Pantherella

3

January 11, 2009 by Ville Raivio

Vuonna 1937 Louis Goldschmidt perusti Midland Hosiery Mills -yhtiön, joka valmisti sukkahousuja sekä sukkia naisille. Tähän aikaan valtaosa tehtaista suolsi ulos paksuja, epäelegantteja sukkia joista keveys ja miellyttävyys oli kaukana. Goldschmidt pähkäili, että markkinoilla saattaisi olla kysyntää edustaville, mukaville ja erityisen esteettisille sukille. Suurista aloituskustannuksista huolimatta hän suostutteli paikallisen P.A.Bentleyn konetehtaan rakentamaan erityissuunnitellun sukkamasiinan. Hiljalleen homma lähti luistamaan, ja kun ensimmäiset sukat ehättivät kauppoihin, valtaisa menestys nosti päätään.

Vuonna 1945 rekisteröitiin yhtiönimi Pantherella, ja tämä oli samalla lähtölaukaus pienimuotoisen toiminnan loppumiselle. Koska miehet olivat niin erinomaisen mieltyneet yhtiön sukkiin, pomomies Goldschmidt päätti lopettaa naisten linjaston tuottamisen vuonna 1952. Naiset saivat valitettavasti odottaa vuoteen 2005 asti mallistonsa palaamista. Alusta lähtien Goldschmidt uskoi saumattomien sukkien olevan ehdotonta parhaimmistoa, ja tämä filosofia kulminoitui kun yhtiö otti käyttöön käsinkiinnitetyn varvassauman, joka on Pantherellan tunnetuin tavaramerkki.

Kun muut kilpailijat ovat ajan myötä siirtyneet halvempiin ratkaisuihin, Pantherella on pitänyt kiinni perinteistä ja korkeasta laadusta – oli seurauksena hieman pienempi voitto tahi ei. Kolme tukipilaria ovat yhä Laatu, Valikoima ja Hinta-laatusuhde. Uudet mallistot suunnitellaan aina 18 kuukautta ennen kauden vaihtumista ja jopa 70 eri mallia esitellään vuodenaikojen vaihtuessa. Innovatiivinen perustaja uskoi myös vientiin, joten jo 40-luvun lopulla Pantherellaa laivattiin USA:n kuluttajille. Vuonna 1952, jolloin naisten linjasto lopetettiin, vientimäärä saavutti huimat 75% tuotannosta. Tuotanto on kautta vuosikymmenten pidetty tukevasti Englannin maaperällä Leicesterissä, ja nykyinen moderni tehdas sijaitsee samalla tontilla kuin ensimmäinen tiilinen paja.

Tänä päivänä Pantherella tarjoaa suuren valikoiman sukkia loputtomissa väri-, materiaali- ja kuvioyhdistelmissä. Kuten kaikki sukat, myös Pantherellat kuluvat ajan myötä puhki. Tämä kuitenkin tapahtuu myöhemmin kuin kehnolaatuisten valmistajien kohdalla, ja yhä kolmen vuoden jälkeen odottelen nukan ilmestymistä omiin pareihini. Näin ei ole käynyt.

http://www.pantherella.co.uk/

 


3 comments »

 1. Ville Raivio says:

  Iltaa, AD.

  Löytänet satatuhantisen sukkamielipidettäsi vastustavan lauman kautta maailman, mutta tulkintoja toki löytyy niin monta kuin löytyy pukeutujaakin.

 2. Aikuinen Dandy says:

  Hei,

  kiitos hienosta sivustosta. Haluaisin kantaa korteni kekoon sukkakeskustelun osalta ja huomauttaa, etta tyopukeutumisen (i.e. puku) yhteydessa ainoa hyvaksyttava sukkavalinta on:

  – pitka (polvipituiset)
  – mustat
  – 100% villa tai puuvilla

  Sukkia ei tule savyttaa kenkien, housujen tai minkaan muunkaan asusteen varitykseen. Mielestani tama varillisten ja kuviollisten sukkakuosien ihailu on suoraa jatketta 80-luvun ja 90-luvun alun viininpunaisten yms. pukujen ja pikkutakkien terroriin.

  Vapaa-ajalla toki voi herrasmieskin olla luovempi sukkien osalta. Oma suosikkini ovat puolipituiset “chunky” puuvillasukat, joita esim. T.M. Lewin myy.

 3. Anonymous says:

  Yleensä sukkien suurin vika on se että ne ovat auttamatta liian lyhyitä. Tähän mennessä ainoa kohdalle osunut sukkaliike jolla on valikoimissaan jotain muutakin miehille kuin mustaa ja ruskeaa on Calzedonia. Sukat ovat polvimittaisia ja pysyvät ylhäällä ilman sen erikoisempia kepulikonsteja. Laadusta en osaa sanoa vielä koska käyttöä on ollut vasta n. vuosi ja rotaatiossa on kesä- ja talvisetti, 20 paria kumpaisessakin mutta palannen asiaan kun niillä on enemmän ikää.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari