Pitkät alushousut

4

November 22, 2008 by Ville Raivio

Kirottu talvi on taas yllämme. Uhmaäijien porskuttaessa hampaat kalisten lyhyillä alusvaatteilla, järkevä mies vetää ylleen pitkät kertoimet. Mukavimmat versiot ovat 100% puuvillaa, pehmeät ja riittävän väljät. Riittävän suuri koko mahdollistaa mukavan harponnan, ja jättää ihon sekä housujen väliin ilmaa, jota kehon lämpö vahvistaa. Tämä on eristeistä erinomaisin. Tavanomaista puuvillaa mukavampi materiaali on Pima-puuvillaa, joka pitkäkuituisena tuntuu paljon pehmeämmältä. Toinen vaihtoehto on harjattu puuvillaa (brushed cotton), jonka pintaan on muodostettu lämmin nukka mekaanisella harjaamisella. On myös mahdollista ostaa villakerrasto. Esimerkiksi ohut merinovilla on parhaimmillaan niin pehmeää ettei se pistele arimpiakaan alueita, ja niin lämmintä, että mies voi pukeutua super 150 -kankaisiin housuihin ja talsia kaupunkia ristiin rastiin hymy yllään.

Ongelmia kuitenkin tulee sisätiloissa. Villa eristää lämmön niin tehokkaasti ja lämmittää kosteanakin, että +20 -lämpöisessä toimistossa hiki voi vallata nivuston. Hikoilu on kuitenkin niin yksilöllistä, että vain kokeilemalla voi selvittää puuvillan ja villan soveltuvuudet. Jos suinkin löytää villan ja puuvillan sekoituksesta valmistetut pitkät kalsongit voivat tarjota parhaan mahdollisen yhdistelmän lämpöä ja mukavuutta. Joka tapauksessa mukavin valinta on pukeutua vuodenajan mukaan, eikä Suomen talvi vielä ole lämmennyt niin miellyttäväksi, että ramboilu boksereissa kannattaisi. Pahin seuraus on paleltuma kriittisellä alueella ja useiden viikkojen irvistely.


4 comments »

 1. Unohtanet silkin ominaisuuden lämmittää kylmällä ja viilentää kuumalla. Mutta hintakysymyksen ymmärrän kyllä. Silkki ei ole materiaaleista halvimpia.

 2. Ville says:

  Hei vain, lolita-hyvä.

  Puuvillaisten alushousujen etu on siinä, että ne lämmittävät jonkin verran ulkona, mutta ovat silti riittävän ilmavat sisätiloihin. Karsastan silkkivillaisia versioita, sillä uskon niiden olevan aivan liian kuumat +20-asteisessa sisäilmassa ja kehnosti kulutusta kestävät. Hinta on myös aivan liian kova.

 3. Vaatetusalaa opiskelevane huomauttaisin että puuvillaiset alushousut sopivat ainoastaan leudommille keleille kuten syksyyn koska niiden lämmönpitokyky ei ole hirvittävän korkea.
  Yhden Herran Rouva on täysin oikeassa suosistellessaan silkkivillaa joka on materiaaleista mukavimpia ja lämmöneristävyydeltään suurimpia.

  Mademoiselle Parapluie.

 4. Anonymous says:

  Hei Ville

  Mainiot kalsarit villan ja puuvillan välimaastoon ovat kevyet silkkivillaiset. Niissä yhdistyy villan hengittävyys ja silkin miellyttävyys, juuri sopivalla sisätiloissakin siedettävällä tavalla.
  Niitä valmistaa mm. kotimainen Ruskovilla, muiden muassa. Yksi niiden eduista on tuulettamalla puhdistuminen.

  Yst. terv.
  Yhden Herran Rouva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari