Rintataskun funktio

13

October 20, 2008 by Ville Raivio

Takki ilman taskuliinaa on alaston ja tylsä. Tämä asuste on helppoa eleganssia, mutta jostain äärimmäisen oudosta syystä miehet maassamme eivät käytä niitä. Jos joku viisas tietää syyn, heittäköön kommenttia. Takin rintataskun ainoa tehtävä on taskuliinan säilyttäminen. Se itsessään ei ole koriste, se on vain kehys tälle asusteelle. Mikäli rintataskulla ei olisi tätä funktiota, se olisi jäänyt pois puvuista ja irtotakeista hyvän aikaa sitten.

Taskuliina on puuvillaa, pellavaa, silkkiä, ramieta, villaa tai mitä tahansa luonnosta saatavaa materiaalia. Se on mieluiten suurempi kuin kämmen, jotta taitteleminen olisi helppoa. Liinoja saa kaikissa kuviteltavissa olevissa muodoissa, väreissä ja mitoissa. Taskuliina on solmion ohella ainoita kohteita, joissa klassinen tyyli sallii valtaisan varioinnin. Oma tyyli ratkaisee – hyvässä ja pahassa.

Mielestäni taskuliinasta on kummallista maksaa 15 euroa enempää. Se on lopulta vain taskussa roikkuva palanen, josta ei paljoa katsojalle näy. Liinassa on siis turha maksaa jonkun italialaisen tai ranskalaisen sedän nimestä – toisin sanoen merkistä. Olen ratkaissut ongelman ostamalla liinat eBaystä, jossa tarjonta on rajaton eri valmistajien edellisten mallistojen liinoisa, jotka eivät ole tehneet kauppaansa. Koska taskuliinalla on puhtaan koristeellinen funktio, se ei kulu käytössä. Siispä käytettyjä liinoja on kätevä hankkia.

Solmio-liina -setti, jossa molemmat ovat identtistä kuosia, on mielestäni tyylivirhe. Se on aivan liian helppo ratkaisu ja kovin tylsä, ikään kuin vaimo olisi ostanut miehelleen kerralla kunnon asusteet, kun tuo ukkopaha ei millään meinaa oppia. Kokonaisuuden tulisi näyttää siltä, kuin asusteita olisi aidosti harkittu, niiden yhteensopivuutta punnittu ja sen jälkeen päädytty sopivaan valintaan. Nämä setit eivät tätä tarjoa.

Alla pieniä esimerkkejä taskuliinojen valtavasta maailmasta, mukana yksi lila kappale, jossa reunat on rullattu ja ommeltu kauniisti käsityönä.


13 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Päiviä, MJ.

  Tähän(kin) ongelmaan saa kattavamman vastauksen usealta lähteeltä Keikarin foorumin puolella.

 2. MJ says:

  Olen menossa kesähäihin ja puvun väriksi valitsin tumman harmaan. Kauluspaidan väriksi ajattelin valita perinteisen valkoisen ja kravatin väriksi vaaleansinisen. Mutta nyt ongelmana onkin tuo pirun taskuliina. Voisiko se siis olla sininen, mutta eri kuviolla kuin kravatti?
  Toisaalta paremman puoliskoni mekon väri on vihreä, mutta vihreätähän ei tuohon minun kokonaisuuteen enää saa varmaan millään sotkettua.

 3. Ville Raivio says:

  Iltaa, Kalle.

  Taskukello olisi reilusti taskuliinaa luonnollisempi lisä liivin taskuun. Muita vaihtoehtoja ovat kynät, aurinkolasit tai vaikkapa tupakka-aski.

 4. Kalle says:

  Jos liivissä on rintatasku, niin voiko sen kanssa käyttää taskuliinaa? Eli kyse rennosta illan vietosta ja pukeutisin pelkästään kauluspaitaan ja liiviin. Mikäli ei voi, niin onko ideoita millä saa lookia persoonallisemmaksi. Pikkutakin/bleiserin käyttö menee hippasen liian viralliseksi.

 5. TS says:

  Parahin JS, mielestäni virheettömyys on tylsyyttä. Siihen ei pidä pyrkiä kuin ehkä Linnan juhlissa frakin osalta. Pienet tarkoituksenmukaiset virheet ovat pukeutumisen suola. Sprezzaturaa!

  Jos jollakin on samanlainen taskuliina ja solmio, on se mielestäni nolompaa kuin taskuliinan puuttuminen kokonaan. Mikään ei huuda kovempaa sitä, että on ostanut halpahallista valmiin paita-solmio-taskuliina(valmiiksi taiteltu) -paketin juuri ennen juhlia. Se ei ole mielestäni laiskan tyylikästä vaan laiskan tympeää, eikä siinä kohdassa kovin kohteliasta ilmaisua ratkaisusta pidä käyttää.

  Se, että kaikkia mahdollisia tyylimokia ei ole määritelty etikettivirheiksi ei muuta miksikään sitä, että mielestäni yhtenevästä kankaasta tehtyjen solmio-taskuliina -kombojen myynti pitäisi kieltää sakon uhalla.

 6. JS says:

  No tuosta mielipiteestä olen kyllä täysin samaa mieltä. Jos asukokonaisuus tuota solmio-taskuliina -yhdistelmää lukuun ottamatta olisi tyylikäs ja virheetön, voisi sitä kenties kohteliaasti arvioida “laiskan tyylikkääksi”. ;)

 7. Ville Raivio says:

  Päiviä, JS.

  Perustan tämän ilkikurisen solmio-taskuliina -settiväitteeni Styleforumin voimakkaalle konsensukselle ja sille faktalle, että tämä toteutus on liian helppo. Tulisi jaksaa välittää edes sen verran, että valikoi asusteensa yksi kerrallaan ;)

 8. JS says:

  Täytyy huomauttaa, että takin rintataskulla ON toinenkin – suorastaan ilmiömäisen nerokas – tehtävä. Nimittäin siihen saa kiinnitettyä klipsillä esim. konferenssibadgen tms. äärimmäisen näppärästi, siististi ja juuri sopivaan paikkaan. ;)

  Parahin Ville Raivio, mihin lähteisiin perustat väitteesi, että solmion ja taskuliinan identtinen kuositus olisi gargantuaalinen VIRHE? Mielestäni tämä ei ole suoranaisesti etikettivirhe, vaikkakin ehkä hieman tyylitöntä ja helppoheikki -ratkaisu. Tyyli ja makuasiat ovat kuitenkin eri asia, kuin etiketti.

  Just my two cents.

 9. JW says:

  Miesten tulisi muistaa yksinkertainen asia: “Puvun rintatasku on vain ja ainoastaan taskuliinaa varten ja sitä tulee käyttää”. Taskuliina tuo ryhdikkyyttä myös silloin, jos jostain kumman syystä jättää solmion pois.

  Ja toinen yhtä selvä asia “Paidassa ei ole rintataskua”.

  Loppuun pieni kevennys: Erään postimyyntifirman sivuilla hakusana “Nenäliina” toi tarjolle polyesterisen taskuliinan. Pahimman luokan virhe se. Tai oikeastaan, vielä pahempi olisi laittaa taskuliinaksi nenäliina…

 10. Pasi Paavola says:

  Siis ei sillä niin väliä ole että mitä tavaraa sinne taskuun laittaa. Ongelma onkin siinä taittelussa enemminkin. Valkone nenäliina kuule taskuliinaks. :D

 11. Anonymous says:

  Taskuliinoja ei suomessa juurikaan näy johtuen esimerkiksi saatavuudesta. Joitakin vuosia sitten vastaus kysymykseen tällä saralla oli lähes jokaisessa vaatekaupassa: “Ai mikä?”.

  Jos ihmiset eivät tiedä taskuliinasta ja mistä niitä saa, he eivät voi sitä koskaan oppia käyttämään.

  Valikoima on edelleen sangen surkea vaikka olenkin onnistunut Helsingistä löytämäänkin pari oikein hyvää Borellin liinaa.

  Eräs huomautus tosin niille jotka ovat aloittelijoita, ei kannata pelästyä liinojen toisinaan aika päälle käyvää kuviointia. taskussasi ne näyttävät yleensä oikein hyviltä.

  Edistyineimmille, miten olisi sukkiin sopiva liina? :)

 12. Ville says:

  Jos olet epävarma, osta sininen taskuliina jossa on palloja. Enpä keksi suurempaa klassikkoa, joka kävisi yhteen yhä monen yhdistelmän kanssa.

  Taskuliinan värin voi naittaa yhteen solmion tai paidan kanssa, kunhan sen sävy/kuviointi eroaa riittävästi. Tämä on täysin makuasia. Älä kuitenkaan KOSKAAN osta samaa settiä olevaa solmio-liina -pakettia. Pahimman luokan virhe se.

  B. down -paidat sopivat kyllä puvun kanssa, mutta en suosittele niiden käyttämistä edustuspukujen kera. Irtotakin kanssa mainiosti. Googlee vaikkapa ivy league -professoreiden kuvia, heillä tuntuu olevan B. down verissä.

  Taskuliina on aina kun on pikkutakkikin – se tasku rinnassa on ainoastaan liinaa varten. Jos solmion jättää kotio, tulee olla edes vähän koristetta päällänsä.

 13. Anonymous says:

  En omista vielä ainuttakaan taskuliinaa, osittain siitä syystä, että en tiedä minkälaiset väri/kuvioyhdistelmät ovat sallittuja. Matchataanko taskuliinan väri kravattiin vai paitaan?

  Miten suuri virhe on pitää button-down-tyylisiä kauluspaitoja (ruudullisia, raidotettuja ym.) puvun kanssa ilman kravattia? Voiko tällöin harkitakaan taskuliinaa, vai kulkeeko se aina käsi kädessä kravatin kanssa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari