Stirrup-kalvosinnapit

0

April 12, 2015 by Ville Raivio

Stirrup-tyyppinen kalvosinnappi on saanut nimensä hevosen jalustimesta, joka muistuttaa nappia kovin. Muita nimikkeitä on myös ollut käytössä, niiden joukossa wrap, wraparound ja wrapping cuff links. Valtaosa kalvosimen koristeista valmistetaan yhä pienen ketjun tai tangon liitoksella, mutta stirrup-tyyppi on toista maata. Ne ovat yleensä kolmion muotoisia ja yksi sivu toimii aukeavan haan lailla. Myös suurin osa kalvosinnapeista pujotetaan napinreikien lävitse, mutta jalustin liitetään kalvosimen ulkolaidalle, vain haka kulkee napinreiän läpi. Näin kaikkein pelkistetyinkin jalustin on erikoinen, näyttävä näky.

Stirrup_kalvosinnapit_Keikarissa3

Jalustinnapit olivat suosionsa huipulla Art Decon aikakaudella, palasivat myös vuosien 1940-1950 ajalle ja kukkivat vielä 60- ja 70-luvun yltiövärikkään muodin muassa, mutta tämän jälkeen ne ovat miltei kadonneet. Menetys on suuri, sillä tämä asuste on erittäin käytännällinen. Siinä ei ole ketjua tai tankoa, joten jalustin painaa ranskalaisen kalvosimen puoliskot tiukasti yhteen. Näin myös kookas ja väljä kalvosin istuu paremmin rannetta vasten, näyttää siistimmältä, eikä erikoisen kalvosinnapin omaleimaista ilmettä voi kieltää. Hyvin harva valmistaja enää kauppaa stirrup-kalvosinta, mutta sen kerran nähtyään asusteen kyllä muistaa.

Stirrup_kalvosinnapit_Keikarissa2

Stirrup_kalvosinnapit_Keikarissa

Jalustimen mallia näyttää muuan Nicolas de Gunzburg.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari