Takkien taskumallit

2

May 22, 2009 by Ville Raivio

Pikkutakkien taskut ovat poikkeuksetta neljää mallia. Niiden juhlavuus vaihtelee, joten mallien tunteminen on hyödyllistä. Toki hyvin harva vastaantuleva tuntee eri taskumallien nimet ja merkitykset, mutta ne ovat yksityiskohtia, joiden avulla yleisilmeeseensä voi vaikuttaa.

Yllä vasemmalla oleva malli tunnetaan räätälien ammattikielessä kahden kantin taskuna. Tämä malli on pelkistetyin ja siistein valinta, sillä tasku ei juuri erotu pikkutakista. Näin takin leikkaus, materiaali ja kehonrakenne pääsevät paremmin esille. Tämä malli on poikkeuksetta käytössä smokeissa, frakeissa ja saketeissa.

Alla vasemmalla on ammattikielellä päällitasku, rento taskumalli, jota näkee eniten rennoissa vapaa-ajan pikkutakeissa. Kenties osuvampi suomenkielinen nimitys on paikkatasku, joka kuvaa mallin ulkonäköä tarkemmin. Se näyttää paikalta, joka on lisätty kankaan päälle. Tämä malli on kookas ja erottuva, joten se on myös epävirallisin, eikä ole omiaan tummassa puvussa.

Yllä oikealla on kahden kantin tasku, jossa on kansi. Tämä on todennäköisesti yleisin taskumalli, jota näkee Suomessa. Taskuun lisätty kansi auttaa pitkiä miehiä katkaisemaan vertikaalisia linjojaan, joten tämä malli sopii parhaiten yli 185-senttiselle veijareille. Lyhyiden miesten on suositeltavaa välttää rakennetta. Usein näkee miehiä, jotka ovat änkeneet kannen taskun sisälle. Kansi myös estää pieniä tavaroita pakenemasta taskun pohjalta.

Alla oikealla on epäformaalein taskumalli, joka kulkee nimellä bellows pocket. Vapaasti suomennettu nimi on paljetasku, sillä rakenne muistuttaa avautuvia palkeita. Tämä tasku on ollut eniten käytössä työ- sekä armeijavaatteista, ja siinä on hyvin näkyvä pussi, jota peittää napillinen kansi. Tämän lisäksi kaksi halkiota kulkee keskelle taskua ja tarjoaa laajenemisvaraa tavaroiden kuljettamisen aikana. Paljetaskua tulee välttää tummissa puvuissa, sillä se kuuluu vain kaikkein rennoimpiin pikkutakkeihin, eikä raskaan rakenteensa vuoksi ole kovin esteettinen ilmestys. Tweed-takissa se on omimmillaan.
2 comments »

  1. Mikko says:

    Kahden kantin taskun kantta ei yleensä tarvitse “änkeä” taskun sisälle, vaan kansi solahtaa sinne aivan suunnitellusti ja nätisti. Kyse ei ole vaatteen osien piilottamisesta, vaan tietoisesta tyylivalinnasta. Hieman kärjistäen totean, että kun muut ovat tunkeneet kannet taskuihinsa, minulla on kannet ulkona ja vice versa. Kannen asennolla saa myös muutettua takin (tai puvun) ilmettä, joskaan näitä finessejä kaikki eivät ymmärrä katsoa.

  2. Jussi says:

    Paljetaskun halkioiden tarkoitus ei ole niinkään tukea taskua kuin tarjota laajentumisvaraa tavaroita varten. Rakenteen voi tehdä niin sisä- kuin ulkopuolisillakin palkeilla. Paikkataskutyyppisen paljetaskun lisäksi vaihtoehtoina on parikin erityyppistä sisäpuolista paljetaskua.

    (Suomennos oli aivan kelvollinen.)

    “Päällitaskun” oikea nimi on paikkatasku, ei pussitasku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari