Poronnahkajalkineet

1

May 30, 2009 by Ville Raivio

Vuonna 1786 herrojen Hedrick Karck ja Kurt Anderson omistama tanskalainen brigantiini nimeltä Catherina von Flensburg upposi matkallaan Pietarista Genovaan. Noin 70 metriä sekunnissa puhaltanut joulukuinen myrkytuuli piiskasi 53-tonnisen aluksen aaltoihin, mutta miehistö onnistui pelastautumaan rannalle. Lastina olleet hamppu ja vuodat makasivat aalloissa liki 200 vuotta, kunnes vuonna 1973 Plymouth Soundin lahden ulkopuolella sukeltajat löysivät syvyyksistä kellon. He etsivät H.M.S. Harwichin hylkyä, mutta kellon puhdistettuaan havaitsivat löytäneensä jotain vallan muuta.

Pukimo Raivion tuotteita

Eduard Dresslerin tumma puku, koko 52
Herrainpukimon sininen irtotakki, koko 48
Brionin harmaa irtotakki, koko 54

Löydös nosti jännityksen punaa myös herrasmiespukeutujien poskille. New&Lingwoodin tilausjalkineita valmistava tiimi hieroi jännityksestä käsiään, sillä aluksen lastina oli satoja venäläisiä poronnahkavuotia. Vuosien saatossa tästä materiaalista oli muodostunut legendaarinen. Nahkan aromi, vettähylkivyys, poikkeuksellinen kuviointi ja hienostuneisuus olivat käsite, ja olipa parkitsemisprosessin salaisuuskin ollut kadoksissa 1900-luvun alkupuolilta lähtien. Asiakirjojen pengonta paljasti Walesin prinssi Charlesin omistavan aluksen sisällön, mutta hän päätti myydä hämmästyttävän hyvin säilyneet vuodat jotta aluksen nosto voitaisiin rahoittaa. New&Lingwood sekä liuta muita yrityksiä rynnisti tarjoamaan kilpaa poronnahkavuodista.

Ylösnostetut vuodat olivat olleet pinnan alla yli 200 vuotta, joten restaurointi oli paikallaan. Vuodat puhdistettiin puhtaassa vedessä, käsiteltiin ruis- tai ohrajauhoissa sekä luonnonöljyissä. Puhdistettujen vuotien värit vaihtelevat vaaleanruskeasta tummaan kahvin väriin. Tämä tarina voi kiinnostaa Keikarin lukijaa, sillä ääriharvinaisesta poronnahkasta on valmistettu reunoskenkiä joista jokainen on ainutkertainen yksilö. Valmisjalkineet kustantavat noin 1000 punnasta ylöspäin, ja joillakin suutariliikkeillä on tarjolla myös tilausjalkineita. Verkon tyylifoorumeilla näistä jalkineista on vuosia puhuttu kuin legendaarisesta Raamatun liitonarkusta, eikä debatti suinkaan ehdy vielä pitkään aikaan.

 

Poronnahkajalkineet New Lingwoodin sivuilla sekä GJ Cleverleyn puodissa.


1 comment »

  1. Toivo says:

    Luulisi poronnahan ylipäätään olevan materiaali jota on hyvin saatavilla, joku väitti että venäjällä poronhoitajat eivät löydä vuodille ostajia vaan niistä tulee jätettä.

    Miksei nykyään siis ole enemmän poronnahkajalkineita markkinoilla?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pukimo Raivio.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.

Pukimo Raivio.
"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari

Pukimo Raivio.