Vaatturiliike Sauma

4

July 8, 2009 by Ville Raivio

Aivan kahden reilun kivenheiton päässä luonnontieteellisestä museosta seisoo Vaatturiliike Sauma. Lasisen, helposti lähestyttävän liikkeen sisätilat on pelkistetty pariin vaatetankoon ja kaulusrivilliseen, sekä pöytään jonka yläpuolella huljuvat komeat Secto-valaisimet. Tiskin takana nakuttaa ompelukone ja suhisee silitysrauta. Sauma on räätälifirmojen muassa erikoisuus, sillä sen puikoissa ompelee kaksi nuorempaa miestä. Valtaosa tuotteista on omaa tuotantoa, mutta myös asusteita Amanda Christenseniltä ja Dormeuililta löytyy. Uusimmat lisäykset ovat Van Laackin valmispaidat, John Smedleyn neuleet sekä The London Badge&Button -yhtiön vaatetarvikkeet.

Tämän Suomen vaatturiliiton jäsenliikkeen mission mukaan miesten “on saatava pukeutua omien tarpeiden ja toiveiden mukaisiin, hyvin istuviin ja viimeistä saumaa myöten mietittyihin vaatteisiin. Vaatteisiin, joita ei kaupan hyllyltä löydy. Vaatteisiin, jotka ovat yksinkertaisuudessaan täydellisiä”. Vaatturikoulussa tutustuneet taitajat ovat vuosikertaa 1976, olleet alalla ensimmäiset yhdeksän vuotta ja käyneet parivuotisen ammattiin valmistavan koulutuksen Roihuvuoressa. Yksi opettajista oli sittemmin kriittisen katsaajan mainetta saavuttanut Arman Alizad, joka myös on Korhosen oppilaita.

Vuosien 1998 – 2004 välillä he olivatkin Suomen legendaarisimpien räätälimestarien joukkoon lukeutuvan Jouni Korhosen opissa. Nykyinen liike perustettiin -04 Jouni Korhonen oy:n pohjalle. Alkuun he puursivat Liisankadulla, sittemmin tilat ovat vaihtuneet kolme kertaa saman taloyhtiön tiloissa Arkadiankadulla. Perinteet pysyvät yllä: sisätiloissa on kehystetty kuva oppi-isästä, ja lasisilmä jonka hän jätti muistoksi. Eri vinhaa.

Vaalealeijonanharjainen mies on Tuomo Pynttäri, joka oli aiemmassa elämässään kilpatanssija. Hän ryhtyi tekemään tanssifrakkeja ja intoutui räätälialasta tämän myötä. Saumalla tyypillistä asiakasta ei ole, ellei lasketa sitä, että “he kaikki tarvitsevat puvun”. Muutoin toiveet vaihtelevat laidasta laitaan: “löytyy tosi keikareita, mutta osa haluaa vain harmaan duunijyrän”. Tuomon mukaan asiakkaan tulisi valita Sauma, sillä liikkeellä on laaja skaala tarjontaa. Molemmilla räätäleistä on myös pitkä työkokemus erinomaisen opettajan johdolla.

Tummempi karju tottelee Olli Holstikon nimeä. Hän oli nuorempana lähdössä innokkaasti huonekalusuunnittelijaksi, mutta ei asepalveluksen jälkeen “saanut haettua Taideteolliseen korkeakouluun”. Vaatteet kiinnostivat, joten hän päätti kokeilla miltä niiden valmistamisen opiskelu tuntuisi. Sattuma korjasi miehen alalle pysyvästi. Ollin mukaan asiakkaan tulisi valita Sauma, sillä se on räätäliliikkeiden joukossa nuorekas. He eivät ole jämähtäneet menneisyyteen, vaan seuraavat pukeutumisen muutoksia. “Sauma on helposti löydettävissä katutasolta, ja olemme pyrkineet tekemään tilausvaatteiden hankkimisen niin helpoksi kuin vain voi”.

Sauman hinnastoa:

 • käsin tehdyn kauluspaidan lähtöhinta 180 euroa
 • mittatilauspukujen lähtöhinta 800 euroa
 • käsin tehdyn puvun lähtöhinta 2500 euroa
 • mittatilausirtotakkien lähtöhinta 550 euroa
 • käsin tehdyt irtotakit alkaen 1600 euroa
 • mittatilauksena tehdyt irtoliivit alkaen 250 euroa
 • käsin tehdyt irtoliivit alkaen 600 euroa
 • mittatilaushousut alkaen 200 euroa
 • käsin tehdyt housut alkaen 800 euroa

Liikkessä hoituvat edellisten lisäksi pukeutumisneuvonta, vaatteiden prässäys ja huolto, muutos- ja korjaustyöt, frakit, saketit, kilpatanssipuvut ja -frakit, sekä naisten vaatteet.

Vaatturiliike Sauma
Arkadiankatu 15
00100 Helsinki
09-495 524

www.vaatturiliikesauma.fi4 comments »

 1. Soto says:

  Kiitos mielenkiintoisesta jutusta. Minun kaveri opiskeli ja lähti rapakon taakse sitten vaatturi-hommiin. Siellä floridan auringonalla ja hyvä liksa. Katteeksi käypi..

 2. Anonymous says:

  Hienoa, odotan juttua etenkin Alizadin Pukustudiosta ja R.W. Mikaelista.

 3. Ville says:

  Kiitos kaunis, setelimies.

  Jos blogi innostaa, toivon että kertoisit siitä työtovereillesi/kaikille muille ukoille, joiden uskoisit siitä kiinnostuvan. Vastaavaa infoa kun ei Suomesta juuri löydy, lukija saa etulyöntiaseman muihin koiraisiin verrattuna – niin edustuksellisesti kuin naisrintamallakin.

  Tulossa on vielä kaikkien muiden pk-seudun räätäleiden esittelyt yms. kultaa.

 4. Finanssimies says:

  Kirjoitus oli jälleen kerran kultaa. Tästä ei blogijournalismi paljon parane? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari