Nuoren miehen klassinen tyyli

40

March 21, 2011 by Ville Raivio

Uusi lukija Niklas toivoi minulta artikkelia, joka kertoisi kuinka nuori mies voi pukeutua klassisesti ja samalla näyttää ikäiseltään. Nyökkään nyt hänen ja kaikkien muiden nuorempien jamppojen suuntaan, joskin alla oleva on suunnattu yläaste-, lukio-, korkeakoulu- ja vapaa-ajan ympäristöihin. Työelämä siis erikseen. Lukijan on tietysti hyvä muistaa kirjoittajan olevan jo 25-vuotias setämies, joka ei tiedä mikä on hip tai hop 2000-luvun kouluissa.

Pukuja on hyvä välttää, mutta kauluspaitoja suosia aina kun mahdollista. Mikä tahansa paita, josta kaulus löytyy, on aina siistimpi kuin muut paitamallit. Kankaasta, väristä ja yksityiskohdista riippuen kauluspaitoja löytää joko äärimuodollisina tai hyvin rentoina. Ääripäiden esimerkit ovat valkoinen kauluspaita ranskalaisilla kalvosimilla sekä flanellipaita täysin pehmeällä kauluksella ja kalvosimilla. Myös leikkauksella on väliä. Kireä kauluspaita on nuorekkaampi kuin löysempi paita. Jos kehonrakenne on hankala, mittapaita on kätevin ratkaisu. Halvimmat mittapaidat Suomessa kustantavat noin 80 euroa ja ne voi suunnitella täysin oman maun mukaan. Harvempi alle kaksikymmenvuotias näyttää ikäiseltään tai ympäristöönsä sopivalta puvussa, ellei ole sukujuhlassa tai jo pääsyt pukua vaativaan työhön. Ennen kuin nuoria nähdään yleisesti niihin sonnustautuneena – kuten Italiassa – puvusta ei tule osa suomalaisen nuoren jokapäiväistä olemusta.

Mikäli nuoria miehiä on kuitenkin useampi ja he kaikki ovat puvuissa, katsoja olettaa heillä olevan jonkinmoinen sopiva syy kokoonpanoilleen. Juhlat tai valmistujaiset. Jos haluaa ehdottomasti pitää yllä korkeaa tasoa, on suositeltavaa turvautua mieluummin irtotakki-irtohousut -yhdistelmään. Se on riittävän rento nuorelle, mutta taatusti myös riittävän edustava miltei mihin tahansa ympäristöön. Myös pelkistettyjä silkkisolmioita tulee välttää, sillä niillä on juhlava asu. Nämä asusteet voi korvata solmukkeilla tai kudotuilla neulesolmioilla. Ylipäätään asusteet nousevat erittäin suureen osaan, jos haluaa näyttää joten kuten ikäiseltään.

Seuraavat kokoonpanot toimivat kuin paraskin häkä:

 • farkut ja irtotakki
 • farkut ja samettitakki
 • farkut ja klubitakki
 • farkut ja laivastobleiseri
 • farkut ja v-aukkoinen neule

Tarkka lukija huomaa, mihin olen pyrkimässä: farkut laskevat minkä tahansa kokoonpanon riittävän rennoksi jopa teinille. Tällöin tulee kuitenkin huolehtia siitä, että jalkineet, asusteet ja kauluspaita ovat sopivan klassiset, jotta yhdistelmässä on sitä jotakin. Jos ei pidä farkuista, toinen rennompi vaihtoehto ovat khakit tai chinot. Myös molski- tai vakosamettihousut passaavat. Suorat housut taas ovat turhan viralliset kouluympäristöön. Mikäli kaulusten sijaan yllä onkin pikeepaita, kokoonpano laskee välittömästi rennompaan ja samoin käy jos jalkineet ovat katumallia. Nauhakenkien sijaan louferit eli avokengät ovat taas rennompi valinta, samoin kuin saappaat.

Seuraavat ovat hyödyllisiä jokaisen nuoren miehen vaatekaapissa:

 • samettitakki, irtotakki, klubitakki, laivastobleiseri
 • useampi taskuliina eri väreissä ja kuvioissa
 • ruskeat brogue-jalkineet
 • mustat oxford-malliset jalkineet
 • ruskeat avokengät
 • puhtaanvalkoinen ja -sininen kauluspaita, sekä useampi kuvioitu paita
 • yksi hillitty solmio sukujuhliin ja kissanristiäisiin, musta solmio hautajaisiin ja harmaa solmio juhlatilaisuuksiin
 • yhdet vaaleansiniset ja yhdet tummansiniset farkut, mieluiten mahdollisimman hillittyä kangasta ja leikkausta
 • reilusti neuleita monissa väreissä
 • tumma puku, joka todella istuu

Mustat oxfordit, valkoinen kauluspaita, solmio ja taskuliina ovat vaatekaapin perusteita, sillä jokaisen miehen tulee omistaa tumma puku. Vastaan tulee ajan myötä juhlatilaisuuksia, joissa tarkempi asu on paikallaan. Jos mielii siistiä ilmettä, farkkunsa kannattaa valita suoralla lahkeella ja mahdollisimman koristelemattomina. Liian tiukka istuvuus on härski, liian löysä taas ghettoon sopiva. Esikulutettu kangas on kaukana siististä. Taskuliinojen runsaus on hyödyksi, sillä liinan pukeminen nostaa takin aina siistimmälle tasolle kuin kenellä tahansa miehellä, jonka rintatasku on syyttä tyhjä.

Broguet ovat oleelliset, sillä ne ovat jo sinällään edustavat, mutta niiden hienous riippuu täysin muista vaatteista. Farkkujen kanssa ne ovat niin sanottua smart casual -linjaa, puvun kanssa juhlavat. Ne voidaan myös yhdistää todella monipuolisesti miltei kaikkien housujen kanssa. Neuleet ja kauluspaidat mahdollistavat rennon tyylikkyyden, jota voidaan pukea hienommaksi tai rennommaksi tarpeen mukaan. Jos täysin tyhjästä aloittaa, mielestäni tummansiniset chino-housut, hiukan kuvioitu sininen kauluspaita, ruskeat broguet ja tyköistuva neule ovat kätevin aloitus. Näille kaikille saa vuosien varrella reilusti käyttöä. Maku tulee myös muuttumaan, joten hyvin hintavista hankinnoista voi kertyä kalliit oppirahat. Siispä halvemmilla ratkaisuilla on hyvä aloittaa, niiden avulla selviää minkälaisia ominaisuuksia vaatteiltaan jatkossa haluaa.

Yllä luetellut vinkit auttavat, mutta lopulta oma maku ratkaisee. Aina.


40 comments »

 1. MrDapper says:

  31.12.2008 toteamus, että chinot ovat kyllästyttävä ja konservatiivinen valinta nuorella miehellä, on sekä perusteeton että vanhentunut. Chinot ovat kuuluneet nuorten poikien ja miesten (ala-astelaisista alkaen) muotiin jo viitisen vuotta. Esim. Amk:ssa, jota käyn, parikymppiset miehet suosivat chinoja. Viine vuonna denim ym kauluspaitojen kanssa, tänä syksynä kauluspaidan ja neuleen kanssa, minkä tyylin itsekin olen omaksunut. Kenkinä he käyttävät teräväkärkisiä ruskeita nahkaisia pukukenkiä, jollaiset aion itsekin hankkia. Tällä hetkellä omistan vain purjehduskenkämalliset ruskeat nahkakengät. Ikää 22.

 2. Hereto says:

  Pakkasella on villapipo päässä. Jos ei ole pakkasta, niin korvalaput riittävät.

  Kesällä lippalakki on must. Se suojaa auringolta. Mutta ei mikään Koff-lippis, vaan täysin musta kuvioimaton US-armeijan BDU-kenttälakki.

  Farkut ja pikkutakki ei tosiaan sovi kuin jollekin sikafarmarille. Eikä varsinkaan eduskuntaan.

  ”Pitkäkärkisiä” kenkiä en myöskään ymmärrä. Eri asia, jos ei vaan satu löytymään sopivan kokoisia kenkiä. Kengät pitää valita jalan mukaan, koska päinvastoin ei onnistu.

  Reisitaskuhousut taas on jotain, mitä en voi ymmärtää. Ei ennenvanhaan edes ollut sellasia. Ja tuskin se nyt muutenkaan kovin herkkua on kävellä, jos housunlahkeet on täynnä kaikenmaailman painavaa ylimääräistä tavaraa.

  Brogue-kenkiä en myöskään ymmärrä. Ihan turhaa bling blingiä. Ei mitään koristeita, vaan ihan ”plain toe” sen olla pitää. Harmi vaan, kun nykyään melkein kaikki kengät on joko jotain kärkisaumaisia tai tehty useammista pienistä nahan paloista. No, on kai niitä laatukenkiäkin, mutta ei tässä toimeentulotuella ois paljoa varaa sellasia ostella. Muutenkin kun on jalainvalidi, niin on tosi vaikea löytää semmosia jalkineita, joilla pystyisi kävelemään ja jotka vielä näyttäisivätkin suht siisteiltä.

  Kahvi maistuu hyvälle. Nam nam!

 3. Brooke's brother says:

  Churchin Ketsbyt ovat nauhattomat ja ilman vetoketjua.

  Korkeita ja edullisia Bundeswehrin natsihenkisiä kunniavartiosaappaita myy Varusteleka.

 4. Ville Raivio says:

  Päiviä, Renne.

  Tietääkseni miehille ei juuri valmisteta saappaita ilman nauhoja tai vetoketjua. Vaihtoehtosi rajoittuvat ratsastus- tai jodhpur-saappaisiin. Paremmat vastaukset saat, mikäli jaksat kysäistä tästä Keikarin foorumin puolella.

 5. Renne says:

  Moi. Olen yrittänyt löytää miesten saappaita, mutta huonolla menestyksellä. Eli tarkoitus olisi löytää jostakin saappaat, mielellään nauhattomat ja ilman vetoketjua. Naisille niitä näyttää olevat joka kenkäliikkeessä, mutta miehille en löydä mistään. Olisiko kenties joitakin hyviä nettisivuja..suomesta, ulkomailta?

  Kiitos!

 6. Ville Raivio says:

  Iltaa, Aarni.

  Kätevämmin saat vastauksen kysymykseesi Keikarin foorumin puolella, jossa vastaajia on useampia ja pystyt linkkaamaan kuvat vaatteistasi.

 7. Aarni says:

  Hei hakisin tässä vähän solmion valinta ohjastusta yhdistelmään sininen kauluspaita ja musta irtoliivi omani jossa on kahta sinisen sävyä ja kullan keltaista on valkoisen paidan kanssa hyvä, mutta siniseen se maastoutuu liiankin hyvin. Eli minkälaista väriä ja/tai kuosia suosittelisit?
  Etekäteen jo kiittäen: Aarni

 8. arkivaatteet says:

  Helsingissä nuoret pukeutuvat aika vaihtelevasti. On värikästä hippityyliä, goottia, punkkari/anarkistia, huppari-tennariporukkaa, flanellipaitaisia skeittareita, perus-lökäpöksyä ja paljon on myös siistimpää tyyliä, kauluspaitoja, pitkäkärkisiä kenkiä, loimisamettista irtotakkia jne.
  Omista asusteista eniten kehuja ovat keränneet batiikkivärjätyt (alunperin valkoiset) farkut, joita käytän hyvinhoidettujen kenkien ja kauluspaitojen kanssa, toisinaan on kaulassa myös käsinmaalattu solmio (näitä hand made silkkisolmioita löytää kirppareilta kun riittävästi etsii). Eli ihan täydestä menee farkut+solmio ja aina sulautuu ja tulee toimeen yleensä kaikenlaisen porukan kanssa.

 9. Ville Raivio says:

  Iltaa, A.E.

  Tämä artikkelihan on vain pienoinen tönäisy klassisempaan suuntaan, ei suinkaan mikään ohjelmajulistus. Jokainen lukija ottaa Keikarin sisällöstä sen, minkä kokee arvokkaaksi.

 10. A. Enqvist says:

  Tulin ihan ajatelleeksi tälläistä:

  Kavereiden pukeutumisen huomioiminen omassa pukeutumisessa on nuorella miehellä tärkeää. En tarkoita että pitäisi pukeutua kuten muut, mutta ajatellaanpa tälläinen tilanne:

  Kaverit ovat pukeutuneet farkkuihin, huppareihin tai vapaa-ajan kauluspaitoihin ja tennareihin ja sitten saapuu paikalle päällä laivastobleiseri, farkut, kauluspaita ja jalassa huolella kiillotetut broguet. Niin.. voisin vannoa, että tuossa tilanteessa osapuolten välille muodostuu tietty jännite ja vaivautuneisuus, mikä ei liene toivottua. Mikäli kaverit ovat tottuneet pukeutumistyyliin tai pukeutuvat itse samalla tavalla ongelmaa ei synny, mutta sanoisin että uusiin ihmisiin tutustuminen on helpompaa, kun pukeutuminen ei liiaksi erotu muista.

  Otetaan vertauskuvaksi vaikka työhaastattelu: kuka saapuu mainostoimiston haastatteluun kolmiosainen liituraitapuku päällä? Kaikki varmaan ymmärsivät pointtini.

  Itse olen kerran kouluun (Yläastetta jäljellä vielä pari kuukautta) lähtiessäni laittanut neuleen sijasta klubitakin, mikä osoittautui virheeksi. Yläasteelle ja lukioonkin (ainakin ekalle) paras yhdistelmä lienee ihan kauluspaita, neule, farkut ja kengät sitten oman maun mukaan. Yhdistelmä on nuorekas ja rento, mutta silti riittävän edustava. Herrasmiehen hyvehän on pukeutua aina oikein tilanteen vaatimalla tavalla (Tämähän taisi olla Villen maksiimien ykkösenäkin?), joten kanssaihmisten pukeutumisen seuraaminen ja huomioiminen on suotavaa kenelle tahansa, ihan oman ja muiden mukavuuden vuoksi.

  Toivoisin, että ottaisit tämän huomioon artikkelissasi jossa hehkutat pikkutakkien ja klassisten jalkineiden perään, jotka toki ovat tärkeä osa nuorenkin vaatekaappia, mutta eivät välttämättä aina sopivia. Ja eiköhän klassisen malliset tennarit tai esim. desert bootsit voida hyvin lukea riittävän klassisiksi nuorelle (tarkemmin alle 18-vuotiaalle)?

 11. Ville Raivio says:

  …ja juuri tuosta syystä en vastaamaan vaivautunut. Kudos to you, Cdos.

 12. Cdos says:

  Blogin etusivu, oikea reuna – kohdat “Taskuliinat” ja “Kengät” – näiden löytäminen kesti noin viitisen sekuntia alle 1.0 visuksellani.

 13. Jussi says:

  Ihan loistavaa settiä, mutta muutama asia häiritsee blogistasi nauttimista.

  Kuvat. Eikö täällä ole yhtään kuvaa! Tyhmänä tekee mieli esim. kysyä mikä on taskuliina? Ai sekö joka tulee pikkutakki rintataskuun pilkistämään? Eihän niitä todellakaan näe katukuvassa, hyvä jos edes häissä/hautajaisissa. En itse edes tilannut ensimmäiseen mittatilauspukuuni (työtehtävät vaatii pukeutumista) rintataskua kun portin sen olevan last season.. :P entä sitten broguet, loaferit tai oxfordit.. Ei sano mitään eikä viittis googlatakkaan, etenkin kun ne naisten muotiblogit pursuaa kuvia, nii oli vähä pettymys :(

  Linkit. Jos ei itse ota kuvia siitä mistä puhuu, niin linkitä edes, sitä saa tehdä ilman tekijänoikeusloukkauksia! Muutenkin linkit ja esim. kategorioiden ja tagisanojen tehokas käyttö rikastaisi blogin lukijoiden kokemusta reippaasti :)

  Voi olla että olen liian noob tässä aiheessa eli klassisessapukeutumisessa, mutta aihe kiinnostaa paljon ja noilla parannuksilla lukisin blogiasi taatusti jatkossakin!

 14. Vee says:

  Miksi muuten miesten pukeutuminen länsimaissa muuttui Ranskan vallankumouksen jälkeen harmaan tylsäksi?

  Vain metroseksuaalit, transut ja homot uskaltavat ottaa irtioton tylsistä perinteistä.

 15. Ijon says:

  Millä tavalla molskihousut antavat maalaisvaikutelman mutta farkut eivät? Mielestäni farkut ovat jotakuinkin se absoluuttinen maalaisuuden lähtöpiste johon vertailu tehdään.

  Maailmassa on vaikka kuinka paljon erilaisia materiaalivaihtoehtoja denimin sijaan. Suurin osa niistä on huomattavasti paremman näköisiä, miellyttävämpiä päällä ja ennen kaikkea räätälöitynä istuvuus on taattu.

  Tässäkö on tämän päivän suuntaus?
  http://blogit.iltalehti.fi/teemu-kuoppamaa/files/2011/01/paivan_asu_140111.png

 16. Ville Raivio says:

  Päiviä, päiviä.

  Tottahan tämä, vanhan tekstin korjauksessa jäi muutama kohta huomioimatta. Nyt korjattu.

 17. A. Enqvist says:

  Päivää,

  Mielestäni nuoren miehen tulisi omistaa ainakin musta, harmaa ja kuviollinen hillityn värinen solmio siinä missä aikuisenkin. Miksikö? Koska mustaa solmiota jokainen tarvitsee aivan välttämättä, harmaa solmio taas kuuluu hienoimpiin juhliin kuten häihin ja astetta rennompi solmio tarvitaan sitten esim. koulun kevätgaalaan ja sukujuhliin. Jo kolmella hyvällä maulla valitulla solmiolla nuori mies pärjää mainiosti, yhdellä ei niin millään.

  -Aleksi

 18. Ville Raivio says:

  Iltaa, iltaa.

  Mustat oxfordit ovat juhlavat pukukengät, ja mustien farkkujen kera liian formaali valinta. Tuo minimikokoonpano on jo melko vanha artikkeli, ilmeisesti päivityksen tarpeessa.

 19. Janne says:

  Hei! Ihmettelin minimikokoonpanoa yhdistettynä Mikaelille toissa huhtikuussa antamaasi vastaukseen mustien kenkien sopimattomuudesta mustien housujen kanssa. Minimikokoonpanossa näet mainitaan mustat farkut, mutta toisaalta ainoat mainitut mustat kengät ovat oxfordit – eivätkö ne mielestäsi ole liian formaalit mustienkaan farkkujen kanssa käytettäviksi?

 20. Sami says:

  Siitä, että kuuluvatko farkut klassiseen tyyliin, voisi taittaa peistä ikuisesti. Laivatobleiseri ja farkut lienee perinteinen yhdistelmä Välimeren maissa. Melko konservatiivinen Bernhard Roetzelkin kelpuuttaa farkut sopivissa tilanteissa klassiseen tyyliin kuuluvaksi. Kuten Villekin totesi, farkkuja on moneen junaan. Tummansinisiä, kuluttamattomia farkkuja näkee irtotakkien kanssa italialaisillakin.

  Paljon huomiota herättävämpää olisi käyttää sammareita irtotakin kanssa, niitäkään ei voi kutsua ainakaan formaaleiksi housuiksi.

  Itse näen siistin denimin ja irtotakin vastakohtaisuuden kiinnostavana.

 21. Ville Raivio says:

  Iltaa, H.E.

  Farkkuja on moneen lähtöön eri leikkauksin ja kankain. Tämä alun perin työvaatteeksi kehitetty kangas on niin monipuolinen, että koen sen käyvän yhteen myös klassisempaa asua tavoittelevan vaatekaapissa. Totta; farkut eivät ole osa klassista tyyliä, mutta Keikarilla on monia nuoria lukijoita jotka eivät halua poiketa ikäisistään liiaksi. Tämä kirjoitus on myös vanha, ja sittemmin olen itse hylännyt farkut miltei kokonaan. Niille on paikkansa, mutta mieluiten nuorempien jalassa.

 22. harmaa eminenssi says:

  Makuasioita, mutta mielestäni irtotakki/bleiseri ja farkut eivät sovi yhteen. Toisaalta maalaismaisuutta, toisaalta katumuotia henkivät farkut näyttävät silmissäni auttamatta hieman korneilta formaalihkon takin kanssa.

  Farkut eivät kyllä muutoinkaan mielestäni kuulu klassiseen tyyliin. Niille on toki oma paikkansa katumuodissa ja teksasilaisen sikafarmarin jalassa. Oikeastaan ihmettelen, kuinka sinä Ville puolustat farkkuja, vaikka olet muutoin monista klassisen tyylin seikoista niin tarkka. Minusta slimmit chinot sopivat aivan mainiosti nuorillekin, mutta jos ei niistä pidä, löytyyhän muitakin vaihtoehtoja kuten sammarit. Nuorelle on ehkä tärkeää slimmiyden ohella, että värit/kuviot eivät ole liian elottomia tai umpikonservatiivisia. Muutoin alkaa näyttää siltä kuin Eino Leinon runossa “Lapin kesä” kuvataan: “nuori mies hautaan valmis jo”.

 23. Ville Raivio says:

  Iltaa, Lukija.

  Sivustoja löytyy, mutta en seuraa yhtään niistä vakituisesti enkä muista nimiä ulkoa. Linkkikokoelmaan olen joitakin näistä lisännyt, sieltä voi löytyä apua.

  Yhden mainion kuvallisen sivuston voin toki jakaa:
  http://www.kishidadays.com/yanchamen/

 24. Lukija says:

  Hei Ville ja kiitos hienosta blogista.

  Olen yrittänyt etsiä netin syövereistä lukemista italialaisesta pukeutumisesta ja tyylistä, mutta tuloksetta. Valmistajien katalogeja olen selaillut, mutta mitään paikallisten blogeja en ole löytänyt. Olisin varsin mielissäni, jos pystyisit jakamaan vinkkejä nettisivuista ja blogeista, jotka käsittelevät aihetta.

 25. Ville Raivio says:

  Iltaa taas.

  Kyllä, jokin tuon harmaan Stetsonin kaltainen lätsä voisi sopia mainiosti syksyyn ja talveen.

 26. Epätietoinen says:

  Iltaa jälleen,

  Olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä panamasta ja fedorasta.

  Tässä suora linkki aiemmasta lätsästä: http://www.hattu.fi/kuvat/stsusiso.jpg

 27. Ville Raivio says:

  Iltaa, Epätietoinen.

  Pakkasilla villalätsä, jossa on hyvin pieni lippa, on kenties suositeltavin valinta. Huopa on talven materiaaleista lämpimin, sillä se varastoi päästä nousevan lämmön, ja hatun kuvun alla on käynnissä jatkuvasti ikään kuin termostaatti. Panama ja fedora ovat nuorelle kovin vahentavia vaihtoehtoja. Tarjoamasi linkki ei toiminut, joten en osaa kommentoida esimerkkiä.

 28. Epätietoinen says:

  Loistava artikkeli!

  Entä päähineen laita? Kovimmilla pakkasilla on pakko välillä turvautua pipoon (vaikka se ei tyylikästä sinänsä ole). Kesällä en ole mitään päähäni laittanu normaalisti. Lippis sopii vain lapsille ja kalareissulle. Panama-hattu, fedora, ym. tuntuvat mielestäni arkikäyttöön liian muodolliselta ja soveltumattomalta.

  Millainen vaihtoehto esim. tämän tyylinen lätsä on? http://tinyurl.com/llqd3l
  Väriksi vaikkapa tummanharmaa jollain kuvioinnilla. Jotain, jonka voisi tarvittaessa myöhäissyksyn myrskyissä yhdistää pea coatiin tai baracuta G9 -tyyliseen vapaa-ajan päällystakkiin.

 29. Ville Raivio says:

  Päiviä, Teemu.

  Innostus elämän kauniita puolia sekä tapakulttuuria kohtaan on erinomaista. Toivon mukaan jaksat muiden yleisestä kehnoudesta huolimatta pitää yllä tasoa vuosien kuluessa.

  En itse pidä purjehduskengistä, enkä aio moisia omistaa. Ne kuuluvat kaupunkiolosuhteisiin vain rannikkoseudulla, eivät sisämaassa. Paljon parempi keino loufereiden korvaamiselle ovat blogissa mainitut work trainers -nimellä kulkevat street- ja reunoskenkien hybridit, mutta vain logottomina. Mikäli räikeä logo löytyy, tämä kenkä siirtyy heti street-tyyliin eikä smart casualiin kuuluvaksi.

  Hihat sopii kääriä aina kyynärpäiden alle, muttei ylemmäs sillä tällöin syntyy liian paksu kasa käärittyä hihaa. Mikäli oikein kuumaa on, pikeepaita on kauluspaitaa suositeltavampi vaihtoehto. Look ei vaadi tietynlaista paitaa, kunhan smokkipaidalla moista ei yritä. Slipover tai liivit käärityn kauluspaidan kanssa saattavat toimia, mutta tällöin kyse on kantajasta enemmän kuin vaatteista.

 30. Teemu says:

  Todella hyviä tekstejä koko blogi täynnä ja hyviä yhdistelmäehdotuksia tässä artikkelissa. Harmi että nykypukeutuminen ja eläminen on ottanut takapakkia verrattuna eloon ammoisina aikoina. Tyyliin mielestäni kuuluu gentleman-tavat, jotka ovat kadonneet täysin ja nykyisin ihmiset eivät osaa suhtautua niihin. Tilannetta kuvastaa mielestäni hyvin, kun niinkin arkisessa tilanteessa kuin lähikaupassa käydessäni avasin oven ja olin päästämässä naishenkilöä ensin sisään. Tuli pitkä hiljaisuus ja vaihtelimme katseita, lopulta jouduin itse marssimaan sisään kun kohteliaisuus ei kelvannut.

  Itsekin juuri täysikäisyyden saavuttaneena kuulun yhteisön (eihän Keikaria voi enää pelkäksi blogiksi kutsua) junioreihin. Täydellinen Herrasmies -kirjassa on mielestäni varsin onnistunut aukeama (s. 292-293 vuoden 2000 painos) erilaisista yhdistelmistä ja vapaa-ajan tyyleistä eri puolelta maailmaa. Mieleni tekeekin kysäistä, että mitä mieltä olet niiden onnistuneisuudesta ja ovatko purjehduskengät onnistunut korvike/nuorennusleikkaus loufereille?

  Vielä on pakko kysyä kauluspaidan hihojen käärimisestä, kesällähän on todennäköisesti lämmintä (jopa Suomessa) ja tulee houkutus kääräistä hihoja – mutta millä tavalla oikeasti ja kuinka korkealle ja vaatiiko onnistunut look tietynlaisen kauluspaidan? Entä jos yhdistää pullunderia tai liiviä siihen, mitä mieltä olet?

 31. Ville Raivio says:

  Tere, Mikael.

  Mustat farkut ja musta pikkutakki tuovat yhdessä melko formaalin kokoonpanon. Farkut-pikkutakki -yhdistelmän tarkoitus on tuoda kantajalleen riittävän muodollinen, mutta samalla rento yleisilme: tämän vuoksi en suosittele mustaa mustalle. Jos farkut ovat mustat, mustassa pikkutakissa tulisi olla näkyvää kuviota. Jalkineiden tulee olla mustat mustien housujen kanssa. Tyköistuvat housut ovat aina herrasmiehen valinta, oli niiden nimike slim fit tai mikä tahansa. Pillihousut sen sijaan eivät missään nimessä käy.

 32. Mikael says:

  Suosittelit yhdistelmää farkut ja puvuntakki. Onko mustien farkkujen kanssa suositeltavaa käyttää mustaa puvuntakkia? Entä tuleeko kenkien olla mustat edellämainitussa yhdistelmässä? Mitä mieltä olet slim-fit farkkujen yhdistämisestä puvuntakkiin?
  Kiitos jo etukäteen

 33. Ville says:

  Samiseni,

  ole toki hyvä. Valkoiset tai vaaleansiniset housut voi aivan mainiosti pukea kevääseen ja kesään. Hinttaroinnista ei tarvitse välittää, sillä tiedät huutelijoiden olevan roskaväkeä joka ei ole reaktiosi arvoinen.

  -V.-

 34. Anonymous says:

  Kiitos Ville, taas kerran tuotit hyviä ideoita. Irtotakki-farkkuyhdistelmä saa tosiaan uutta puhtia kummasti taskuliinasta.

  Itse pidän paljon siisteistä, puvun takkia muistuttavista, kunnon villasta tehdyistä irtotakeista. Havaintojeni mukaan myös italialaiset suosivat irtotakki-irtohousuyhdistelmää todella paljon. He tosin yhdistävät takin seuraksi usein valkoiset tai vaalensiniset housut, joka täällä Suomessa olisi vaikea vetää kunnialla – ilman että kuulet hinttari!-huutoja. :)
  Suomessa farkut ovat tyyliturvallisesti parempi valinta, sanoisinko suomalaista understatementtia.

  -Sami

 35. Ville says:

  …ja vielä Anonyymille:

  Tyylikäs pukeutuminen talvella on kovin vaikeaa. Avuksi saapuvat villakangastakit, ohuet villaiset pukusukat, paksummat pukukankaat, villaneuleet yms. lämmin.

  Villakangastakki on talven kuningas, josta eteläiset italialaiset eivät koskaan pääse samassa määrin nauttimaan.

 36. Ville says:

  Terveeks, Mikke&alfie.

  Khakit sekä chinot nuorella miehellä ovat erittäin kyllästyttävät ja konservatiiviset, kesä erikseen. Molskit ovat oiva valinta, mutta niiden parittaminen on hankalaa ilman että näyttää maalaiselta.

  Farkut ja solmio eivät koskaan tule olemaan hyvä yhdistelmä, vaikka Alan Flusserilla moista olen nähnytkin. Ne ovat niin ääripäistä kumpainenkin, että yhdistelmästä tulee sama kuin suorista housuista ja kumisaappaista.

  -V.-

 37. alfie says:

  oletko sitä mieltä että farkut ja kravatti ei koskaan kuulu yhteen? toverini mainitsi asiasta ja uskon asian olevan näin, ellet ole justin timberlake

 38. Anonymous says:

  Italialainen pukeutuminen on upeaa, mutta ilmasto on erilainen. Miten Suomen oloissa tyylikäs pukeutuminen toteutuu näin talvella?

 39. Mikke says:

  Farkkujen ylivalta on liiallinen. Muitakin rentoja housuja on: chinot, khakit, molskit. Niistä saa irti enemmän. Lisäksi on eroa farkuilla ja farkuilla. Liian moni näyttää siltä kuin kantaisi uudenvuoden tinoja jameksissaan. Seuraavien kymmenen vuoden varastoa.

 40. Niklas says:

  Kiitoksia todella paljon hyvistä neuvoista, näistä tulee olemaan paljon apua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari