Tekstuurit

0

April 13, 2014 by Ville Raivio

Harva suomalainen mies saa oppia tyylissä isältään, ja yhä harvempi puhuu perinteisten vaatteiden kieltä. Tämän vuoksi vaatekaupoissa näemme värikkäitä napinreikiä, koristeltuja kaulusvuoreja, kirkkaita värinappeja, kontrastiompeleita ja monikauluksisia 7camicie-mutantteja. Halutessaan jotakin yksilöllistä ja erottuvaa, on helppo tarttua räikeään tai pistävään jos ei vielä tiedä vaihtoehdoista. Vastaus ongelmaan on pintarakenteissa, joita hienostelevammin kutsun tekstuureiksi, siis vaatekankaiden kudonnoissa, epäsäännöllisissä pinnoissa, vaihtelevassa kuvioinnissa, näin edelleen.

Esimerkiksi tavanomainen tummansininen solmio voidaan luoda kudotusta, painetusta, virkatusta tai neulotusta silkistä, jonka pinta puolestaan voi olla hyvin sileä taikka rosoinen. Oman lisänsä tuo erikoismateriaali, kuten raaka- tai Shantung-silkki, joka muistuttaa silkin monista muodoista. Näitä suomalaisista vaatekaupoista turhan harvoin löytyy. Kun nämä muuttujat ynnää oikein, huomaa tekstuurien yhdistelmiä kyllä kertyvän – eikä tässä pakassa ole vielä mukana värisävyjä taikka kuvioita.

Kauluspaitojen maailmassa tekstuuria tarjoavat esimerkiksi kalanruoto-, toimikas-, Dobby- tai Royal Oxford -kudos, jotka näyttävät erilaisilta sekä paperilla että harteilla. Puuvillan joukkoon voi sekoittaa pellavaa tai ramieta, jotka tuovat enemmän rypistymistä kesän joutilaisiin hetkiin. Taskuliinoissa tavallisen sileän puuvillan sijaan voi kokeilla silkin ja villan yhdistelmää, jonka mattapinta tasoittaa kiiltäviä pukukankaita. Tweed-villainen liina puolestaan tuo sopivasti karheutta vakosamettitakin paksuun kankaaseen. Tekstuureihin tutustuminen nousee uudelle tasolle räätälin tai mittapaitapuodin pakeilla, kun eteensä saa pakan kangasnäytteitä.

Satojen ja tuhansien kankaiden katselu, koskettelu ja vertailu opettaa, ettei tumma puku ole tumma puku taikka valkoinen paita aina se sama vanha valkoinen paita. Jos työasu vaatii tummaa pukua kaikkine asusteineen, vuosien kuluessa ehtii myös kyllästyä samoihin vanhoihin kaavoihin. Tällöin uskon tekstuurien olevan haasteen sijaan ratkaisu, sillä aikuinen mies kiiltävissä tai ylen määrin koristelluissa nippelivaatteissa on enemmän koominen kuin vakuuttava. Missä kontrasti on silmiinpistävää ja helppoa, tekstuuri on rajoitettua ja vaikeutettua viestintää vaatteiden yksityiskohdilla. Siis todellinen taitolaji.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari