Sandqvist-repun anatomia

0

September 17, 2018 by Ville Raivio

Sandqvist-yhtiön perustivat Johan Sandqvist ja Sebastian Westin vuonna 2004. Firma suunnittelee laukkuja sekä asusteita urbaaniin tarpeeseen, ja sen muotokieli on pelkistetty. Sandqvist käyttää kasviparkittua, aniliinivärjättyä nahkaa täysnahkaisissa ja hintavammissa malleissaan. Muissa malleissa yhtiö suosii kromiparkittua pintanahkaa, joka on parkittu toiseen kertaan kasviaineilla. Osassa malleista nahka on pinnoitettua, ja joissakin malleissa käytetty mokka on vuohennahkaa. Suurin osa laukkujen materiaalista on luomutuotettua, intialaista kanvaasipuuvillaa, jossa on palttinakudos. Kankaat ovat pesemättömiä, joten Sandqvistin laukkujen värit haalistuvat ajan saatossa.

Vahvin Sadqvistin kanvaasi on 510-grammaista, kolmikierteistä, merseroitua, kahdesti värjättyä lankaa, ja käytössä kalliimmissa malleissa. Suurin osa on 340-grammaista luomupuuvillaa, jonka langasta kolmasosa on kierrätettyä polyesteria. Nämä ohuemmat kankaat myös pinnoitetaan asetaatilla vahvistukseksi. Satunnaisesti Sandvist käyttää myös vahattua puuvillaa tai Cordura-kangasta laukuissaan. Yhtiöllä on korjauspalvelu Tukholman-myymälässään, ja siellä myydään myös kierrätettyjä laukkuja. Laukut valmistetaan Intiassa ja Vietnamissa, jossa tehtaiden työoloja valvoo itsenäinen Fair Wear -järjestö. Kiinnostuin alun perin valmistajasta, sillä sen reppuja näkee pääkaupunkiseudun katukuvassa usein.

Tällä kerralla Keikarin tarkastelussa on Sandqvistin reppumalli Hege, joka saapui Mukama-verkkokaupan näytteenä. Sen nahka on pinnoitettua ja kanvaasi paksuinta, jota valmistaja käyttää. Mallin muotoilu on hyvin pelkistetty, sillä siinä on vain läppä repun suun yllä, eikä mitään erottuvaa tai silmiinpistävää. Vaikka mallissa ei ole pieniä taskuja ulkopuolella, siinä on nokkelasti piilotettu sivutasku oikean sivusauman sisällä. Kuten toivoa sopii, repun pohjan sisällä tuntuu vahvike. Sen ansiosta kangas ei veny muodottomaksi tai rikki, vaikka kuormaa olisi enemmän. Repun suulla on nepparit, joiden avulla sen kokoa voi säätää. Tarvittaessa suu siis laajenee, jos sisään haluaa mahduttaa vaikkapa viltin. Kantohihnat kiinnittyvät renkaisiin, joten ne liikkuvat hyvin vapaasti selän mukana. Hihnoissa ei ole pehmusteita, vain kerros kanvaasia hoitaa homman. Kantokahva on siro ja pyöreä. 

Repun mitat ovat 30 × 42 × 15 cm ja tilavuus 18-litrainen, joten se on kooltaan perusmalli. Sisällä on kookas keskitila ja selkää vasten kannettavan PC:n kokoinen avoin sivutasku, jonka yllä on pienempi avoin tasku. Ulkoseinällä on vetoketjullinen tasku ja sen alla kaksi kämmenen kokoista avotaskua sekä avainlenkki. Repun keskiosan saumat on päällystetty vahvan tuntuisella polyesterilla, joka suojaa niitä. Vuorikangas on ohuen tuntuista ja vaaleanharmaata puuvillaa, jossa on toimikaskudos. Repun ompeleet ovat suoria ja kangaspalat sekä rakenteet on kohdistettu kunnolla. Kokonaisuutena reppu on toimiva työjuhta, jonka kevyt rakenne mahtuu tarvittaessa pieneen tilaan taiteltuna. Vaellukseen tai pitkiin matkoihin se ei passaa tukirakenteiden puutteen vuoksi, mutta arkiseen elämään malli onkin suunniteltu.


0 comments »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari