Velttikenkä

8

December 22, 2013 by Ville Raivio

Velttikenkä (eng. veldtschoen, stitch-down shoe) on jalkinetyypistä käytetty nimike, joka viittaa niiden valmistustapaan. Tavallisissa reunoskengissä päällinen käännetään lestille venyttämisen jälkeen sisäänpäin ja lestin alle, mutta velttikengissä päällisnahka on venytetty sivulle ja tämän jälkeen ommeltu reunoksen päälle. Kansainvälisen nimensä malli on saanut buurien sanasta veldtschoen, joka kääntyy sanantarkasti maastokengäksi, mutta tällöin katoaa alkuperäinen viittaus etelä-afrikkalaiseen ruohoaroon, veldtiin.

Romantiikan säilyttämiseksi on siis mukavampi puhua velttikengästä. Maahan 1600-luvulta alkaen muuttaneet Hollannin-siirtolaiset suosivat tätä rakennetta, joka suojaa tehokkaasti jalkineen sisäosia kosteudelta ja lialta. Buurit eivät kuitenkaan keksineet velttikenkää, sillä sivulle käännettyjä päällisiä on museoiden kokoelmissa aina 1400-luvulta alkaen. Kun reunoskengissä rapa ja vesi pääsevät reunoksen kohdalta jalkineen alle, velttikengissä sivulle venytetty päällisnahka estää tämän.

Valtaosa velttikengistä on vapaa-ajan saappaita tai tuhteja kenkiä mallin alkuperän mukaisesti. Lisäsuojaa niissä tarjoaa myös bellows tongue eli paljeiltti, josta kuva alla. Tämä apuri taittuu nauhoituksen alle ja estää likaa pääsemästä sukkaan asti. Velttikengissä usein käytetty materiaali on zug-nahka, martioitu ja ruskea nahkatyyppi. Myös vahalla käsiteltyjä päällisnahkoja käytetään joissakin pareissa. Tänä päivänä velttikenkiä valmistetaan erityisesti Iso-Britanniassa ja saksankielisessä Euroopassa, jossa vahvoja sekä kestäviä jalkineita arvostetaan.

Aikoinaan brittiläinen Lotus nousi maineeseen erityisesti velttikenkiensä ansiosta, ja esimerkkejä tehtaan malleista on talletettu museoihin asti. Pullean muotokielen vuoksi velttikenkä tai -saapas on hyvä pitää vain vapaa-ajan käytössä paksujen kankaiden kera. Tällöin vanhat tutut denim, vakosametti ja molski ovat jälleen valmiina palvelukseen. Talvikenkien saralla velttikenkä on koko lailla tehokkain valinta, joka vain tehostuu muutaman lankkikerroksen jälkeen.

Esimerkkinä velttikengästä zug-nahkainen Alfred Sargentin vanha malli Coldstream, joka ei enää ole tuotannossa.


8 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Veldtschoens can be purchased from Cheaney, Crockett&Jones and Alfred Sargent.

 2. W H D Kennedy says:

  british suppliers ?

 3. Ville Raivio says:

  Iltaa, Arska.

  Kuvan popot ovat Alfred Sargentin, nahka on erinomaista zug-laatua. Cheaneyn nahkalaaduista löydät paremmin infoa hakemalla tai kysymällä AAAC:n ja Styleforumin puolelta.

 4. Arska says:

  Iltaa taas,

  Ovatko nämä kengät Cheaneyn? Nahka vaikuttaa kunnolliselta. Onko sinulla yleisemmin tietoa Cheaneyn käyttämien nahkojen laadusta ja siitä, käyttävätkö he corrected grain -nahkoja? Olen nimittäin iskenyt silmäni heidän Pennine velttinilkkureihinsa commando-pohjalla.

 5. Nimim. Epätietoinen says:

  Kiitos tiedosta! “Velttikengät” taitavat siis olla vähän liian järeät omaan tarpeeseeni. Täytyy tosin pitää malli mielessä talvikenkiä etsiessä. Loaken kumipohjaiset derbyt taitavat olla valintani syyskengiksi, ellei niitä kumipohjaisia monkkeja jostakin yllättäen ilmesty…

 6. QK says:

  Nimimerkki Epätietoiselle, kuinka olisi nahkapohjaisten derbyjen ostaminen ja niihin kumipohjien asennus vaikkapa Keikarissakin esitellyssä Craggs shoe repairilla? Nähdäkseni tälläinen järjestely kuulostaa hyvältä, mikäli jotain tiettyä mallia ei tahdo löytyä kumipohjilla.

 7. Ville Raivio says:

  Iltaa, Epätietoinen.

  Veldtschoenit ja kumipohjaiset derbyt ovat vallan eri asia. Velttikengät on valmistettu kovaan käyttöön ja vettä kestämään, derbyt ovat poikkeuksetta pukujalkineita. Kumipohjaiset monkit ovat melko harvinaisia, mutta niitäkin uskoisin löytyvän. Omia parejaan voi hakea Keikarissa esitellyistä verkkokaupoista sekä eBaystä hakusanalla “Veldt”.

  Ainakin yksi pari velttikenkiä koossa 43 on tällä hetkellä eBayssä, muutoin ne ovat harvinaisia.

 8. Nimim. Epätietoinen says:

  Kiitos informatiivisista kuvista!

  Ovatko veldtschoenit ja kumipohjaiset derbyt sama asia? Tämäntyyppiset kengät olen ajatellut hankkia syksyksi. Vaan mistä moiset saisi ostettua? Onko suosituksia edullisista verkkokaupoista tai eBay-kauppiaista?

  Entäpä kumipohjaiset monkit, onko sellaisia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari