tyyliin pureutuvista verkkosivustoista. Blogia ylläpitävä Will Boehlke valmistui Pennsylvanian yliopistosta vuonna 1969, jonka jälkeen hän on toiminut lukuisissa vaatetus- ja talousalaan liittyvissä toimissa. Maininnan arvoinen on 12-vuotinen toimi PR- ja viestintäalaan lukeutuvan Phase Two Strategies -yhtiön toimitusjohtajana. Vuonna 2006 hän perusti oman yhtiön, Dynamic Endeavorsin, joka toimii luksushyödykkeiden ja tyylikonsultoinnin parissa. Erityisesti Amerikan puolella suurta suosiota nauttivan sivuston herra Boehlke suostui ystävällisesti Keikarin sähköpostihaastatteluun.

Tämänkertaisessa kohtaamisessa kyselen tyylitaiturin harrastuksista, intohimoista, omasta tyylistä sekä hänen suosituksiaan vastikään klassisesta tyylistä kiinnostuneille herrasmiehille. Haastattelusta muodostui ilahduttavan intiimi, kattava ja kiinnostava.

“Olen ollut kiinnostunut vaatteista jo varhaisesta teini-iästä lähtien (yläasteella minut äänestettiin luokkani parhaiten pukeutuneeksi pojaksi). Tästä innostuksesta syytän äitiäni, jolla yhä tänä päivänä on enemmän jalkineita kuin yhdenkään miehen tulisi edes harkita omistavan. Kiinnostukseni suuntautui aluksi amerikkalaista Ivy League -tyyliä, joka nykyisin tunnetaan myös Trad-nimellä, kohtaan ja ensimmäisenä pukeuduin Brooks Brothersiin. Mikä mainio yhtiö se olikaan aikoinaan, mutta 70-luvulla he kadottivat otteensa ja niin tein minäkin – noin vuosikymmenen ajaksi.

Kun ryhdyin 80-luvulla matkustamaan usein Englantiin, löysin onnekseni Savile Row’n. Tänä aikana minuun vaikutti myös Alan Flusserin värin- ja yhdistelmien käyttö. Ehkäpä kaikkein eniten löysin ja opin edesmenneeltä englantilaissuunnittelija Hardy Amiesilta. Olen myös vapaasti lainannut vaihtelevista lähteistä, kuten – toimistopukeutumisessani – Ferrarin toimitusjohtaja Luca di Montezemololta, 1930-luvun Apparel Arts- ja Esquire-julkaisujen kuvituksista sekä tavanomaisilta suurilta tyyliniekoilta: Astairelta, Cary Grantilta, edesmenneeltä Windsorin herttualta ja Gianni Agnellilta. Kirjat ja kuvat ovat kuitenkin vain alku, ja eniten olen oppinut kutojilta, räätäleiltä, kauppiailta ja suutareilta jotka ovat jakaneet tietonsa harrastelijan kanssa.

Jotakuinkin kolme vuotta sitten etsiskelin jotain tekemistä, ja päädyin lopulta perustamaan A Suitable Wardroben koska päähäni pälkähti ettei nykyisellä miesten sukupolvella ollut mitään paikkaa jonne mennä oppiakseen pukeutumaan tyylikkäästi. Alkuun tämä urakka oli vaikeaa, sillä työskentelin yksin, mutta jatkoin sinnikkäästi ja tänä päivänä olen erittäin tyytyväinen ystäviin joita olen saanut ympäri maailman, ja upeisiin kankaisiin joiden parissa saan aikaani viettää. Sivusto houkuttelee yli 100 000 vierailua kuukausittain [tuplasti Keikarin verran] ja puolet vierailijoista on vakituisia kävijöitä. Olemme matkalla yhdessä, sekä he, joilla on hyvin kehittynyt vaatekaappi, että miehet jotka ovat vasta aloittamassa.

Kuten mainitsin, aloitin ASW:n lähteenä jossa miehet voisivat oppia klassisesta tyylistä, ja totisesti nautin saadessani auttaa miehiä aloittamaan vaatekaappinsa rakentamisen ensimmäisten harmaiden ja laivastonsinisten pukujensa parissa. Kuten tiedät, klassisella tyylillä on  hyvin vähän tekemistä muodin kanssa ja paljon ajattomuuden kanssa. Hyvin pukeutunut nuori mies voi houkuttaa kumppanin haaskaamatta rahojaan huippumuodin luomuksiin, jotka näyttävät sopimattomilta vuoden tai kahden päästä. Vaatteet ovat muutoinkin kalliita ilman muodin tuomaa lisää.

Oma tyylini on hyvin henkilökohtainen versio soft tailoring -suuntauksesta. Hankin kankaita Englannista ja teetän niistä vaatteita siellä sekä Hong Kongissa. Käytän englantilaisia jalkineita, tosin suunnittelen juuri tilausparin hankintaa pariisilaiselta Dimitri Gomezilta. Joitakin asusteistani otan Italiasta, viimeisimpänä Rubinaccin tohvelit. Valtaosa  vaatteistani on bespoke-tilauksia, sillä välitän suuresti istuvuudesta ja saan näin täsmälleen sitä mitä haluan. Tästä huolimatta en epäröi käyttää mittatilaamista silloin kun koen sen järkeväksi, kuten raglanhihaisissa päällystakeissa, pyjamoissa, irtotakeissa, paidoissa ja vapaa-ajan housuissa. Ainoat omistamani valmisvaatteet ovat sadetakkeja, alusvaatteita, sukkia ja taskuliinoja.

Olen siunattu upealla vaimolla joka on ollut kanssani monia vuosia, sekä Kalifornian rannikon äärellä sijaitsevalla merenrantatalolla: näiden parissa aikani kuluu kun en ajattele vaatetusta. Viikonloppuisin vierainamme on usein ystäviä, joita kestitsemme mielestäni kalifornialaisella versiolla brittiläisen maaseutukodin tyylistä. Vaimoni kanssa matkustamme mielellämme avoautolla maistelemaan viinejä, syömään tasokasta ruokaa, kävelemään rannoilla ja jättiläispunapuumetsissä. Olemme kiitollisia siitä, kuinka elämä on sujunut melkoisen hyvin kohdallamme.

Klassisen vaatekaapin rakentamiseen voi kulua pitkä osa elämästä, joten on tärkeää laatia suunnitelma ja aloittaa jo silloin, kun mies on vielä kouluiässä. Mielestäni ensimmäisinä askeleina tulisi hankkia muutama irtotakin kokoelma, sillä ne ovat välittäjä päiväajan pukeutumisen rennon ja formaalin välillä. Vaalea pellavainen irtotakki on mainio kesään ja viileään säähän tulisi harkita yksirivistä laivastobleiseriä [Suomessa tummansininen klubitakki]. Jos varaa on kolmanteen, sen tulisi olla tweediä, kenties ruskeassa kalanruotokuviossa. Mikä tahansa näistä takeista voidaan yhdistää myöhemmin hankittavien chinojen ja vakosametti- sekä pukuhousujen kera, mutta harmaat flanellihousut sekä harmaat ohuet suorat housut ovat hyvä alku.

Näiden lisäksi alkuun on hyvä hankkia vaalea yksirivinen sadetakki, jossa on irrotettava vuori. Nappikauluspaidat oxford-kankaasta voivat palvella sekä formaalissa että epäformaalissa pukeutumisessa. Kaksi valkoista, kolme sinistä ja yksi pastellinvärinen muodostavat järkevän aloitussetin. Muita perushankintoja ovat pieni solmiokokoelma, useat khaki- ja vakosamettihousut sekä laivastonsiniset ja valkoiset pikeepaidat. Perusjalkineisiin voisivat lukeutua mustat oxfordit, mokkanahkaiset nilkkasaappaat, ruskeat penny louferit ja purjehduskengät. On hyvä muistaa, ettei jalkineita saisi pitää kahtena päivänä peräkkäin, joten useampaan pariin sekä lepolesteihin investoiminen kannattaa.

Viileämpään säähän tulisi hankkia parkatakki sekä pyöreäaukkoinen villaneule. Ympärivuotiseen käyttöön tummanharmaa ja laivastonsininen puku keskipainoisesta kankaasta tulisi hankkia vaatekaappiinsa heti kun varaa on, sillä ne ovat sopivia hautajaisiin, häihin, työhaastatteluihin sekä illanviettoonkin. Näitä tilaisuuksia varten tulisi myös hankkia pari valkoista suoralla kauluksella varustettua paitaa. Toivottavasti näistä ohjeista on apua lukijoillesi.”

Kohtaamisia - Will

Kuva: (C) Dynamic Endeavors

Tyylin suurmestari Will Boehlken verraton blogi osoitteessa http://asuitablewardrobe.dynend.com.


4 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Iltaa, JDA.

  Tekstissä Will mainitsee vain sanan “visits”, jonka käänsin vierailuksi. Mikäli yksi vierailu on yksi sivulataus, numerot pitävät paikkansa. Yksittäisiä vierailijoita Keikari sen sijaan saa selvästi vähemmän.

 2. JDA says:

  Hyvä haastattelu, kiitos. Itseäni yllätti kävijämääristä puhuttaessa se että A Suitable Wardrobella on tuplasti kk-kävijöitä Keikariin verrattuna. Onko tosiaan niin että saat 50.000 lukijaa sivullesi kuukausittain vai sattuiko tässä typo? Jos tämä on asianlaita, suuronnittelut Keikarin menestyksestä jonka pitäisi olla suhteellisesti aika paljon pienempi jo pelkän kielen takia:D

 3. Sami says:

  Kiitos hienosta haastattelusta, tähän asti blogin yksi parhaista!

 4. Trhokka says:

  Tervehdys Ville,

  Mahtava haastattelu, itse ainakin Willin blogin hartaana seuraajana nautin suuresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari