Nippanappa

5

October 30, 2008 by Ville Raivio

Liisankadun ikielävässä katujalassa, aivan kourallisen kivenheittoja Säätytalolta sijaitsee vaatimattoman julkisivun takana Nippanapan tehtaanmyymälä. Kyltti kertoo nahkatavaroista, näyteikkuna esittelee käsityön tuotoksia. Sisällä paljastuu kymmenien hanskojen, laukkujen ja asusteiden maailma, josta väriä ei puutu. Erityisesti lompakoita on silmiinpistävän paljon, takahuoneen pajassa nakuttaa yli 100-vuotias satulasepänkone ja vanha komea kassakone nököttää kunniapaikalla. Näkymä on kovasti omaleimainen.

Nippanappaa on vuodesta 1978 pitänyt Jussi Neirtamo vaimonsa Anjan kanssa. 54-vuotias Jussi kävi nuorena lukion, jonka jälkeen hän opiskeli hieman lakia. Nahkatyöt hän opiskeli käytännön kautta, ja vaimonsa kera siirtyi alalle 70-luvun lopulla. Alussa he korjasivat nahkatavaroita, ja oppivat tämän myötä kuinka nahkatuotteita ei missään nimessä tule tehdä. Alalle hänet ajoi halu tehdä työtä käsillään ja rakkaus nahkamateriaaleihin, joita voi käyttää miltei rajattomasti.

Liikkeessä on kaksi tyypillistä asiakasryhmää: keski-ikäiset nahkatuotteiden ystävät sekä alle 30-vuotiaat yksilöllistä käsityötä arvostavat nuoret. Jussin mielestä asiakkaan tulee valita Nippanappa, jos “hän haluaa tuotteita joita ei tarvitse vuoden jälkeen heittää pois, ja jotka eivät kävele vastaan joka kadunkulmassa”. Edustettuja tehdasvalmistajia on vain yksi, Sakari Sauso, joka on ajoittain valmistanut erikoiseriä vain Nippanapan tarjolle. Kaikki muu tehdään itse, myös laukkujen suunnittelu. Korkealaatuisimmat miesten tuotteet tällä hetkellä ovat villisiannahkaiset käsineet sekä käsinvärjätystä nahkasta valmistetut olkalaukut, joissa on nahkavuori.

Ihastuin Nippanappaan, sillä liike edustaa suomalaista käsityötaitoa aidoimmillaan. Tuotteet ovat kaukana teollisesti massavalmistetusta moskasta ja niistä huokuu rakkaus. Liikkeesta voi tilata mittatilauksena vöitä, laukkuja, salkkuja, liikelahjoja, lompakoita ja kaikkea nahkaista mitä mieleen juolahtaa. Erilaisia nahkalaatuja ja -värejä on pitkälti yli 150, myös suomalainen strutsinnahka on vaihtoehto. Nippanappa voi myös tehdä hansikkaat kenkiesi tai salkkusi sävyjen mukaan – miltei kaikki onnistuu takahuoneen pajassa. Hinnatkaan eivät hirvitä: mittatilausvyö maksaa 40 euroa, kun jokin italialaisen sedän nimeä kantavasta “laatuvyöstä” saa maksaa reilusti päälle satasen.

Jussi kertoi asiakkaasta, joka kävi hänen luonaan tämän vuoden puolella. Tämä oli ostanut Clas Ohlsonista nahkalompakon 10 eurolla ja kuukauden normaalikäytössä se oli ratkennut kolmesta eri kohdasta. Hän myös esitteli liikkeestään 15 vuotta sitten ostetun salkun, jonka oli juuri huoltanut, korjaustarvetta kun ei ollut. Silmiini luomus näytti korkeiltaan pari vuotta vanhalta. Nippanapan vahvuuksia on, ettei asiakas maksa merkistä penniäkään – ainoastaan laadusta.

Videoesittely.

Verstas ja myymälä Nippanappa
Liisankatu 19
09-1351229
Arkisin 11-18, lauantaisin 11-14
http://www.nippanappa.fi/


5 comments »

 1. Casaubon says:

  Kiitos kivasta kirjoituksesta ja samalla vinkistä. Nyt on työsalkun seuraava valmistaja tiedossa.

 2. Ville Raivio says:

  Hop, linkki on korjattu. Tämän vuoksi se taas toimii.

 3. Cdos says:

  Väärin.

 4. Ilkka says:

  Asettamasi linkki nippanapan sivuille ei toimi.

 5. jussi.neirtamo says:

  Tämäpä infoa jota ei hakemalla löydä !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vain kaunis elämä on elämisen arvoinen.


"If John Bull turns around to look at you, you are not well dressed; but either too stiff, too tight, or too fashionable."
~ Beau Brummell

Aiheet

Arkisto

Translate Keikari